Viimeksi päivitetty 1.2.2024
Suurimmalle osalle naisista raskaaksi tuleminen vain muutama kuukausi synnytyksen jälkeen ei ole mahdollista, varsinkaan jos nainen täysimettää.
Yleensä täysimetykseen liittyvä hormonitoiminta estää ovulaatiota alkamasta, minkä vuoksi monella naisella kuukautiset alkavat vasta useita kuukausia synnytyksen jälkeen.
Joillakin ovulaatio kuitenkin tapahtuu, mutta kyseessä on melko harvinainen, yksilöllinen ominaisuus.
”Tästä aiheesta ei ole tilastoja tästä, mutta kovin yleistä se ei ole. Luonto on yrittänyt huolehtia niin, että useimmilla synnyttäjillä ei tapahdu ovulaatioita eikä raskaaksi tuleminen näinollen tapahdu niin kauan kun imettää täysimetyksellä”, kertoo naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Nanneli Pallasmaa.
Mikäli raskaus alkaa alle kolmen kuukauden sisällä edellisestä synnytyksestä, lapset syntyvät alle vuoden ikäerolla toisiinsa. Tällaisia lapsia kutsutaan joskus ”irlantilaisiksi kaksosiksi”.
Millaisia riskejä äidille?
Mikäli toinen raskaus alkaa pian edellisen jälkeen, äidin palautuminen ensimmäisestä raskaudesta keskeytyy. Erityisesti kehon rautavarastot ovat vielä vajaat, minkä vuoksi äiti on tavanomaista väsyneempi.
Myöskään lantionpohjan kudosten ja rakenteiden palautuminen loppuraskauden ja synnytyksen aikaisesta venymisestä ei ole tapahtunut kokonaan.
”Tutkimusten mukaan seuraavassa raskaudessa on suurempi riski ennenaikaiseen vedenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen, sekä vastasyntyneen pieneen syntymäpainoon. Joidenkin tutkimusten mukaan riski äidin ylipainon kertymiseen ja raskausdiabetekseen olisi jonkin verran kohonnut”, Pallasmaa sanoo.
Pallasmaan mukaan aiheesta ei ole olemassa kattavia tutkimuksia, joten varmuudella ei osata sanoa, johtuuko osa riskeistä enemmän äidin elämäntavoista vai sosiaalisesta ympäristöstä.
”Joidenkin tutkimusten mukaan etenkin yli 35-vuotiailla synnyttäjillä lyhyt raskauksien välinen aika altistaa vakaville synnytyskomplikaatioille. Se tiedetään, että jos on synnyttänyt edellisen kerran keisarileikkauksella, on alle vuoden kuluessa uudelleen raskaaksi tulevalla suurentunut riski kohtuarven repeämiseen seuraavan synyntyksen yhteydessä.”
Kaiken kaikkiaan nuoren ja perusterveen synnyttäjän elimistö toipuu hyvin synnytyksestä ja kestää hyvin nopeastikin alkaneen uuden raskauden.
Myös ulkoisilla olosuhteilla on väliä. Esimerkiksi köyhissä oloissa asuvalle naiselle lyhyt raskauksien väli on paljon haitallisempi huonon ravitsemustilan ja anemian vuoksi.
Liikuntaa, laadukasta ruokaa ja lantionpohjan lihakset
Jos nainen huomaa olevansa edellisen raskauden jälkeen nopeasti uudelleen raskaana, hyvän yleiskunnon ylläpitäminen liikunnan ja ravinnon avulla on erityisen tärkeää. Rautaa ja vitamiineja kannattaa tankata, lihomista puolestaan on syytä välttää.
”Lantionpohjan lihasten voimistelua voi harjoittaa myös raskauden aikana, ja se ennaltaehkäisee lantionpohjan ongelmia seuraavan synnytyksen jälkeen. Kaikki tämä on tietenkin aika haastavaa, jos on pieni vauva samalla huolehdittavana”, Pallasmaa sanoo.
Uusi raskaus ei estä imetystä
Uusi raskaus ei estä aikaisemman lapsen imettämistä, ja nuoremman lapsen syntymän jälkeen imetystä voi jatkaa niinsanottuna ”tandem-imetyksenä”.
”Raskaushormonit vähentävät jonkin verran maidon tuotantoa, mutta on paljon naisia jotka imettävät edellistä lasta vielä uudelleen raskaana ollessaan. Tämä on elimistölle melko kuluttavaa, ja imetyksen aikainen oksitosiinin eritys voi aiheuttaa ennenaikaisia supistuksia. Joissakin tilanteissa se voi olla vaarallista”, Pallasmaa huomauttaa.
Väsymistä, valvomista ja jaettua huomiota
Fyysisten ongelmien lisäksi kahden vauvan saaminen kovin lyhyellä aikavälillä saattaa kuluttaa myös henkisiä voimavaroja.
Suurimmat ongelmat länsimaisessa perheessä liittyvät luultavasti äidin väsymisestä, kun ensimmäinen vauva vaatii hoitoa ja valvottaa.
”Kaksi imeväistä yhtaikaa rasittaa myös perhekuviota. Huonoimmassa tilanteessa ensimmäisenä syntynyt vauva voi myös jäädä vaille tarvitsemaansa yksilöllistä huomiota ja vuorovaikutusta, jos toinen vauva syntyy kovin lyhyen tauon jälkeen”, Pallasmaa sanoo.
Lue myös:
Lue lisää: Katsausartikkeli, johon on kerätty tuoreita tutkimuksia tästä aihepiiristä.