Ylimääräiset kilot altistavat raskausdiabetekselle, joten odottajien painoa seurataan tarkkaan. Neuvolakäyntien pyöriminen painon ympärillä kuitenkin ahdistaa monia, ja huolimattomat kommentit painosta tekevät kipeää odottajalle kuin odottajalle. Nimimerkki Anki84 kertoo ahdistuksestaan Vau.fi:n foorumilla ennen neuvolakäyntiä, vaan kuinkas sitten kävikään?

”Olen saanut kuulla painostani jo kouluajoista lähtien”

 



 

Nimimerkillä Anki84 kirjoittavaa odottajaa ahdistaa ensimmäinen neuvolakäynti. Häntä mietityttää, mitä neuvolassa tullaan sanomaan painosta.

”BMI on itselläni tällä hetkellä rapiat 30. Paino on vaihdellut vuosien mittaan – olen ollut isompikin, mutta myös hieman kevyempi. Ikinä en ole ollut ns. normaalipainoinen ja painostani olen saanut kuulla terkkareilta kouluajoista lähtien”, Anki84 kertoo.

”Minua ahdistaa jo pelkkä ajatuskin neuvolatädin saarnasta. Tiedän, miten ja kuinka paljon pitäisi syödä, mutta en ole ikinä saanut käytännössä sitä lopullisesti toimimaan. Itselläni ei ole niinkään ongelmana herkut, vaan tykkään ihan perus kotiruoasta vähän liikaa.”

”Annoskoot ja liian pitkät ateriavälit ovat heikko kohtani”, hän paljastaa.

Anki84 toteaa, että on jo ennen raskautta miettinyt, kuinka voisi olla siirtämättä omia huonoja ruokailutottumuksiaan jälkikasvulle, mutta varsinkin raskauden myötä asia on konkretisoitunut.

”Asenne mietityttää”

Toki ymmärrän, että heidän velvollisuuksiin kuuluu kertoa ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta senkin voi tehdä niin monella tapaa

Ylimääräisten kilojen myötä raskausdiabetesriski kasvaa, ja sokerirasituskoe tehdäänkin yleensä, jos odottajan painoindeksi on yli 25.

”Toisaalta hyvä, että tutkivat”, Anki84 toteaa. Häntä kuitenkin mietityttää enemmänkin lääkäreiden ja hoitajien asenne.

”Aina ei ole saanut niin mukavaa palautetta tai kommenttia omasta painosta. Toki ymmärrän, että heidän velvollisuuksiin kuuluu kertoa ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta senkin voi tehdä niin monella tapaa”, hän pohtii.

”Neuvolassa on suhtauduttu ihan hyvin”

”Mulla myös BMI yli 30, ja neuvolassa on suhtauduttu ihan hyvin. Raskauden aikana on seurattu painon muutosta, eikä ole tuijotettu niitä absoluuttisia lukemia”, unipupu kertoo.

”Raskauden aikana kun ei kuitenkaan saa laihduttaa, niin turha siitä lähtöpainosta on nipottaa. Kannattaa kuitenkin syödä terveellisesti, ettei tule lisää kiloja”, hän toteaa.

Blossom puolestaan kokee, että hänen painoonsa on neuvolassa suhtauduttu paremmin kuin hyvin eikä asiasta tehty numeroa.

”Toki on mainittu, että kun on ylipainoa niin kannattaa raskauden ajan keskittyä syömään terveellisemmin, jotta ei kertyisi niin paljoa raskauskiloja kuin normipainoisille usein kertyy”, hän kertoo.

”Todettiin heti raskausdiabetes, jonka takia noudatin tiukkaa ruokavaliota”

”Miulla on painoindeksi 39, joten olen huomattavasti lihavampi kuin te”, Blossom toteaa Anki84:lle ja unipupulle.

”Ekan lapsen kanssa ei oikeastaan ollut muuta rasitetta painosta kuin sokerirasitukset. Ja todettiin heti raskausdiabetes, jonka takia noudatin tiukkaa ruokavaliota, ja siitä huolimatta oli aloitettava tablettimuotoinen insuliini. Vauvan sydämen virtausten tutkiminen vatsapeitteiden läpi vaati kolme ultrakertaa, ja sektion jälkeen joutui piikittämään kuukauden verta ohentavaa lääkettä. Noilta olisi välttynyt normipainoisena”, hän kertaa.

”Eivät kuitenkaan millään tavoin ole miuta tuominneet tai paheksuneet vaan arvostavat, että raskauden ajan olen jaksanut skarpata oman ruokavalion suhteen erilailla kuin normaalisti”, Blossom kertoo.

Anki84:n neuvolakokemus oli loppujen lopuksi positiivinen

”Kävin tällä viikolla neuvolassa ja mulla oli aivan ihana neuvolatäti”, Anki84 kertoo.

”Joudun heti raskausviikolla 12 sokerirasitukseen, mikä oli arvattavissa. Ja seuraava rasitus on sitten viikolla 20. Mutta kuten aiemmin sanoin, hyvä että seuraavat. Ja kyllä mä sen sokerirasituksen kestän, ei se kuitenkaan kuolemaksi ole”, Anki84 kirjoittaa ja lisää perään hymiön.

Mitä mieltä olet artikkelista?