Monissa paikoissa asustelee liuta mikrobeita, joiden tasapainossa pysyminen on tärkeää terveyden kannalta. Näin on myös vaginan laita. Sukupuolielimissä majailee ihmiselle myötämielisiä maitohappobakteereita mutta myös infektioita aiheuttavia bakteereita. Yleensä hyödyllisiä maitohappobakteereja on enemmän. Silloin tilanne on normaali.

Viimeksi päivitetty 9.12.2015

Barteerivaginoosin oireet

 



 

Yleisin oire on pahanhajuinen, tyypillisesti kalalta tuoksuva valkovuoto. Oireet voivat pahentua seksin tai kuukautisten yhteydessä. Bakteerivaginoosi voi olla myös oireeton

Bakteerivaginoosi todennetaan näytteen avulla. Jos vaginan pH on korkeampi kuin 4,5, silloin naisen emättimen bakteeritasapaino on huonolla tolalla ja voidaan sanoa hänen sairastavan bakteerivaginoosia.

Tietyt tapahtumat voivat sysätä vaginan bakteeritapanainon raiteiltaan. Silloin infektioita aiheuttavat bakteerit saavat ylivallan ja hyödyllisten bakteerien määrä puolestaan vähenee.

Bakteerivaginoosi on haitallinen varsinkin raskausaikana, sillä sen tiedetään lisäävän keskenmenon, ennenaikaisen syntymän ja kalvojen ennenaikaisen puhkeamisen riskiä.

”Bakteerivaginoosi saattaa altistaa myös kohdunsisäiselle infektiolle, koska vaginan bakteerit voivat haurastuttaa sikiökalvoja ja aiheuttaa joko kalvojen puhkeamisen ja lapsivedenmenon tai suoraan infektion siirtymisen lapsivesitilaan, mistä se voi levitä sikiöön ja aiheuttaa merkittävän riskin saada vakava vastasyntyneen tulehdus, cp-vamma tai muita neurologisia myöhäisvaikutuksia”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Myntti kertoo.

Bakteerivaginoosia hoidetaan usein antibiooteilla

Koska bakteerivaginoosi voi olla vaarallinen sikiölle, etenkin raskaudenaikaisten tulehdusten hoitoon määrätään usein antibiootit. Antibiootit voivat olla joko paikallishoitona suoraan emättimeen annosteltavia (metronidatsoli tai klindamysiini) tai sitten suun kautta annosteltuja (metronidatsoli).

Tutkimuksissa on todettu, että varsinkin ennen raskausviikkoa 20 saadut antibioottihoidot vähentävät bakteerivaginoosin sikiölle aiheuttamia riskejä. Jos raskaus on puolestaan edennyt 20. raskausviikon yli, antibioottihoidon hyödyt jäävät pieniksi.

On hyvä tiedostaa, että antibiootit tuhoavat myös vaginan mikrobitasapainolle hyödylliset laktobasillit. Hoidot voivatkin tuottaa kiusallisen tulehduskierteen.

”Tiedetään, että maitohappobakteerien määrä ei normalisoidu hetkessä antibioottikuurin jälkeen. Silloin voi tulla uusi tulehdus”, Myntti kertoo.

Voiko antibiooteista olla haittaa sikiölle?

Antibiooteista tiedetään olevan myös haittaa sikiölle. Siksi bakteerivaginoosin kohdalla onkin tärkeää arvioida hoidon hyödyt ja haitat.

”Äidin saamat raskaudenaikaiset antibioottikuurit vaikuttavat vauvan suolistobakteereihin, moneen immunologiseen seikkaan ja näin ollen vauvan myöhempään terveyteen. Toisessa vaakakupissa on puolestaan ennenaikainen syntymä ja sen aiheuttamat haitat. Jos osaisimmekin ennustaa, millä raskausviikolla synnytys tapahtuu, olisi helpompi valita oikea hoitomuoto, mutta niin kauan kuin tähän ei pystytä, täytyy joka potilaan kohdalla punnita tilanne yksilökohtaisesti”, Myntti pohtii.

Paikallisesti käytettävät voidetyyppiset antibiootit altistavat vauvaa vähemmän haitallisille antibiooteille kuin suun kautta nautittava antibioottikuuri.

”Bakteerivaginoosin hoito tapahtuu useimmiten paikallisantibiooteilla, joiden määrä äidin verenkierrossa ja sitä kautta sikiöön joutuva määrä on pienempi kuin suun kautta otettavilla valmisteilla. En näkisi näiden paikallishoitojen tuottavan kovin suurta uhkaa sikiölle. Paikallishoidon aikana altistuminen lääkkeelle on suun kautta annosteltuun antibioottiin verrattuna korkeimmillaan noin 20 prosenttia”, Myntti huomauttaa.

Probiootit hoitomuotona?

Jotta tilanne normalisoituisi, vaginan maitohappobakteerien määrä pitää saada palautettua monilukuisaksi. Apteekeista voi ostaa reseptittä valmisteita, jotka tukevat hyvän mikrobiston palautumista. Toisissa tuotteissa on myös glykogeenia, jota maitohappobakteerit käyttävät ravintonaan.

Emättimen happamuus on tärkeää maitohappobakteereille. Apteekeista löytyy myös C-vitamiinia eli askorbiinihappoa sisältäviä tuotteita, joilla tilannetta voi yrittää normalisoida.

Jos epäilee bakteerivaginoosia raskausaikana, kannattaa apteekin sijaan ottaa yhteys lääkäriin. Taudin aiheuttamat riskit sikiölle ovat sen verran vakavat, että on hyvä selvittää, mistä on kysymys.

”On vaikea itse arvioida, onko kyseessä bakteerivaginoosi ja kuinka pahaksi tilanne on mennyt. Toiset myös ylihoitavat ja toiset eivät hoida, vaikka pitäisi. Tämän vuoksi on hyvä saada asiantuntijan objektiivinen arvio tilanteesta”, Myntti huomauttaa.

Lähteet: Epidemical review: Bacterial Vaginosis in Pregnancy: Current Findings and Future Directions, DuodecimCDC

Bakteerivaginoosille altistavia tekijöitä:

  • Seksi eri partnereiden kanssa.
  • Seksi uuden partnerin kanssa.
  • Naisten välinen seksi, jos toisella osapuolella on bakteerivaginoosi. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että yksiavioisessa naisten välisessä suhteessa toisen osapuolen bakteerivaginoosi nostaa toisen osapuolen riskin 20-kertaiseksi. Bakteeriepätasapaino voi siis siirtyä naisesta toiseen eritteiden välityksellä, vaikka bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti vaan alapään mikrobiston epätasapainotila.
  • Liiallinen hygienia. Alapään pesu saippualla saattaa vähentää laktobassillien määrää ja tehdä näin ollen tilanteen otolliseksi haitallisten bakteerien kolonisaatiolle. Myös veden suihkuttamista vaginan sisälle kannattaa välttää kokonaan, sillä vesisuihku voi järkyttää vaginan omaa tasapainoa. Pääsääntönä voi sanoa, että naisen sukupuolielin pystyy huolehtimaan itse itsestään.
  • Aikaisemmat sukupuolitaudit tai tällä hetkellä sairastettava sukupuolitauti. Bakteerivaginoosi ei ole itsessään sukupuolitauti. Tiedetään kuitenkin, että sukupuolitaudit saattavat laittaa vaginan mikrobitasapainon sekaisin ja aiheuttaa näin bakteerivaginoosin.
  • Tupakoinnin tiedetään lisäävän bakteerivaginoosin riskiä.
  • Diabetes vaikuttaa myös lisäävästi bakteerivaginoosin riskiin.

Mitä mieltä olet artikkelista?