Säilykepurkkien sisäpinnasta voi saada haitalliseksi todettua bisfenoli A –kemikaalia, joka on eläinkokeissa yhdistetty muun muassa hormonihäiriöihin ja syöpiin, selviää ruotsalaisen Svenska Dagbladetin tekemästä selvityksestä.
Viimeksi päivitetty 8.6.2012
Säilykeruuan säännöllinen käyttö kasvattaa nopeasti haitallisen bisfenoli A:n (BPA) määrää elimistössä, lehdessä kirjoitetaan. Lehden neljä toimittajaa söi koemielessä pelkästään erilaisia säilykkeitä kahden päivän ajan. Kokeen seurauksena bisfenoli A :n määrä lisääntyi elimistössä 2 800–4 600 prosenttia.
Tutkija Helén Andersson huomauttaa, että odottajat saavat Ruotsissa BPA:ta nimenomaan säilykkeistä.
Bisfenoli A -kemikaali on yhdistetty eläinkokeissa muun muassa hormonihäiriöihin, sydäntautien, syöpien, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Ainetta käytetään muun muassa säilykepurkkien sisäpinnoissa.
Esimerkkejä bisfenoli A:n käyttökohteista ovat polykarbonaatista valmistetut tutti- ja virvoitusjuomapullot sekä erilaisten metallisten säilyketölkkien sisäpintalakkaukset. EU:ssa bisfenoli A:n käyttö kiellettiin viime vuonna lasten tuttipulloissa, koska aineen turvallisuudesta ei ole saatu näyttöä.
Suomessa Svenska Dagbladetin selvityksestä kertoi Helsingin Sanomat
Svenska Dagbladetin blogi aiheesta
Helsingin Sanomat: Ruotsalaislehti: Raskaana olevien ei pidä syödä purkkisäilykkeitä
Lue myös:
Onko muovi haitallista lapsille?
Odottajan saama muovimyrkky aiheutti neurologisia oireita lapselle