Viimeksi päivitetty 8.9.2020
Raskausaikana, erityisesti alkuraskaudessa esiintyvä verinen vuoto voi pelästyttää odottajan: keskenmenoko?
Ei välttämättä, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marika Mikola Pihlajalinna Dextrasta.
”Alkuraskaudessa verenvuodot ovat verrattain tavallisia ilman, että kyseessä on keskenmeno. Vuoto voi joskus olla varsin runsastakin, ja silti raskaus jatkuu normaalisti”, Mikola kertoo.
Kohdun verenpurkauma voi aiheuttaa veristä vuotoa
Alkuraskauden verinen vuoto voi liittyä alkion kiinnittymiskohdan verenpurkaumaan tai muuhun pieneen verenpurkaumaan kohdussa.
”Vuoto voi liittyä myös turvonneisiin emättimen limakalvoihin tai herkkään kohdun suuhun. Tällöin vuotoa voi tulla erityisesti esimerkiksi yhdynnän jälkeen”, sanoo Mikola.
Muita syitä alkuraskauden veriselle vuodolle voivat olla esimerkiksi kohdunulkoinen raskaus ja emättimen tai kohdunkaulan tulehdukset. Niukka ruskea vuoto, johon liittyy alavatsakipuja, voi kertoa kohdunulkoisesta raskaudesta. Myös erilaiset tulehdukset voivat aiheuttaa vähäistä verenvuotoa, mutta niihin liittyy yleensä jonkin muukin oire, kuten kirvely tai kutina.
Etinen istukka syynä veriseen vuotoon
Limakalvoilta tai kohdunsuulta tuleva vuoto on mahdollista kaikissa raskauden vaiheessa. Useimmiten vaarattomia verisiä vuotoja esiintyy kuitenkin alkuraskauden aikana.
”Keskiraskaudessa jatkuva tai toistuva vuoto voi olla merkki etisestä istukasta. Tämä voidaan todeta helposti ultraäänellä. Etinen istukka voi vuotaa joskus rajustikin ja edellyttää seurantaa äitiyspoliklinikalla ja joskus sairaalassa osastolla”, Mikola kertoo.
Vuoto voi kertoa synnytyksen lähestymisestä
Aivan raskauden lopulla tuleva niukka, vereslimainen vuoto voi kieliä synnytyksen lähestymisestä. Äkillinen verinen vuoto, johon liittyy supistuksia tai kipua, voi olla merkki istukan irtoamisesta osittain tai kokonaan. Jos näin käy, kyseessä on hätätilanne.
”Koska vuodon syytä ei voi useimmiten tietää ilman tutkimusta ja ultraääntä, missä tahansa vaiheessa raskautta tuleva selkeä verinen vuoto vaatii gynekologin tai synnytyslääkärin tutkimusta”, Mikola toteaa.
Lähteenä lisäksi: Terveyskirjasto