Synnytys voi tapahtua sovitusti, tiettynä päivänä ja tiettyyn aikaan. Sektio on yksi tapa synnyttää.
Viimeksi päivitetty 11.2.2015
Jos äiti tai vauva ei jostain syystä kestä alatiesynnytystä tai synnytys ei toimenpiteistä huolimatta käynnisty, synnytystapana on sektio. Suunniteltu eli elektiivinen sektio sovitaan tietylle päivämäärälle, jolloin tulet sairaalaan sitä varten.
Sektioon voi olla lukuisia syitä, joten keskustele lääkärisi ja kätilösi kanssa, että varmasti ymmärrät, miksi synnytystapasi on leikkaus. Se, millä raskausviikolla ja mistä syystä leikkaus tehdään, vaikuttaa paljon siihen, miten sinä ja vauvasi sektiosta toivutte.
Sektio voi tulla kyseeseen myös hyvinkin varhaisilla viikoilla, jos esimerkiksi istukan toiminta heikkenee ja vauvan täytyy syntyä nopeasti päästäkseen ulkomaailmaan kasvamaan.
Lue myös: Sektion pelkoperustein saanut Maria: ”Ei kiitos synnytyskivuille”
Vauvat eivät tunne kalenteria
Muistathan, että vauvat ovat itsepäisiä olentoja, jotka eivät tunne kalenteria kovinkaan hyvin. Sinun vauvasi voi päättää lähteä syntymään vaikka viikkoa ennen sovittua leikkausajankohtaa. Jos supistukset alkavat ennen sovittua leikkausajankohtaa, lähde sairaalaan.
Vauva yleensä hyötyy siitä, että synnytyksesi on käynnissä jo ennen sektiota (se kypsyttää vauvaa kohdunulkoiseen elämään), joten hätäilyä aiheuttaa yleensä vain sairaalan aikataulutus. Loogisina ihmisinä menemme ehkä myös hiukkasen hämmennyksiin siitä, että asia ei tapahtunutkaan silloin, kun suunnittelimme.
Suunnitellussa sektiossa olet syömättä ja juomatta ennen leikkausta, ja tulet yleensä aamusta sairaalaan joko osastolle tai synnytyssaliin. Puoliso tai tukihenkilö voi olla mukana. Käyt suihkussa ja saat sairaalan vuoteen, vaatteet sekä kanyylin käteesi. Tarvittaessa mahalta ajellaan vähän karvoja (älä ajele niitä kotona tulehdusriskin vuoksi). Sitten odottelette leikkaussaliin pääsyä.
Kätilö vie sinut sängyllä leikkaussaliin, missä siirryt leikkauspaareille. Siinä sinulle laitetaan selkäpuudutus. Yleensä olet hereillä synnytyksen ajan.
Jos puudutus ei onnistu, sinut nukutetaan. Kun olet puutunut, sinulle laitetaan virtsakatetri ja sinut peitellään puhtailla liinoilla. Sinua hoitava kätilö saattaa olla mukana leikkauksessa avustamassa tai ottamassa vauvan vastaan. Hän käy pukeutumassa leikkausasuun sillä aikaa kun sinua valmistellaan. Tukihenkilösi pääsee seuraksesi sängyn pääpuoleen.
Lue myös: Perätilasynnytys – alateitse vai sektiolla?
Leikkauksessa avataan useampia kerroksia
Vatsan iho pestään ja viilletään auki. Sen alta avataan vatsalihakset ja viimein kohdun pinta. Vauva autetaan ulos aukosta.
Saatat tuntea painetta, ja leikkauspöytä saattaa heilua, kun vauvaa nostetaan kohdusta ulos. Napanuora katkaistaan ja vauvasi ojennetaan yleensä sektiossa avustavalle kätilölle.
Kätilö näyttää vauvan teille, jonka jälkeen hänet viedään sivupöydälle tai toiseen huoneeseen ensitarkastusta varten. Hänet kapaloidaan ja tuodaan vielä suukotettavaksi äidille. Sitten isä ja vauva lähtevät salista, ja sinun haavasi ommellaan.
Sairaalasta riippuen menet leikkauksen jälkeen heräämöön tai synnytyssaliin. Sairaaloissa on myös erilaisia ohjeistuksia siitä, kuinka pian saat lapsen rinnalle. Kysy jo etukäteen, miten nämä asiat ovat sinun sairaalassasi järjestetty. Voit myös kysyä mahdollisuutta siihen, että saisit pitää vauvaa ihokontaktissa ja ensisyötöllä rintakehälläsi (isän avustamana) ompelun ajan, jolloin punnitukset ja mittaukset tehdään vasta jälkeenpäin.
Lue myös: Ystävät aiheuttivat synnytyspelon
Varmista oikea bakteerikanta vauvallesi!
Mikäli et saa pitää vauvaa ihokontaktissa ompelun ajan, isä voi tehdä sen odottaessaan. Vauvan on tärkeätä saada aikuisen iholta normaali bakteerikanta sektion jälkeen. Isä ottaa vauvan mittausten jälkeen paljaalle rintakehälle, peiton alle. Isä voi rauhassa odotella äitiä, ja antaa sitten iholämpöisen vauvan äidin kainaloon syötettäväksi. Kylvyllä ei ole niin kiire, sen ehtii tehdä huomenna tai kotona.
Sektiolla syntyvän vauvan bakteerikanta poikkeaa alateitse syntyneen vauvan bakteerikannasta. Kun vauva syntyy emättimen läpi ja läheltä peräaukkoa, hän kerää matkallaan elintärkeitä bakteereja, jotka muodostavat terveen kannan iholle ja suolistoon. Näin vauvalla on parempi vastustuskyky ja terveyden edellytykset loppuelämäänsä.
Sektiovauvalle olisikin hyvä antaa maitohappobakteereja synnytyksen jälkeisinä viikkoina. Maailmalla tehdään tutkimuksia, jossa sektioäidin emättimeen asetetaan leikkauksen ajaksi harsotaitos, jolla vauva pyyhitään kauttaaltaan synnytyksen jälkeen, oikean bakteerikannan varmistamiseksi. Ehkä jossakin vaiheessa tämä tulee osaksi meidänkin sairaalarutiinejamme!
* * *
”Tervetuloa lukijani! Olen Vau.fi:n kätilöbloggari, ja kirjoitan sinulle parin viikon välein ajatuksiani raskaudesta, synnytyksestä ja elämästä vauvan kanssa.”
Kätilöbloggari Silja Seppänen on Pirkanmaalla toimiva yksityinen kätilö, imetysohjaaja ja Vauvantai-synnytysvalmennuksen kehittäjä. Siljan ohjenuorana on tehdä kätilötyötään aina asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtien. Siljan kotisivut löydät osoitteesta www.vauvantai.fi.