Lapsen sukupuoli määräytyy hedelmöityksessä. Siittiösolu on ratkaisevassa roolissa, sillä se kantaa sukupuolen määräävää X- tai Y-kromosomia.
Jos naisen munasolun X-kromosomi kohtaa siittiösolun X-kromosomin, on tuloksena tyttö. Jos naisen X-kromosomi taas saa seurakseen Y-kromosomin, kehittyy alulle saatetusta uudesta elämästä poika.
”Poikasiittiöt” nopeampia uimareita, ”tyttösiittiöt” elävät pidempään
Voi olla, että paljon on jo tapahtunut ennen kuin naisen ja miehen sukusolujen kromosomit kohtaavat. Arvellaan, että on miehiä, jotka saavat todennäköisemmin tyttö- kuin poikalapsia – ja päinvastoin.
”Poikasiittiöt” uivat ”tyttösiittiöitä” nopeammin, mutta toisaalta ne elävät lyhyemmän aikaa. Tyttösiittiöt ovat sitkeämpiä ja elävät pitempään.
Miehen elimistöltä kuluu siittiösolun tuottamiseen alusta loppuun noin 72 päivää. Siittiöiden tuotanto on katkeamatta jatkuva prosessi, joten niin ei voi käydä, että siittiöitä ei olisi miehen elimistössä yhtään jäljellä.
Siittiöt pitävät viileästä
Hedelmällisyysongelmien kanssa painiskelevia miehiä kehotetaan monesti käyttämään boksereita tiukasti istuvien alushousujen sijaan, jotta heidän kiveksensä eivät joutuisi hautumaan liian lämpimässä: Siittiösolut tarvitsevat ruumiinlämpöä viileämmät olosuhteet ja siksi kivekset useimmiten roikkuvatkin reilusti muusta vartalosta erillään.
Arvellaan, että lämpimistä kiveksistä saa todennäköisemmin alkunsa tyttö kuin poika tyttösiittiöiden sitkeyden vuoksi.
Jos yhdyntä tapahtuu reippaasti ennen ovulaatiota, on mahdollista että pitempään elävät tyttösiittiöt kestävät paremmin hengissä ovulaatioon saakka.
Jos yhdyntä taas tapahtuu pian ovulaation jälkeen, vikkelämpiliikkeiset poikasiittiöt saattavat ehtiä irronneen munasolun luokse nopeammin ja hedelmöittää sen ennen kuin kaikki on taas kuukaudeksi ohi.
Poikia syntyy tyttöjä enemmän
Isän iällä arvellaan niin ikään olevan merkitystä: Vanhemman isän lapset saattavat olla nuorten isien lapsia todennäköisemmin tyttöjä, kuten myös tupakoivien vanhempien lapset.
Kaiken kaikkiaan voisi luulla, että tyttöjä syntyy maailmaan poikia enemmän, mutta näin ei kuitenkaan ole.
Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa syntyy 104_106 poikaa sataa tyttöä kohti, joten todennäköisyys näillä alueilla saada poikalapsi on hieman suurempi.
Kaikkea muuta kuin tarkkaa tiedettä
Parit, joilla on kaksi tai useampi samaa sukupuolta oleva lapsi, saavat muita pareja suuremmalla todennäköisyydellä samaa sukupuolta olevan lapsen myös seuraavalla kierroksella.
Mitä useampi samaa sukupuolta oleva lapsi pariskunnalla on, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys saada taas samaa sukupuolta oleva lapsi. Seitsemän veljestä ei siis olekaan niin kovin epätavallinen sisarussarja.
Jos vaikka esikoispojan jälkeen ajatus tytöstä tuntuisikin mukavalta, kannattaa muistaa, että tietyn sukupuolen tavoittelu on kaikkea muuta kuin tarkkaa tiedettä.
Lähteet: Flanagan, G.L., Beginning of Life | Dagavisen.no |Tieteen Kuvalehti
Lue lisää sukupuolesta:
- Haaveissa tyttö? Toiveissa poika? Näillä vinkeillä voit ehkä vaikuttaa lapsen sukupuoleen
- Sormustesti: Anna sormuksen paljastaa, odotatko tyttöä vai poikaa
- ”Tyttö tulossa!” Mutta tulikin poika
- Tyttömaha, poikamaha – selviääkö sukupuoli vatsan muodosta?