Viimeksi päivitetty 1.2.2024
Puutteellinen raskaudenaikainen ravitsemus vaikuttaa kielteisesti odottajien niin terveyteen kuin lasten myöhempään hyvinvointiin. Tilanne on tutkijoiden mukaan huononemaan päin sitä mukaa, kun kasvispainotteinen ruokavalio yleistyy.
Peräti 90 prosenttia odottajista ei saanut tarpeeksi välttämättömiä vitamiineja tutkimuksessa, jossa oli mukana 1729 odottajaa Britanniasta, Uudesta-Seelannista ja Singaporesta. Naiset olivat iältään 18–38-vuotiaita.
Osalta osallistujista mitattiin vitamiinitasot hedelmöityksen aikoihin, ja osaa seurattiin hedelmöityksestä aina lapsen syntymään asti.
Vitamiinivaje vakava ongelma myös rikkaissa maissa
Brittiläisen Southamptonin yliopiston tutkijat huomasivat, että odottajilla puutteita on etenkin niissä ravintoaineissa, joita perinteistä sekaruokavaliota noudattavat saavat lihasta ja maitotuotteista. Niitä ovat muun muassa B12-, B6- ja D-vitamiinit, folaatti ja riboflaviini (B2-vitamiini), jotka kaikki ovat välttämättömiä sikiön kehitykselle.
Hedelmöitysajankohtana puutteita havaittiin folaatissa, riboflaviinissa sekä B12- ja D-vitamiineissa. B6-vitamiinivaje kehittyi raskauden edetessä.
Ongelmat tarpeellisten vitamiinien ja hivenaineiden saannissa eivät siis kosketa vain kolmansia maita, päinvastoin: Tutkimuksen johtava kirjoittaja, epidemiologian professori Keith Godfrey painottaa, että ongelma on todellinen ja vakava myös maailman rikkaissa maissa.
”Yritykset vähentää ihmisten riippuvuutta lihasta ja maitotuotteista hiilijalanjäljen pienentämiseksi uhkaa raskaana olevien terveyttä ja voi aiheuttaa pysyviä haittoja lapsille”, hän sanoo.
Tutkimukseen osallistuneista naisista melkein jokainen kärsi jonkinasteisesta vitamiinien ja hivenaineiden puutoksesta.
”Kun siirrymme yhä kasvispainotteisempaan ruokavalioon, tilanne pahenee entisestään”, Godfrey sanoo.
Neuvontaa ja monivitamiinilisää
Foolihapon merkitys ymmärretään nykyisin jo hyvin, mutta lisäksi raskautta suunnittelevan voi olla tarpeen käyttää monivitamiinilisää vitamiinipuutosten torjumiseksi, muistuttaa tutkimuksen toinen kirjoittaja, lasten endokrinologiaan erikoistunut professori Wayne Cutfield.
”Äidin hyvinvointi ennen raskautta ja raskauden aikana vaikuttaa suoraan lapsen terveyteen, kehitykseen ja kykyyn oppia”, Cutfield sanoo.
Kuinka sitten löytää ratkaisu, jossa tulee otetuksi huomioon sekä maapallon kantokyky että syntymättömien lasten etu?
”Raskautta suunnittelevat naiset tarvitsevat tukea ja ohjeistusta oikeanlaisen ruokavalion koostamiseksi. Myös vitamiinilisät on syytä ottaa käyttöön”, toteaa apulaisprofessori Shiao-Yng Chan Singaporen yliopistosta.
Lue myös:
Lähde: Southamptonin yliopisto