Viimeksi päivitetty 29.10.2019
Raskausajan liikunnasta on useiden tutkimusten mukaan huomattavaa hyötyä odottavan äidin ja sikiön terveydelle. Valtaosaa liikunta- ja urheilulajeista voi myös huoletta jatkaa raskauden aikana. On kuitenkin tiettyjä lajeja, joiden harrastaminen on syytä lopettaa kokonaan.
”Laitesukellus ja vuorikiipeily yli 2500 metriin ovat lajeja, joita raskausaikana ei kannata harrastaa lainkaan. Niiden riskit liittyvät erityisesti rajoittuneeseen hapensaantiin”, sanoo raskausajan liikuntaa tutkinut dosentti, lääketieteen tohtori Riitta Luoto.
Nyrkkeily ja jääkiekko tauolle
Myös lajit, jotka sisältävät iskuja, putoamisvaaran tai nopeita suunnanvaihdoksia voivat aiheuttaa ongelmia raskausaikana. Tällaisia ovat muun muassa nyrkkeily, lumilautailu, telinevoimistelu ja jääkiekko.
”En suosittele ainakaan aloittamaan näitä lajeja raskauden aikana, ja mieluiten niitä voisi pitää taukoa. Loppujen lopuksi yhdeksän kuukautta on lyhyt aika – sen jälkeen ehtii harrastaa vaikka mitä”, Luoto toteaa.
Ratsastus jäihin raskauden edetessä
Tiettyjä lajeja puolestaan voi harrastaa alkuraskauden aikana, mutta raskauden edetessä ne on syytä lopettaa. Näihin lajeihin lukeutuu esimerkiksi ratsastus.
”Toisella tai viimeistään kolmannella raskauskolmanneksella kannattaa lopettaa lajit, joissa on hyppelyä tai kontaktia, joka aiheuttaa kohdulle hölskyvää liikettä”, neuvoo Luoto.
Kuulostele omaa vointiasi
Muidenkin lajien parissa odottajan kannattaa kuulostella omaa vointiaan. Liikunta voi lisätä kohdun supistelua, mistä ei sinänsä ole haittaa, mutta jos supistukset muuttuvat säännöllisiksi tai kivuliaiksi, liikunta on syytä keskeyttää.
”Muita liikunnan keskeyttämisen syitä ovat muun muassa lepohengenahdistus, huimaus, kova päänsärky ja verenvuoto emättimestä”, Luoto listaa.
Liian varovaiseksi ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä. Pääasiassa raskausajan liikunta on terveellistä ja turvallista niin odottavalle äidille kuin sikiöllekin.
”Näitä muutamia riskialttiita lajeja lukuun ottamatta raskausajan liikunnalla ei ole todettu olevan minkäänlaista haittaa äidille eikä syntyvälle lapselle”, Luoto painottaa.
Rauhallinen paluu lajien pariin
Jälkitarkastuksen jälkeen eli noin kuusi viikkoa synnytyksestä äiti voi useimmiten aloittaa kevyen liikunnan. Rankempien lajien pariin kannattaa palata rauhallisesti.
”Hyppelyt ja kontaktilajitkin voivat onnistua jo tässä vaiheessa, mutta kiirettä näihin ei ole”, sanoo Luoto.
Lähteet:
Luoto, Riitta (2013): Liikunta raskauden aikana ja sen jälkeen. Potilaan Lääkärilehti