Yhdysvalloissa lääkekannabista määrätään usein pahoinvointiin, ruokahaluttomuuteen ja ahdistukseen. Monet odottajat ovatkin alkaneet käyttää ainetta raskauspahoinvointiin sekä raskausajan negatiivisten tunteiden hallintaan. Istukan läpäisevä, keskushermostoon vaikuttava aine saattaa haitata sikiön kehitystä, minkä vuoksi suomalaisasiantuntija tyrmää ajatuksen kannabiksen käytöstä raskauspahoinvointiin.

Viimeksi päivitetty 23.8.2016

Marihuanan käyttö lääkkeenä on hyväksyttyä laajalti Yhdysvalloissa. Lääkkeellinen marihuanan käyttö on sallittu 23 osavaltiossa. Aste-erot ovat kuitenkin isoja.

 



 

Vice-median jutussa kannabista käyttävät odottajat kertovat kokemuksistaan. Yksi odottaja kertoo kärsineensä raskausaikana niin kovista pahoinvointioireista, että joutui vähintään kerran viikossa kuivumisen vuoksi sairaalaan. Hänelle oli määrätty pahoinvointiin Zofran-lääkettä, mutta lääkkeen kalliin hinnan vuoksi äiti päätyi halvempaan kannabisvaihtoehtoon.

”Kun muutimme Coloradoon (siellä kannabiksen käyttö on laillista), kysyin kätilöltä asiasta. Hän suositteli käyttämään kannabista, mutta kätilönä hän ei voinut antaa minulle lääkkeelliseen käyttöön oikeuttavaa korttia”, äiti kertoo Vice-medialle.

Lääkeinfo.fi:n mukaan myöskään lääkärin määräämää Zofran-pahoinvointilääkettä ei suositella raskaana oleville.

”Emme usko, että käyttö aiheuttaa vaaraa sikiölle”

Toinen Vice-median haastattelema äiti poltti läpi raskauden seitsemännelle kuulle saakka.

”Poltin aina aamulla ennen toimistoon lähtöä. Minulla oli raskauspahoinvointia. En pitänyt ajatuksesta, että vauvani kasvaisi ilman tarvitsemiaan ravinteita. Niinpä polttelin, jotta ruokahaluni säilyisi ja etten oksentelisi kaikkea ulos, mitä söin”, äiti kertoo.

Lue myös: Punainen liha osana raskausajan ruokavaliota

Äiti kertoo myös, että polttelu auttoi hallitsemaan työstressiä.

”Minun vastuullani oli ravintolan hankalat asiakkaat. Kannabiksen avulla onnistuin rauhoittumaan ja ottamaan vastaan iskuja. Pystyin työskentelemään ilman, että olisin vain itkeskellyt”, äiti huomauttaa.

Äiti kertoo, ettei pariskunta usko, että kannabiksen käytöstä olisi haittaa sikiölle.

Ilmiö on tuttu myös Suomessa

”Olen kärsinyt pahoinvoinnista ja lääkinnyt sitä kotikasvatetulla kannabiksella. Ihan pieni määrä riittää lopettamaan oksentamisen, viemään kuvotuksen ja jopa herättämään ruokahalun”, odottaja kirjoittaa Päihdelinkin keskustelufoorumilla.

Hän oikeuttaa kannabiksen käyttämisen painottamalla syömisen tärkeyttä.

”Kärsin vakavasta sairaudesta ja minun on välttämätöntä syödä lääkkeideni kanssa. Luotan kotikasvatetun kannabiksen harmittomuuteen enemmän kuin lääkkeisiin tai niiden sivuvaikuttomuuteen”, odottaja kertoo.

Raskauspahoinvointia estävä vaikutus on myös muiden kirjoittajien tiedossa.

”Olen poltellut kukkaa säännöllisesti jo useamman vuoden. Niin myös nyt raskauden aikana. Auttaa todellakin pahoinvointiin”, äiti summaa.

Lue myös: Raskausaikana syödyt masennuslääkkeet voivat aiheuttaa lapsille masennusta

Kannabiksen käyttö raskausaikana vaikuttaa sikiön terveyteen

Toiset kannabista käyttäneet odottajat uskovat, ettei käytöllä ole vaikutusta. Asiantuntijat kuitenkin tyrmäävät luulot kannabiksen harmittomuudesta.

”Raskauden kesto on hieman lyhyempi ja sikiöt ovat pienikokoisempia. Pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään, että lapsilla on myöhemmin heikompi lähimuisti. Heillä esiintyy myös enemmän oman toiminnan ohjaamisen vaikeuksia sekä lisääntynyttä psykoosialttiutta”, huumausaineiden vaikutuksista raskauteen perehtynyt erikoislääkäri Hanna Kahila huomauttaa.

Vaikka mitään tiettyä turvarajaa ei ole olemassa, käyttömäärä vaikuttaa paljon siihen, miten suuria riskejä sikiölle aiheutuu. Myös käyttöajankohta vaikuttaa siihen, minkälaisia vaikutuksia kannabiksen käytöllä on sikiöön.

”Alkuraskaus on erityisen altis ajankohta sikiöriskeille, koska silloin koko elimistö kehittyy ja kasvaa. Toisaalta sikiön keskushermosto kehittyy koko raskauden ajan eli keskushermostoon vaikuttavien aineiden osalta ei ole turvallista käyttöajankohtaa”, Kahila sanoo.

Jos äiti kärsii vakavasta raskauspahoinvoinnista ja vähäisellä kannabiksen käytöllä hän saa apua oireisiin, voiko käytöstä olla enemmän hyötyä kuin haittaa myös sikiölle?

Kahila tyrmää ajatuksen.

”Hyödyt eivät koskaan ole suuremmat kuin haitat, koska kannabis ei ole sikiölle välttämätön aine ja pahoinvointia voidaan hoitaa muilla keinoin”, hän muistuttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?