Viimeksi päivitetty 9.4.2025
Keskenmenolle ei ole yhtä yleisintä syytä, eikä kaikissa tapauksissa edes pystytä määrittelemään, mistä keskenmeno on johtunut.
Yleisin keskenmenon oire on verenvuoto ja kramppimaiset kivut alavatsassa. Toisaalta keskenmeno voi myös tapahtua täysin ilman oireita, jolloin se havaitaan ultraäänitutkimuksessa. Keskenmeno tapahtuu yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä, mutta myöhäinen keskenmeno voi tulla myös 12.–22. raskausviikolla.
On hyvä muistaa, että keskenmenoa ei pysty estämään tai ehkäisemään. Terveellisillä elintavoilla pystyy kuitenkin vaikuttamaan keskenmenon riskiin jonkin verran, sillä esimerkiksi päihteet, tupakointi sekä yli- ja alipaino voivat lisätä keskenmenon riskiä.
Keskenmenon syyt voivat johtua esimerkiksi seuraavista asioista:
- Sikiön kehityksessä oleva vakava ongelma (esimerkiksi kromosomihäiriö, synnynnäinen vika)
- Kohdussa oleva epämuodostuma, hyvälaatuinen kasvain tai kohdunsuun häiriö
- Odottajan hormonituotannon häiriö (esimerkiksi keltarauhasen vajaatoiminta)
- Odottajan sairastama infektio (kuten toksoplasma, vihurirokko tai klamydia)
- Odottajan elämäntavat (esimerkiksi yli- tai alipaino, tupakointi tai päihteiden käyttö)
- Odottajan ikä (yli 35-vuotiailla keskenmenon riski kasvaa jokaisen vuoden myötä)
Keskenmenon riskiä eivät lisää:
- Lentomatka
- Matalaenerginen, vatsan tylppä vamma (esimerkiksi kaatuminen)
- Liikunta
- Aiemmat keskenmenot
- Raskauspahoinvointi
- Yhdyntä
- Stressi
- Rokotteet
- Kahvinjuonti
Useimmiten taustalla vakava kromosomipoikkeavuus
Keskenmenoista suurin osa johtuu siitä, että sikiöllä on vakava kromosomipoikkeavuus: arviolta 50–85 % keskenmenoista aiheutuu tämän vuoksi. Kromosomipoikkeavuus aiheuttaa sikiön kehitykseen niin vakavia puutoksia, että raskaus ei voi jatkua. Tällöin sikiö, jolla ei olisi elinmahdollisuuksia, tulee keskenmenon kautta pois naisen elimistöstä.
Myös poikkeavuudet istukan rakenteessa voivat olla keskenmenon syy. Kun istukka ei toimi kunnolla, sikiön kehitys jää vajavaiseksi, mikä taas johtaa keskenmenoon.
Rakennepoikkeamat kohdussa tai hormonaaliset tekijät taustalla
Poikkeavuudet kohdun rakenteessa tai kohdunkaulan heikkous ovat mahdollisia, joskin harvinaisia syitä keskenmenolle. Esimerkiksi kohdun väliseinä, kaksiosainen kohtu tai yksisarvinen kohtu voivat altistaa keskenmenolle.
Myoomat eli kohdun kasvaimet ja kiinnikkeet kohtuontelossa, sekä kohdunkaulan heikkous saattavat myös altistaa odottajan keskenmenolle.
Hormonaaliset tekijät, kuten PCOS ja keltarauhasen vajaatoiminta nostavat keskenmenon riskiä.
Joskus erilaiset infektiot saattavat aiheuttaa keskenmenon. Tällaisia ovat esimerkiksi vihurirokko, toksoplasma, listeria, sikotauti, influenssa, ureaplasma, parvovirukset. Myös bakteerivaginoosi ja klamydia saattavat aiheuttaa keskenmenon.
Odottajan elämänvalinnat vaikuttavat
Puutteellinen ruokavalio, krooniset sairaudet ja kehon immuunijärjestelmän häiriöt voivat myös aiheuttaa keskenmenoja. Myös voimakas ali- tai ylipaino lisää riskiä keskenmenoon.
Tupakan, alkoholin ja huumeiden käyttäminen raskauden aikana lisää keskenmenon todennäköisyyttä.
Sekä äidin että isän ikä vaikuttaa keskenmenon riskiin: yli 35-vuotiaalla odottajalla keskenmenon todennäköisyys kasvaa voimakkaasti jokaisen kuluvan vuoden myötä, sillä munasolujen laatu heikkenee iän myötä. Sama pätee jossakin määrin myös isän siittiösoluihin, joiden kyky välittää geneettistä tietoa oikein heikkenee.