Sushi on suosittu japanilainen ruoka, joka koostuu yleensä riisistä, kalasta ja merilevästä. Se on herkullista ja terveellistäkin, mutta voiko sitä syödä raskauden aikana?

Viimeksi päivitetty 30.1.2024

Raskausajan ruokavaliossa on tärkeää välttää ruokia, jotka saattavat sisältää haitallisia bakteereja, kuten listeriaa tai salmonellaa.

 



 

Nämä bakteerit voivat aiheuttaa vakavia infektioita sekä äidille että sikiölle, ja johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai pahimmillaan jopa keskenmenoon.

Raaka kala, joka on sushin yleinen ainesosa, voi olla listerian lähde.

Sushin syönti raskauden aikana liittyy erityisesti listeriariskiin, sillä raaka kala, joka on sushin yleinen ainesosa, voi olla listerian lähde.

Listeria voi lisääntyä myös tyhjiö- ja suojakaasupakatuissa kalatuotteissa, kuten graavilohessa ja kylmäsavukalassa sekä mädissä.

Siksi näitä tuotteita ei tulisi sellaisenaan syödä raskausaikana lainkaan. Kunnollinen kuumennus kauttaaltaan vähintään 70 asteen lämpötilaan tuhoaa listerian.

Näin Ruokavirasto tiivistää ohjeen raskaana oleville:

”Seuraavia tuotteita käytetään vain kuumennettuina (sisälämpötila kauttaaltaan vähintään 70 astetta): Raaka kala, graavisuolattu tai kylmäsavustettu kala (sekä valmiiksi pakatut että pakkaamattomat ja/tai itse valmistetut tuotteet), tyhjiöpakatut sillituotteet, kypsentämättömät äyriäiset, pastöroimaton mäti, edellä mainittuja tuotteita sisältävät ruoat, mukaan lukien sushi.”

Myös merilevän sisältämä jodi voi olla ongelma

Sushissa käytetty merilevä voi myös olla ongelmallinen raskausaikana, sillä se saattaa sisältää runsaasti jodia.

Jodi on tärkeä hivenaine kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kehitykselle, mutta liiallisesta jodin saannista on haittaa. Jos odottajan ruokavaliossa on liikaa jodia, se saattaa aiheuttaa vastasyntyneellä kilpirauhasen suurentuman eli struuman ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Joissakin merilevätuotteissa on todettu korkeita raskasmetallipitoisuuksia.

Merilevän jodipitoisuus vaihtelee paljon eri tuotteissa, eikä sitä usein ilmoiteta pakkauksessa. Merilevävalmisteita ei suositella käytettäväksi raskausaikana lainkaan, jos tuotteessa on paljon jodia ja toisaalta, jos tuotteen sisältämän jodin määrää ei tiedetä.

Ruokavirasto muistuttaa, että joissakin merilevätuotteissa on todettu myös korkeita raskasmetallipitoisuuksia: niistä on löydetty muun muassa lyijyä, arseenia ja kadmiumia.

Elohopeankin määrää pidettävä silmällä

Elohopeaa sisältävät erityisesti suuret petokalat. Siksi odottajan on pidättäydyttävä hauen syömisestä kokonaan raskausaikana.

Tonnikala voi olla haukea ongelmallisempi, koska sitä käytetään niin yleisesti.

Hauki taitaa joka tapauksessa kuulua nykyisin yhä harvemman arkiseen ruokavalioon. Tonnikala sen sijaan on monelle tuttu ja sushissakin käytetty ainesosa. Terveyskirjaston artikkelissa muistutetaankin, että väestötasolla haukea ongelmallisempi voi olla juuri tonnikala.

Virallisissa ohjeissa tonnikalan käyttöä ei ole raskaana olevilta kielletty, mutta niin sen kuin muiden sallittujen kalalajien nauttimisessa kannattaa noudattaa hyvää perusneuvoa: syö kalaa pari kertaa viikossa, mutta muista vaihdella kalalajeja.

Ruotsissa ja Britanniassa sushin syöntiin ohjeistetaan hieman toisin

Raskauden ajan ruokasuositukset vaihtelevat jonkin verran maittain. Näin on laita myös sushin käyttöön liittyvissä suosituksissa.

Tarvitsee vain hypähtää pieni askel länteen, lahden toiselle puolelle, kun ohjeet jo saavat eri sävyn. Ruotsin elintarvikkeiden turvallisesta käytöstä vastaavat viranomaiset neuvovat, että ravintolassa tarjottua sushia voi syödä.

Ruotsissa kotona valmistettu sushi suositellaan syötäväksi mahdollisimman pian.

Myös kotona valmistetulle sushille näytetään Ruotsissa vihreää valoa, kunhan raaka-aineet ovat tuoreita ja korkeintaan +4 asteessa säilytettyjä. Kotisushi myös suositellaan syötäväksi mahdollisimman pian.

Britanniassa raskaana olevia ohjeistetaan niin, että sushin syöminen on turvallista, kunhan sen valmistuksessa on käytetty vain kypsää kalaa.

Turvallinen sushi raskauden aikana

Jos sushihammasta oikein kolottaa, suomalainenkin odottaja voi kokeilla valmistaa itse sushia kypsennetystä kalasta, kasviksista ja riisistä.

Raskausajan sushin voi valmistaa kypsennetystä kalasta, kasviksista ja riisistä.

Valitse kala raskausajan ravitsemusohjeiden mukaisesti. Myös merilevä on tietysti näistä raskausajan sushiversioista syytä jättää pois.

Kuten aina ruuanlaitossa, lisäksi kannattaa varmistaa valmistusprosessin hygieenisyys ja raaka-aineiden tuoreus.

Lähteet: Terveyskirjasto, Ruokavirasto, Livsmedelsverket, NHS

Mitä mieltä olet artikkelista?