Viimeksi päivitetty 13.8.2019
Emättimen bakteerifloorassa majailevaa B-streptokokkia esiintyy noin 20 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Oireetonta bakteerin kantajaa ei yleensä hoideta raskauden aikana, sillä käytännössä GBS-positiivisuudesta ei ole odottajalle itselleen vaaraa.
Keskoset riskiryhmässä
B-ryhmän streptokokki voi kuitenkin aiheuttaa vastasyntyneelle lapselle vakavan yleisinfektion, jonka seurauksena tälle voi kehittyä keuhkokuume, aivokalvontulehdus tai verenmyrkytys. Infektio alkaa lapsen ensimmäisten elinpäivien aikana.
”Periaatteessa vaarassa ovat kaikki vastasyntyneet, jotka synnytyksen aikana kohtaavat tämän bakteerin. Suurimmassa riskissä ovat ennenaikaisesti syntyvät lapset sekä tapaukset, joissa synnytys on pitkä, lapsivesi on ollut kauan menneenä tai synnytyksen aikana äidillä on kuumetta. Infektio voi kuitenkin kehittyä myös täysin ongelmattomalta näyttävän synnytyksen jälkeen”, kertoo naistentautien ja synnytysten vastuualueen osastonylilääkäri Jukka Uotila TAYSistä.
Lisäksi joskus synnyttäjällä voi synnytyksen jälkeen ilmetä GBS:n aiheuttama kohtutulehdus tai verenmyrkytys. Se voi aiheuttaa myös virtsatieinfektion.
Kaikki synnyttäjät tutkitaan
B-streptokokin kantajuus tutkitaan Suomessa rutiininomaisesti nykyään kaikilta synnyttäjiltä.
”Synnytyssairaalasta riippuen se tutkitaan joko loppuraskauden viljelynäytteellä tai synnytyksen alkuvaiheen pikatestauksella”, sanoo Uotila.
Penisilliini ehkäisee vastasyntyneen infektion
Jos synnyttäjältä löytyy B-streptokokki, hän saa synnytyksen aikana suonensisäisesti antibioottia, yleensä penisilliiniä.
”Penisilliinilääkitys yleensä ehkäisee tehokkaasti vastasyntyneen infektion. Kuitenkin kaikkia vastasyntyneitä seurataan sairaalassa ensimmäisten elinpäivien aikana, ja mikäli infektiota epäillään, lapselle aloitetaan antibioottihoito ja tätä hoidetaan lastenosastolla”, Uotila kertoo.
Jos synnyttäjät eivät saisi antibioottihoitoa synnytyksen aikana, noin prosentti vastasyntyneistä sairastuisi B-streptokokin aiheuttamaan yleisinfektioon. Siihen liittyy muutaman prosentin kuolleisuus.