Raskaushieronta ei ole ainoastaan hemmottelua, vaan siitä voi olla apua myös moniin raskausajan vaivoihin, kuten turvotuksiin ja liitoskipuihin. Hieronnassa voi käydä läpi raskauden.

Viimeksi päivitetty 2.4.2025

 

 



 

Raskaus ei suinkaan estä hierojalla käymistä – itse asiassa hieronnassa voi käydä aivan synnytykseen saakka. Jo alkuraskaudesta lähtien kannattaa kuitenkin kääntyä koulutetun raskaushierojan puoleen, joka osaa ottaa huomioon odottavan äidin tilanteen.

”Raskaushieroja ymmärtää raskaana olevan kehon muutoksia, ja odottaja voi olla levollisin mielin turvallisen ammattilaisen hoidossa. Hieronta-asento vaihdetaan jo heti alkuraskaudesta kylkimakuulle tai puoli-istuvaan asentoon, jotta alaselkään ei kohdistu tarpeettoman voimakasta painetta”, seitsemän vuotta raskaushierojia kouluttanut äitiysfysioterapeutti ja koulutettu hieroja Terhi Antikainen kertoo. 

Raskaushieronnassa käytetään erilaisia raskaushierontatyynyjä, jotta odottajan asennosta saadaan mahdollisimman miellyttävä. Myös hieronnan voimakkuuteen kiinnitetään erityistä huomiota, sillä raskauden myötä keho voi tuntua aremmalta.

”Hieronta-aikaa varatessa ei tarvitse kertoa sen tarkempia yksityiskohtia, kuten raskausviikkoja. Meille riittää tieto siitä, että on raskaana, jotta osaamme varata esimerkiksi hierontatyynyt valmiiksi.”

Mitä hyötyä raskausajan hieronnasta on?

Raskausajan hieronta tukee ennen kaikkea raskaana olevan toimintakykyä. Antikaisen mukaan hieronta helpottaa lantion alueen kipuja, liitoskipuja sekä turvotuksesta johtuvaa käsien puutumista tai pistelyä. Erityisen hyödyllistä hieronta onkin loppuraskauden aikana, jolloin lantion alueen kiputilat ja liitoskivut voivat olla voimakkaampia. 

”Hieronnassa keskitytään selän puolen kudoksien ja lanneselkäkalvon liikkuvuuden ylläpitoon. Tämä auttaa myös siihen, että vauvalla on enemmän tilaa liikkua ja lähteä loppuraskaudesta kääntymään pää alaspäin synnytyskanavaan.”

Lisäksi hieronta on erinomaista kehonhuoltoa etenkin siinä vaiheessa, kun liikkuminen alkaa tuntua turhan tukalalta.

”Yleensähän liikuntaa suositellaan läpi raskauden, mutta loppuraskaudesta liikuntaa voi joutua keventämään. Ja kun ei enää pysty liikkumaan samalla intensiteetillä, voi kaivata hieman enemmän kehonhuoltoa – ja siihen hieronta sopii mainiosti.”

Raskaushierontaan voi mennä turvallisin mielin läpi raskauden, alkuraskaudesta aivan viime metreille saakka ja vielä lasketun ajan jälkeenkin.

”Kipeänä hierottavaksi ei kuitenkaan pidä tulla, eli flunssassa tai muun akuutin tulehduksellisen sairauden iskiessä on syytä jäädä kotiin. Hierontaan ei voi tulla myöskään silloin, mikäli iholla on avohaava”, Antikainen opastaa.

Synnytyksen jälkeinen hieronta

Synnytyksen jälkeen hieronta-ajan voi varata piankin, Antikaisen mukaan heti, kun aika tuntuu itsestä sopivalta. Tyypillisimmin synnytyksen jälkeinen hieronta varataan 2–3 viikkoa synnytyksen jälkeen.

”Ensimmäiset viikot saattavat mennä vauvakuplassa kotona, mutta toisaalta hieronta tarjoaa myös oman hemmotteluhetken etenkin silloin, jos pieniä lapsia on useampi.”

Synnytyksen jälkeinen hieronta voi auttaa äitiä palautumaan synnytyksestä, ja koulutetut raskaushierojat osaavat ottaa huomioon myös esimerkiksi sektiohaavat. Hieronta tapahtuu edelleen kyljellään tai puoli-istuvassa asennossa, asiakkaan tilanne aina huomioiden.

”Korostan kuitenkin myös liikunnan merkitystä synnytyksestä palautumisessa, ja oikeanlainen lantionpohjan harjoittelu on isossa roolissa synnytyksen jälkeen. Hieronta kuitenkin auttaa ylläpitämään äidin toimintakykyä, ja tarjoaa toki ihanaa hemmottelua vauva-arjen keskelle.”

 

Mitä mieltä olet artikkelista?