Viimeksi päivitetty 18.11.2024
Vatsan, reisien ja rintojen alueella esiintyvät raskausarvet ovat tuttu ilmiö lähes kaikille raskaana oleville – etenkin silloin, kun kyseessä on kaksosraskaus. Raskausarpien syntyminen johtuu paitsi hormonaalisista muutoksista, mutta myös siitä, että raskauden aikana iho joutuu venymään nopeasti ja voimakkaasti. Venymisen seurauksena ihon sidekudokset pettävät, mikä näkyy punertavina, pitkittäisinä juovina iholla.
Tavallisimmin arvet ilmaantuvat vatsan seudulle siinä vaiheessa, kun vatsa alkaa toden teolla kasvaa, eli noin kuudennella raskauskuukaudella.
Raskausarpien ehkäisy
Raskausarpien ehkäisy on vaikeaa, mutta iho kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman kimmoisana – tämä voi auttaa ainakin jonkin verran arpien ennaltaehkäisyssä. Ihon säännöllinen rasvaus, runsas veden juominen ja tasapainoinen ruokavalio ovat merkittävässä roolissa ihon hyvinvoinnissa. Myös raskausarville alttiiden alueiden, kuten vatsan, reisien ja rintojen kevyt hieronta voi auttaa ennaltaehkäisemään arpia.
Ihosta huolehtiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman hyvissä ajoin, jo ennen raskautta tai heti raskauden alkuvaiheessa. Markkinoilla on myös erilaisia raskausarpivoiteita- ja seerumeita, joita voi käyttää sekä ennaltaehkäisyyn että jo syntyneiden arpien hoitoon.
Raskausarpien hoito
Tuoreet raskausarvet saattavat joskus kutista ja syyhytä voimakkaastikin, mutta raapimista kannattaa kuitenkin pyrkiä välttämään. Sen sijaan rasvaaminen voi usein helpottaa kutinaan ja auttaa ihoa pysymään hyvinvoivana.
Toisin kuin monet muut kehossa tapahtuvat raskausajan muutokset, raskausarvet eivät katoa iholta kokonaan synnytyksen jälkeen. Ajan myötä niiden väri toki vaalenee ja usein myös arpien koko pienenee jonkin verran. Vuosien kuluessa arvista saattaakin tulla lähes huomaamattomat. Raskausarvissa ei kuitenkaan ole mitään hävettävää – päinvastoin, ne ovat osa uuden elämän syntytarinaa.
On toki yksilöllistä, kuinka raskausarpiin suhtautuu: joillekin raskausarvet saattavat myös tuntua taakalta, mikäli ne ovat kovin näkyviä ja niitä on paljon. Tällöin raskausarpia voi myös häivyttää esimerkiksi lääketieteellisellä neulaushoidolla, mikroneulauksella tai ihon laserhoidolla. Usein nämä toimenpiteet vaativat kuitenkin useamman hoitokerran.
On hyvä huomioida, että raskausarpia voi ilmaantua myös muille kuin lasta odottaville. Esimerkiksi murrosiässä kasvupyrähdysten yhteydessä raskausarpia syntyy helposti, kuten myös silloin, jos paino nousee paljon lyhyen ajan sisällä.
Lue myös:
Kehon muutokset raskauden aikana
Lähteet: Terveyskirjasto, Mehiläinen