Liukuvoiteet sisältävät voidetyypistä riippuen erilaisia silikoniyhdisteitä, säilöntäaineita ja muita aineosia. Voiteiden käyttö ei aiheuta sikiölle välitöntä riskiä. Monet voiteet ovat täysin vaarattomia. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei käyttämäsi voide sisällä aineita, jotka saattavat olla haitallisia myös sikiölle.
Viimeksi päivitetty 4.4.2017
Vesipohjaisten hajusteettomien voiteiden käytölle ei ole esteitä
Turvallisin valinta raskausaikana on hajusteeton vesipohjainen liukaste. Osa liukuvoiteista on CE-merkittyjä eli voiteiden valmistajien täytyy vastata, että tuote noudattaa terveydenhuollon laitteille ja tarvikkeille asetettuja vaatimuksia. Tällaisia voiteita voi ostaa etenkin apteekeista.
Monet silikoniyhdisteet ovat turvallisia myös raskausaikana. Muutamien silikooniyhdisteiden tiedetään olevan haitallisia niin ympäristölle kuin ihmiselle. Välitöntä vaaraa tällaisen voiteen käyttö ei kuitenkaan aiheuta.
Hypoteettinen riski liittyy sikiön varhaiseen kemikaalialtistukseen. Huonosti valittu liukuvoide ei yksinään ole kuitenkaan kovinkaan suuri riski.
”Odottava äiti altistuu eri lähteistä peräisin oleville kemikaaleille. Omilla valinnoillaan voi vähentää altistumista. Raskaana ollessa voi miettiä, kuinka paljon ja minkä tyyppisiä kosmeettisia ja muita valmisteita käyttää”, Tukesin ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala sanoo.
Luo myös: Näin käytät seksileluja turvallisesti myös raskausaikana – katso vinkit videolta
Tietyt silikoniyhdisteet saattavat aiheuttaa haittaa – vaikutusta sikiöön ei tosin tunneta
”Liukuvoiteissa käytetään esimerkiksi dimethicone-, dimethiconol-, cyclomethicone- ja cyclopentasiloxane (D5) -silikoniyhdisteitä. Samoja yhdisteitä voidaan käyttää myös kosmeettisissa valmisteissa, kuten hiusten- ja ihonhoitoon tarkoitetuissa tuotteissa”, ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Tukesin Kemikaalit-yksiköstä kertoo.
Haitallisia yhdisteitä sisältävän liukuvoiteen käyttö saattaa tosin olla sikiön kannalta epäedullisempaa kuin hiustenhoitotuotteen käyttäminen, sillä haitallinen aine pääsee imeytymään elimistöön tehokkaammin limakalvoilta kuin esimerkiksi päänahasta.
Lue myös: Piristystä petiin
Yhden aineosan takaa paljastuu mahdollisia haitallisia vaikutuksia
Cyclomethicone on syklisten siloksaanien seos, jonka pääosina ovat D4-, D5- ja D6-siloksaanit vaihtelevina pitoisuuksina. Näistä D4-siloksaanille on EU:n kemikaalilainsäädännössä annettu yhdenmukaistettu terveysvaaraluokitus. D4-siloksaanin epäillään heikentävän hedelmällisyyttä.
”Cyclomethicone on siis yleisnimitys tiettyjen siloksaaniyhdisteiden seokselle. Varmuudella ei siis pelkän nimen perusteella pystytä sanomaan, mitä siloksaaneja ja kuinka paljon esimerkiksi liukuvoiteissa ainesosana mainittu cyclomethicone sisältää”, Loikkanen sanoo.
EU harkitsee kahden siloksaanin käytön rajoittamista
”EU:n kemikaalilainsäädännön nojalla on annettu rajoitusehdotus liittyen D4:n ja D5:n käyttöön pois huuhdeltavissa henkilökohtaisen hygienian tuotteissa”, Loikkanen kertoo.
Liukuvoiteet kuuluvat juuri tähän luokkaan.
”D4- ja D5 -rajoitusehdotus on annettu aineiden ympäristövaikutusten perusteella. Molemmat ovat erittäin hitaasti hajoava ja erittäin voimakkaasti biokertyviä. D4:n osalta myös myrkyllisyyttä koskevat kriteerit täyttyvät sekä vesieliöissä että nisäkkäissä”, Loikkanen sanoo.
Asian käsittely on edennyt, mutta rajoitusta ei ole vielä saatettu voimaan. Silikonipohjaisesta liukuvoiteesta saattaa siis edelleen löytyä haitallisia D4- tai D5-siloksaaneja.
Lue myös: Voiko iso penis aiheuttaa keskenmenon?
Liukuvoiteista elimistöön imeytyvien kemikaalien määrää on vaikea arvioida
Niin liukuvoiteissa kuin useimmissa kosmeettisissa tuotteissa käytetään erilaisia hajusteita, jotka saattavat allergisoida.
”Esimerkiksi hajusteena ja kosmetiikan säilöntäaineena käytettyä benzyl alcohol -nimistä ainetta käytetään myös liukuvoiteissa. Aineen käyttö säilöntäaineena kosmetiikassa on arvioitu turvalliseksi 1 prosentin maksimipitoisuudella, mutta liuottimena ja hajusteena pitoisuusrajoitusta ei ole asetettu”, Terhi Tauriala-Rajala kertoo.
On kuitenkin erittäin vaikeaa sanoa, onko jokin tietty liukuvoide haitallinen sikiölle, vaikka voiteessa olisikin joitain terveysriskejä sisältäviä aineita. Liukuvoiteen käytön lisäksi vaikuttaa tietysti myös se, kuinka paljon valmisteessa on haitallista aineosaa ja mikä on kokonaisaltistuminen muista lähteistä.
”Toksisuuteen vaikuttavat monet tekijät: itse aine, käytetty annos, käytön tiheys, aineen imeytyminen ja jakautuminen elimistössä, metabolia ja erittyminen. Kuinka paljon sitten esimerkiksi liukuvoiteesta imeytyy yksittäisiä ainesosia limakalvojen läpi, sitä en pysty arvioimaan. Valmistaja on vastuussa valmisteen vaatimustenmukaisuudesta”, Tauriala-Rajala kiteyttää aiheen haasteellisuuden.
Jos odottaja huomaa jälkikäteen käyttäneensä haitallista tai haitalliseksi epäiltyä ainetta sisältävää liukuvoidetta tai kosmetiikkaa, ei kannata huolestua. Etenkin jos käyttömäärät ovat olleet pieniä, riskit ovat todennäköisesti mitättömiä.