Viimeksi päivitetty 12.9.2019
Rajuoireinen vatsatauti raskausaikana voi saada odottajan hätääntymään: Miten runsas oksentelu ja ripulointi vaikuttavat vauvaan? Entä onko niistä vaaraa odottajalle itselleen?
”Tavallinen vatsatauti ei ole vaarallinen äidille eikä sikiölle. Sama pätee ruokamyrkytykseen”, sanoo TYKSin äitiyspoliklinikan vastuulääkäri Kristiina Tertti.
Milloin syytä hakeutua hoitoon?
Vatsatautia poteva odottaja voi yleensä toipua rauhassa kotona. Kuten vatsataudissa yleensäkin, riittävästä nesteytyksestä, suolojen saannista ja levosta on huolehdittava. Tavallinen vatsatauti kestää Tertin mukaan tyypillisesti muutaman päivän.
”Lääkäriin tulisi hakeutua, jos oireet pitkittyvät, ripuliin tai oksenteluun liittyy korkea kuume, ulosteessa on verta tai jos yleisvointi huononee. Hoitoon tulee hakeutua myös, jos oksentamiseen liittyy kova päänsärky”, Tertti listaa.
Vatsatauti voi aiheuttaa supistelua
Jos vatsataudin oireet ovat voimakkaat, ne voivat joskus aiheuttaa kohdun supistelua etenkin raskauden loppuvaiheessa. Yksittäiset, levossa rauhoittuvat supistukset eivät yleensä ole syy huoleen.
”Jos supistukset kuitenkin muuttuvat kivuliaiksi ja säännöllisiksi, odottajan pitäisi olla yhteydessä lääkäriin”, Tertti neuvoo.
Listeria oireiden takana hyvin harvoin
Suomessa vatsatautia aiheuttaa yleisimmin norovirus, joka tarttuu ihmisestä toiseen mutta joskus myös vedestä ja ruoka-aineista. Ruokamyrkytyksen takana voi olla myös bakteeri, kuten kampylobakteeri tai salmonella.
Sikiölle ja vastasyntyneelle vaarallinen listeriabakteeri oireilee raskausaikana yleensä kuumetautina, johon liittyy usein myös ripulia, oksentelua ja selkäsärkyä. Listerioosi on kuitenkin hyvin harvinainen: raskaudenaikaisia listeriatapauksia todetaan Suomessa vain muutamia vuodessa.
Lähteet:
Hus.fi