Peräpukamat ovat yleinen vaiva raskauden aikana. Kasvavan kohdun paine ja raskausaikana monia vaivaava ummetus altistavat vaivalle, mutta onneksi hoitoon löytyy sekä kotikosteja että lääkkeitä.

Viimeksi päivitetty 13.3.2024

Peräpukamat ovat yleisiä juuri odottajilla monesta syystä: Raskauden aikana kasvava kohtu painaa vatsan alueen suuria verisuonia, mikä estää verenkiertoa ja aiheuttaa turvotusta.

 



 

Lisäksi kasvava kohtu painaa peräsuolta. Samanaikaisesti hormonit veltostuttavat osaa lihaksistosta.

Myös kehon nestepitoisuus on odottajalla tavallista suurempi. Tuloksena peräsuolen valtimoiden paine kasvaa, mikä altistaa peräpukamien saamiselle.

Ummetus altistaa peräpukamille – luumu auttaa

Koska ruoka kulkee raskauden aikana elimistössä tavallista hitaammin, myös uloste muuttuu tavanomaista kiinteämmäksi. Sen seurauksena moni odottaja kärsii ummetuksesta.

Runsaskuituinen ruokavalio, runsas veden juominen ja liikunta ovat yleensä riittävä hoito. Joskus voidaan tarvita myös apteekista ummetusta helpottavia lääkkeitä.

Omahoitona voit kokeilla veteen liotettuja kuivattuja luumuja: laita luumut likoamaan yön yli ja juo lasin sisältö heti aamusella. Voit myös kokeilla luumumehua tai sosetta.

Lämmintä vettä käsisuihkusta, jalat jakkaralle

Hoitoon voidaan käyttää lääkevoiteita tai puikkoja. Voit myös koittaa suihkuttaa käsisuihkulla lämmintä vettä peräaukkoa kohti aina käydessäsi ulostamassa, tai laittaa varovasti käsipaperilla perusrasvaa peräaukkoon ennen ulostamista.

Jalkojen nostaminen jakkaralle pytyn eteen muuttaa asentoa kyyrymmäksi, ja helpottaa ulostamista. Kokeile mikä keino tepsii sinuun, ja varaa vessareissuihin rauhassa aikaa.

Synnytyskin saattaa aiheuttaa peräpukamia

Vaikka raskausaikana säästyisi peräpukamilta, saattaa raskauden loppu aiheuttaa pukamien muodostumisen, sillä myös synnytys altistaa peräpukamille. Ponnistusvaiheessa peräaukon laskimoihin syntyy kova paine, mikä saa laskimosuonten kudoksen venymään.

 

Yleisin merkki: verta vessapaperissa

Peräpukamien yleisin oire on verenvuoto ulostuksen yhteydessä ja pukaman esiin työntyminen. Pukamat voivat aiheuttaa kutinaa ja epämiellyttävän tunteen, mutta jatkuva kipu ei ole tyypillinen oire.

Oireettomia pukamia ei tarvitse hoitaa. Jos pukamat oireilevat, hygienia on tärkeää. Kotikonstit ja käsikauppalääkkeet auttavat kehoa korjaamaan tilannetta, ja yleensä pukamat paranevat itsestään.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos verenvuoto on runsasta, pukamat aiheuttavat äkillistä kipua, häiritsevät vaivat kestävät päiviä omahoidosta huolimatta tai jos pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle, eivätkä pysy sisällä.

Lääkäri hoitaa peräpukamia kumirengashoidolla eli pukamat hirtetään niiden tyveen asetetulla kumirenkaalla. Jos hirttäminen ei onnistu, peräpukamat voidaan leikata.

Voiko peräpukamia ehkäistä?

Tehokkaimmin peräpukamavaivat välttää, jos pystyy estämään ummetusta. Ummetusta voi ehkäistä kuitupitoisella ruokavaliolla, riittävällä nesteen nauttimisella ja liikunnalla.

Vessassa käymiselle kannattaa varata aikaa, sillä kiireessä pinnistäminen saattaa aiheuttaa liikaa painetta peräaukolle.

Toisaalta, pöntölle ei kannata jumittaa koko päiväksi – keskity suoritukseen, hae hyvä asento ja muista käyttää käsisuihkua.

Toisin kuin monesti luullaan, istuminen vaikkapa työpisteellä ei aiheuta pukamia. Pitkä istuminen sen sijaan saa pukamat oireilemaan, joten säännölliset tuolista nousut pitävät ikävän olon loitolla.

Mitä mieltä olet artikkelista?