Reuma ei vaikuta juurikaan raskaaksi tulemiseen, mutta kuinka reuma vaikuttaa raskauteen? Entä miten reuma käyttäytyy raskausaikana? Pärjääkö odottaja ilman reumalääkkeitä? Reumaa sairastavat äidit kertovat, kuinka reuma on oireillut raskausaikana.

Viimeksi päivitetty 30.6.2015

Reumaliiton mukaan noin 75 prosentilla reumaa sairastavilla odottajilla reumaoireet vähenevät tai jopa loppuvat kokonaan raskausaikana. Se mikä odottajia pelottaakin on, mitä tapahtuu raskauden jälkeen.

 



 

”Reumaliiton sivuilta lukenut, että oireet usein pahenneet synnytyksen jälkeen kun kropan ei enää tarvitse suojata sikiötä”, nimimerkillä Jobblar kirjoittava odottaja kertoo.

Jobblarilla itsellään on syntymästä asti ollut juveniili moninivelreuma, ja hän kaipaakin kokemuksia muilta reumaa sairastavilta äideiltä. Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, kuinka ovat tulleet toimeen reuman kanssa raskausaikana ja sen jälkeen.

 Lue myös: Apua raskausajan turvotukseen

”Pelottaa, että menee synnytyksen jälkeen niin huonoon kuntoon, ettei pysty hoitamaan lasta”

Nimimerkillä Harakraah kirjoittavalla odottajalla on ollut nivelreuma kymmenvuotiaasta saakka. Hän iloitsee siitä, että on selvinnyt raskausen ilman suun kautta otettavia lääkkeitä.

”Kolme kortisonipiikkiä on kuitenkin täytynyt käydä ottamassa, mulla on aina oireillut vainpolvet, nilkat ja toinen kyynärpää”, hän kertoo.

Myös KirsiElina iloitsee raskausajan oireettomuudesta.

”Mulla on oikeestaan hävinny kaikki kivut, ja huomenna alkaa rv 28. Ihan outo tunne kun ei satu mikään. Ihmeellistä kun mitään ei satu pitkään aikaan! En oo joutunu mitään lääkkeitä syömään joten kivut katosivat itsekseen”, KirsiElina hehkuttaa.

Harakraah on kuitenkin huolestunut raskauden jälkeisestä ajasta. Myös Harakraahin siskolla on nivelreuma, jonka oireet helpottivat raskauden aikana. Siskolla on viisi lasta, ja Harakraah on saanut sellaisen kuvan, että vointi on huonontunut pahasti jokaisen synnytyksen jälkeen.

”Pelottaa aikalailla se, että menee synnytyksen jälkeen niin huonoon kuntoon, ettei pysty lasta hoitamaan”, hän kertoo.

Lue myös: Raskausajan vaarat

”Raskausaika ilman oireita – palasivat kuitenkin rajumpina kuin ennen raskautta”

Nimimerkki Hemppa kertoo, että raskauden aikana reuma oli oireeton, mutta oireet ovat palanneet synnytyksen jälkeen noin kuukauden tai kahden kuluttua rajumpina kuin ennen raskautta. Hänellä on ollut nivelreuma jo kaksivuotiaasta lähtien.

”Välillä reuma oli poissa, mutta puhkesi esikoisen synnytyksen jälkeen uudestaan. Mulla on sekä isot että pienet nivelet tulehduksellisia”, Hemppa kirjoittaa.

”Olen töissä vanhusten parissa ja usein kuulee että ette te nuoret tiedä kivuista mitään. Joskus pikkusen vihastuttaa ja tekis mieli kertoa omasta tilanteesta, mutta suuni olen kiinni pitänyt”, hän kirjoittaa.

Myös Anjuska86 kertoo olleensa raskausaikana oireeton ja mahtavassa kunnossa. Synnytyksen jälkeen oireet kuitenkin palasivat.

”3vko synnytyksestä alkoivat taas leposäryt ja myös päivisin kipuilua silloin tällöin. Pahempaa on kuin ennen raskautta sen suhteen. Pahimpia on si-nivelen kivut (silloin kun niitä on), koska ei ole asentoa makuulla, istuen tai seisten ettei lantio siihen ’liittyisi’, eli on mahdoton kunnolla lepuuttaa”, Anjuska86 harmittelee.

”Sain nyt imetysaikana kortisoni-piikin sinne, kun meni siihen kuntoon, etten pystyny käveleen. Auttoi parissa päivässä. Anjuska86

Lue myös: Lantion löystyminen

”Ihan kauheta taas kärsiä turvouksista ja kivuista”

Aina raskausaikanakaan oireet eivät helpota. Yomanda kertoo, että lääkärin mukaan hänen sairastamassaan seronegatiivisessa reimassa useimmiten näin käykin. Onneksi niin raskausaikana kuin raskauden jälkeenkin apua saa lääkkeistä.

”Nyt käytössä kortisoni ja panadol (helpottaa pahimmat oireet), lederspania on pistetty polviin pari kertaa (nyt 19+4). Enbrelin (käytössäni ollut biologinen lääke) aion aloittaa heti ku vauva on syntynyt, sillä sitä saa nykyään käyttää imetysaikana, ja siitä on toistaiseksi ollut minulle apua”, Yomanda kertoo. 

Muita lääkkeitä Yomanda kertoo kokeilleensa miljoonia, mutta ne eivät ole tehonneet. Myöskään ruokavalion muuttamisesta Yomanda ei ole saanut apua.

”Biologiset lääkkeet oli miun pelastaja, toivottavasti ne toimii viel raskauden jälkeenkin, Enbrelin kanssa kun saa nykyään imettää”, hän kirjoittaa.

Onko sinulla kokemuksia reumasta?
Lue lisää kokemuksia ja kerro omasi: Reumaa sairastavat äidit.

Mitä mieltä olet artikkelista?