Joskus istukka ei synnykään vauvan jälkeen, vaan sen irtoamista pitää auttaa lääkkeellisesti tai käsin. Tällöin puhutaan istukkaretentiosta. Aikaisemmat sektiot ja muut kirurgiset toimenpiteet lisäävät hieman istukkaretention riskiä.

Viimeksi päivitetty 2.11.2019

Istukkaretentio tarkoittaa tilannetta, jossa istukka ei irtoa kohdusta tavalliseen tapaan hieman vauvan syntymän jälkeen. Istukkaretentiosta seuraa yleensä runsasta verenvuotoa.

 



 

Suomessa istukkaretentiosta puhutaan, jos istukka ei irtoa 60 minuutin sisällä lapsen syntymästä. Maailman terveysjärjestö WHO:lla vastaava aika on 30 minuuttia.

”Puolen tunnin sisällä synnytyksestä irtoaa noin 96 istukkaa sadasta, ja yksi irtoaa vielä seuraavan 30 minuutin aikana. Kolme sadasta istukasta jää kohtuun, ja tästä seuraavan verenvuodon määrä on keskimäärin 1700 millilitraa”, kertoo HUSin Naistenklinikan perinatologian dosentti Vedran Stefanovic.

Lääke auttaa istukkaa irtoamaan

Jos istukka ei irtoa tunnin sisällä synnytyksestä, ja jos nainen ei vuoda yli 1000 ml tunnin aikana, hänelle voidaan antaa suonensisäisesti istukan irtoamista edistävää Sulprostoni-lääkettä.

”Sen avulla irtoaa hieman alle puolet kohtuun jääneistä istukoista. Loput irrotetaan käsin. Käsin irrotetaan myös ne istukat, jotka vuotavat runsaasti, vaikka synnytyksestä olisi vasta viisi minuuttia, Stefanovic kertoo.

”Sen avulla irtoaa hieman alle puolet kohtuun jääneistä istukoista. Loput irrotetaan käsin. Käsin irrotetaan myös ne istukat, jotka vuotavat runsaasti, vaikka synnytyksestä olisi vasta viisi minuuttia, Stefanovic kertoo.

Istukan käsin irrotus voidaan tehdä selkäpuudutuksessa, mutta jos verenvuoto on suurta, potilas nukutetaan toimenpidettä varten.

Kohdun toimenpiteet lisäävät riskiä

Istukkaretention riskiä lisää hieman se, jos äidillä on ollut sama ongelma aikaisemmassa synnytyksessä. Myös kohdulle tehdyt kirurgiset toimenpiteet nostavat riskiä.

”Jos aiemmin on ollut esimerkiksi abortteja tai sektioita, istukkaretentioon on hiukan kohonnut riski”, sanoo Stefanovic.

Kohtu tyhjäksi kaavinnalla

Istukan käsin irrotuksen jälkeen kohdulle tehdään varovainen kaavinta, jottei istukan paloja jäisi kohtuun. Ultraääni ei Stefanovicin mukaan ole riittävän tarkka kertomaan mahdollisista kohtuun jääneistä paloista.

”Toki on mahdollista, että kohtuun jää istukan pala, mutta yleensä vuoto kyllä paljastaa sen jo sairaalassaoloaikana. On todella harvinaista, että nainen ehtisi päästä kotiin ja kohtuun jäänyt istukan pala aiheuttaisi ongelmia vasta siellä”, Stefanovic toppuuttelee.

Mitä mieltä olet artikkelista?