RV 33 | 33. raskausviikko
Raskaus on kestänyt 32 viikosta ja 0 päivästä 32 viikkoon ja 6 päivään (32+0 – 32+6).
Sikiön paino: 1800 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 28 cm
Koko pituus: 38 cm

Viimeksi päivitetty 22.12.2022

33. raskausviikon alussa sikiö on 30 viikkoa vanha. Sikiön elämässä alkaa nyt ”massakausi” – se alkaa kerätä rasvakudosta kehoonsa ja valmistautua näin elämään kohdun ulkopuolella. Odottajaa puolestaan kiusaa närästys.

 



 

Sikiön 33. raskausviikko

Sikiö kerää massaa

Sikiö on nyt noin 30 senttiä pitkä, ja pituuden kasvu hidastuu tästä eteenpäin. Odotettavissa on kuitenkin vielä noin 15–20 senttiä pituutta ennen laskettua aikaa.

Tilanpuute kohdussa saa sikiön koukistamaan jalkojaan ja kiertymään jatkuvasti yhä tiiviimmälle kippuralle – tämän vuoksi myös potkuista alkaa hiljentyä voima, ja ne muuttuvat enemmänkin muljahduksiksi.

Aivot kehittyvät ja pää kasvaa vauhdilla

Aivoissa muodostuu uusia hermoyhteyksiä ja aivopoimuja hurjalla vauhdilla, ja niinpä sikiön päänympärys kasvaa nyt vauhdilla.

Myös massan kartuttaminen on vauhdissa: näillä viikoilla sikiö alkaa kerätä rasvakudosta, ja saada sen myötä vauvoille tyypillisen pullean ulkomuodon.

Keskonen tarvitsee hoitoa

Jos lapsesi syntyisi nyt, se olisi luokittelultaan keskonen. Kriittisimmät viikot on vältetty ja ennuste jo erittäin hyvä. Todennäköisesti viettäisitte kuitenkin sairaalassa ainakin 1-3 viikkoa tarkkailussa.

Suurin ongelma nyt syntyvällä lapsella olisi verensokerin ylläpitäminen, sillä maksa ja muut sisäelimet eivät ole vielä valmiit.

Koska maksa ei kykene käsittelemään myöskään veren punasolujen hajoamistuotteita, vereen alkaisi kertyä bilirubiinia. Sen vuoksi vauva alkaisi kellertää. Sinivalohoidolla tilanne saadaan kuitenkin nykyisin korjattua.

Lisäksi vauvan hengitystä pitäisi tarkkailla katkosten varalta – näin pienet vauvat ”unohtavat”, että ne eivät ole enää kohdussa.

Odottajan 33. raskausviikko

Närästys vaivaa

Vaikka et olisi koskaan aikaisemmin kärsinyt närästyksestä, se saattaa nyt alkaa vaivata sinua. Syynä on kasvava kohtusi ja raskaushormonien aiheuttamat muutokset.

Hapan ruuansulatusneste polttelee kurkussa ja pienet röyhtäykset kiusaavat erityisesti, jos olet syönyt mausteista tai rasvaista ruokaa. Syö pieniä annoksia, jotta mahalaukku ei täyty kerralla liiaksi, ja lievennä poltetta hapanmaitotuotteilla.

33. raskausviikko eli RV33
Jos kärsit närästyksestä, voit syyttää kasvavaa kohtuasi ja raskaushormonien aiheuttamia muutoksia.

Syviä tunteita

Monet tunteet tuntuvat raskausaikana voimallisemmilta. Tietty musiikki saattaa nostaa kyyneleet silmiin, ärsytyskynnys voi olla tavallista matalampi. Toisaalta ylitsevuotavat rakkauden tunteetkin saattavat yllättää.

Tunteiden vuoristorata kuuluu raskauteen – onhan elimistössä melkoinen hormonimyräkkä ja edessä valtava elämänmuutos.

Raskausajan tunnemylläkkä valmistaa käsittelemään tunteita myös lapsen syntymän jälkeen, sillä tunteita laidasta laitaan on takuulla luvassa.

Pelottaako synnytys?

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen, voimallinen kokemus, jonka kulkua ei voi etukäteen ennustaa. Siksi se saa myös monet huolestumaan – niin ensisynnyttäjät kuin kokeneet konkaritkin.

Mikäli tuntuu, että synnytys pelottaa sinua, ota asia puheeksi neuvolassa. Saat tarvittaessa lähetteen synnytyspelkopoliklinikalle käsittelemään tunteitasi.

Käyttekö kumppanisi kanssa synnytysvalmennuksessa? Siellä käsitellään tärkeimpiä asioita raskaudesta, synnytyksestä ja lapsivuodeajasta.

Valmistautuminen on omiaan lievittämään pelkoja. Synnytysvalmennus voi olla hyvänä apuna synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautumisessa.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Mitä mieltä olet artikkelista?