Ahdistava raskaus, synnytyksen jälkeinen masennus, uuvuttava vauva-arki, ongelmia lapsen kehityksessä, haasteita vanhemmuudessa...Näissä ja monissa muissa pulmatilanteissa apua voi saada neuvolapsykologilta.
Viimeksi päivitetty 15.3.2011
Neuvolapsykologit toimivat äitiys- ja lastenneuvoloissa. Heidän toimenkuvaansa kuuluu alle kouluikäisten lasten, lasta odottavien äitien ja perheiden hyvinvoinnin edistäminen. Tavoitteena on huomata lapsen ja perheen ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja järjestää tarvittavaa tukea.
Syitä neuvolapsykologilla käyntiin voivat olla esimerkiksi vauvan odotukseen liittyvät pelot, erilaiset perhe-elämän pulmat, vanhemmuuden haasteet ja epävarmuudet sekä lapsen kehityksen ja tunne-elämän ongelmat.
Psykologilla käydään useimmiten 1-10 kertaa. Neuvolapsykologi voi tarvittaessa myös ohjata asiakkaan jatkotuen piiriin.
Lapsen kehityksen arviointia ja neuvoja vanhemmille
Jos lapsen vuosittaisessa neuvolatarkastuksessa havaitaan ongelmia kehityksessä, voi käynti neuvolapsykologilla olla paikallaan. Myös vanhemmat itse voivat havaita lapsessa kehitykseen liittyviä viivästymiä tai ongelmakohtia. Psykologi havainnoi ja arvioi lapsen kehitystä ja mahdollisia erityisvaikeuksia.
Lapsen psykologikäynnit voivat olla tarpeen myös silloin, jos lapsella on tunne-elämän ongelmia tai mikäli perheessä on kriisi, joka heijastuu lapseen. Neuvolapsykologi opastaa ja ohjaa vanhempia ja tukee heitä kasvatustyössä.
Tukea odotukseen ja vauva-arjen haasteisiin
Neuvolapsykologi auttaa myös vanhemmuuden haasteissa. Johanna kääntyi psykologin puoleen vauva-arjen uuvuttamana.
”Saimme kaksi lasta pienellä ikäerolla. Arki kahden pienen kanssa olikin raskaampaa kuin olin kuvitellut. En osannut olla oikealla tavalla läsnä lapsilleni. Aloin hiljalleen vaipua masennukseen, kun en pystynytkään olemaan sellainen superäiti, mitä etukäteen oletin”, Johanna muistelee.
Avun tarpeen myöntäminen ei ollut hänelle helppoa, mutta lopulta neuvolan terveydenhoitaja sai suostuteltua Johannan psykologin pakeille.
”Olin täydellisen uupunut, mutta en halunnut myöntää sitä kenellekään. Pelkäsin saavani huonon äidin leiman otsaan. Sitten kun viimein ymmärsin mennä psykologille kertomaan tuntemuksistani, tajusin että se oli todella tarpeen. Sain paljon hyviä neuvoja ja opastusta parempaan vuorovaikutukseen lasten kanssa ja sen myötä oma jaksaminenkin parani huomattavasti.”
Neuvolapsykologin kanssa keskustelusta voi olla apua myös odottavalle äidille. Raskaus ja muuttuva elämäntilanne voi tuoda esiin pelkoja ja ahdistusta. Myös keskenmeno, kohtukuolema ja lapsen menetys ovat tilanteita, joissa tuelle on tarvetta.
Kaksi keskenmenoa kokenut Mira kävi psykologin juttusilla kolmannen raskautensa aikana.
”Ensimmäinen ja toinen raskauteni päättyivät molemmat keskenmenoihin, raskausviikoilla 10 ja 12. Vauvaa oltiin yritetty kauan, ja keskenmenot olivat rankka paikka. Kun tulin kolmannen kerran raskaaksi, ahdistuin valtavasti enkä osannut nauttia raskaudesta lainkaan. Kysyin itse neuvolassa, voisinko päästä purkamaan ahdistustani psykologille”, Mira kertoo.
”Neuvolapsykologilla käynti oli monin tavoin mieltä huojentavaa. Pelkojen kertominen ääneen helpotti. Psykologilta kuulin myös keskenmenon kokeneiden vertaistukiryhmästä, ja uskaltauduin sinnekin mukaan. Siitä oli paljon apua.”
Teksti: Hanna Brockman
Kuva: iStockphoto
Lue myös:
Vau.fi tutustuu neuvolaan