Äitiysneuvola edistää raskaana olevien naisten, sikiön, vastasyntyneen ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia. Ainakin näin sen tulisi olla. Aina ei käynnillä ole kuitenkaan vastassa kannustava ja ymmärtäväinen neuvolatyöntekijä, vaan toisinaan erityisesti nuoret äidit joutuvat kohtaamaan arvostelua, kyseenalaistusta ja loukkaavia kysymyksiä.
Viimeksi päivitetty 5.7.2011
Savossa asuva Heidi (25) on kahden pojan (3 vuotta ja 5 kuukautta) äiti. Miehensä kanssa hän on ollut yhdessä kymmenen vuotta, joista naimisissa kohta kaksi vuotta.
”Molemmat lapset ovat toivottuja ja ’suunniteltuja’. Varsinkin ensimmäisen odotusajan neuvolakäyntejä leimaavat kuitenkin negatiiviset muistot ja tunteet.”
Ikäviä tuntemuksia herätti jo ensimmäinen ajanvarauspuhelu neuvolaan.
”Puhelimessa hoitaja kysyi ikäni kuultuaan, että ’ennen kuin jatketaan, pitää miettiä meinasitko pitää lapsen’. Olin 21-vuotias ja mieheni 24-vuotias. Neuvolakäynnillä vanhempi kätilö otti meidät vastaan ja aloitti todella ikävänsävyisen kuulustelun: ’Kuinkas vanhoja te oikein olette? Kuinka kauan olette edes olleet yhdessä? Onko lapsi vahinko? Onko teillä töitä?’ Molempien alkoholinkäytöstä pidettiin myös todella tarkka kysely.”
Pariskunta oli ollut yhdessä kuusi vuotta, joista saman katon alla oli vietetty kolme. Molemmilla oli koulut käytynä ja vakituinen työpaikka.
”Käynnistä jäi todella paha mieli. Oma asennekin odotukseen muuttui kätilön käytöksen takia. Vaikka tiesin itse, että pystymme huolehtimaan lapsesta, toisten kyseenalaistukset saivat epäilemään omia kykyjäni. Päätin näyttää pystyväni ja osaavani. Tämänkin vuoksi vauva-aika oli haastavaa, sillä en esimerkiksi halunnut antaa poikaa hoitoon kenellekään. Esikoinen myös nukkui huonosti ja lähti liikkumaan todella aikaisin. Jälkeenpäin ajateltuna neuvolan henkilökunnan toisenlainen suhtautuminen olisi voinut helpottaa asioita.”
Lue myös: Ihana kamala vatsakumpu!
Lävistetty ja tatuoitu äiti = huono äiti?
Samankaltaisia tarinoita on muitakin. Odottajan nuori ikä tuntuu provosoivan joitain neuvolatyöntekijöitä vihjailemaan, utelemaan tavallista enemmän ja jopa suoraan syyttämään päihteidenkäytöstä tai vauvan ravistelusta. Lisäksi nuoruus yhdistettynä stereotyyppisen rusoposkisesta ja pullantuoksuisesta äitihahmosta poikkeavaan ulkonäköön saattaa kirvoittaa kummallisia kommentteja. Esimerkiksi lävistyksiin, tatuointeihin ja astetta villimpiin hiustyyleihin tykästyneet äidit voivat kohdata epäluuloa. Huonon äidin leima on painettu otsaan jo ovella.
Viranomaiset tuntuvat nykypäivänä kannustavan aikaiseen perheellistymiseen, minkä valossa nuorten äitien lyttääminen tuntuu ristiriitaiselta. Voi myös pohtia, millaista on sateenkaariperheiden tai tulevan yksinhuoltajan kohtelu, jos jo tavallisen näköinen mutta nuori heteropari saa osakseen epäluuloa.
Lue myös: Vatsaan taputtelijat
Neuvolakäynnit voivat mennä monella tapaa pieleen
Tietenkään kielteiset neuvolakokemukset eivät aina johdu neuvolan henkilökunnan ikävästä asenteesta nimenomaan odottajan nuoruutta kohtaan.
Nuorimmaista odottaessaan Heidi kuvitteli kaiken olevan helpompaa, mutta toinenkin raskaus osoittautui haastavaksi. Vaikka usein ensimmäisenä kysyttiinkin pariskunnan ikää, tällä kertaa neuvolakäyntien ongelma oli kätilön hajamielisyys ja erityisesti se, miten keskenmenoa pelkäävää pariskuntaa kohdeltiin.
”Aloin vuotaa verta ennen ensimmäistä neuvolaa ja kärsin vatsakivuista. Kukaan ei suhtautunut asiaan vakavasti, ei päivystys eikä neuvola. Toki sain lähetteen ultraan, mutta pääasiallinen sanoma oli, ettei keskenmenolle vain voinut mitään. Odotukseen liittyvää materiaalia ojentaessaan kätilö jopa sanoi, ettemme niitä tulisi tarvitsemaan.”
Neuvolakäyntejä leimasivat myös jatkuva kätilön ylösmerkkaamien tietojen korjaaminen ja epävarmuus siitä, onko kaikki varmasti kunnossa. Ensimmäisen käynnin tiedot olivat hävinneet kokonaan tietokannasta.
”Ne syötettiin sinne uudestaan, mutta jouduin koko loppuraskauden ajan kertomaan asioita aina uudelleen ja täyttämään itse neuvolakorttiin merkitsemättä jääneitä tietoja.”
Lue myös: Ulkonäön kommentointi sallittu?
Tasa-arvoista tukea kaikille odottajille
Harvat asiat ovat tietenkään mustavalkoisia. Nuoruuteenkin saattaa todella liittyä opintojen keskeneräisyyttä, työttömyyttä ja pariskunnan eroja, joiden huomioiminen on tärkeää. Korkeampi ikä ei kuitenkaan takaa päihteettömyyttä tai muutenkaan täydellistä vanhemmuutta. On selvää, että taustat selvitetään oikeanlaisen tuen saamiseksi, mutta tavoissa kohdata odottajia on kehitettävää. Jokainen varmasti haluaa tuntea olevansa tervetullut äidiksi, vaikka päässä olisikin se sateenkaarenvärinen irokeesi.
Keskustele aiheesta foorumilla: Pitkiä katseita neuvolassa