Viimeksi päivitetty 10.6.2019
Yleisesti ottaen seksi on turvallista raskausaikana. Sikiökalvot ja lapsivesi suojaavat sikiötä, eivätkä bakteerit pääse kohtuun. Myöskään työnnöt tai miehen ejakulaatio eivät aiheuta vaaraa sikiölle.
”Emätin ei ole steriili, joten tavallinen penis-emätin -yhdyntä on turvallista, kunhan normaalista hygieniasta huolehditaan. Sama pätee suuseksiin ja seksileluihin. Myös liukuvoiteen käyttö on turvallista”, sanoo kätilö ja seksuaaliterapeutti Salla Asplund.
Anaaliseksin tärkeä sääntö
Raskausaikana voi siis harrastaa huoletta kaikkia seksin muotoja, anaaliseksi mukaan lukien. Se on turvallista, mikäli muistaa tärkeän seikan: penistä, sormia tai seksileluja ei tule koskaan viedä emättimeen peräaukon jälkeen, vaan aina toisinpäin.
”Bakteerikanta on emättimessä erilainen kuin peräsuolessa, ja jos peräsuolesta kulkeutuu bakteereja emättimeen, se voi aiheuttaa infektion ja sen myötä esimerkiksi ennenaikaista supistelua”, kertoo Asplund.
Asplund muistuttaa, että kondomin käyttö olisi tärkeää anaaliseksin aikana. Peräsuolen herkät limakalvot ovat alttiita rikkoutumaan, mikä lisää infektioiden riskiä. Mahdolliset sukupuolitaudit tarttuvat anaaliseksissä herkemmin kuin tavallisessa yhdynnässä.
”Raskausaikana pitäisi olla erityisen tarkka infektioiden suhteen”, Asplund huomauttaa.
Orgasmi voi aiheuttaa supistelua
Naisen orgasmin aikana erittyy oksitosiinihormonia, joka voi aiheuttaa kohdun hetkellistä supistelua. Tästä ei kuitenkaan ole haittaa sikiölle, mikäli raskaus on sujunut normaalisti eikä ole todettu ennenaikaisen synnytyksen uhkaa.
”Varhaiset supistukset kuuluvat usein normaaliin raskauteen eivätkä sinänsä ole syy pidättäytyä seksistä. Etenkin kivuttomat, levolla ohi menevät supistelut ovat normaaleja”, sanoo Asplund.
Syyt seksistä pidättäytymiseen
Jos odottajalla on kivuliaita supistuksia, jotka eivät laannu levolla, ja joihin liittyy kohdunkaulan pehmenemistä tai lyhenemistä, seksistä voi olla syytä pidättäytyä. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, joka kertoo yleensä selvästi, jos aihetta pidättäytymiseen on.
”Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi uhkaava ennenaikainen synnytys, etinen istukka, johon liittyy verenvuotoja tai ennenaikainen lapsivedenmeno”, Asplund listaa.
Vaaraton tiputtelu yhdynnän jälkeen
Raskausaikana kohdunsuu on verekäs ja herkkä, ja peniksen osuessa siihen se vuotaa herkästi hieman verta. Jos vuoto on tiputtelua tai vain wc-käynnillä pyyhkimisen yhteydessä esiintyvää, ei ole syytä huoleen.
”Jos vuoto sen sijaan on kuukautismaista, runsasta tai sisältää hyytymiä, on syytä lähteä näytille”, Asplund painottaa.
Seksuaalisesti vilkas keskiraskaus
Vaikka seksi raskausaikana on yleensä turvallista, raskausajan hormonimuutokset ja muut fysiologiset muutokset voivat vaikuttaa seksuaalielämään paljonkin.
Alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi vievät herkästi seksihaluja, mistä syystä ensimmäinen raskauskolmannes voi olla hiljaista aikaa seksin saralla.
”Keskiraskaudessa naisen vointi usein kohenee, ja lisäksi verenkierto lantion alueella lisääntyy. Tämä helpottaa muun muassa emättimen kostumista. Usein keskimmäinen kolmannes on seksuaalielämän suhteen varsin mukavaa ja vilkasta”, Asplund tuumaa.
Kasvava vatsa voi vähentää seksihaluja
Viimeisellä raskauskolmanneksella kasvava vatsa ja tukala olo saattavat vähentää seksuaalista halua. Joskus odottavat vanhemmat pohtivat, voiko sikiö häiriintyä seksin harrastamisesta.
Sikiö ei kuitenkaan välitä siitä, harrastetaanko seksiä vai ei – toki kovaa painoa vatsan päällä kannattaa välttää.
”On hyvä myös muistaa, että seksin harrastaminen on paljon muutakin kuin yhdyntä. Jos lääkäri kieltää yhdynnät raskauskomplikaation vuoksi tai jos oma olo ei salli sitä, voi miettiä, mitkä muut asiat kuuluvat omaan seksuaalielämään”, Asplund vinkkaa.
Synnytys ei yleensä käynnisty seksillä
Synnytyksen käynnistymistä kuumeisesti odottelevalle suositellaan usein seksin harrastamista. Vanhan kansan viisaudessakin puhutaan kolmen S:n menetelmästä: sauna, siivous ja seksi.
Orgasmi voi toki saada kohdun supistelmaan, ja siemennesteessä on samankaltaisia prostaglandiineja eli sileään lihaksistoon vaikuttavia rasvahappoja kuin synnytyksen käynnistämiseen tarkoitetuissa lääkeaineissa.
Synnytyksen käynnistämiseen seksi ei kuitenkaan ole kovin tehokas keino.
”Prostaglandiineja on spermassa niin vähän, että seksiä pitäisi harrastaa aivan valtava määrä, jotta voitaisiin ajatella synnytyksen käynnistyvän. Kokeilla voi toki”, Asplund hymyilee.