Viimeksi päivitetty 2.3.2020
Vaaleanpunaiset pakastekatkaravut kuuluvat monen ruokavaliossa esimerkiksi salaattiin, pitsan päälle tai vähän paremman voileivän koristeeksi. Odotusaikana THL kuitenkin suosittelee välttämään sekä kuumentamattomia pakastetuotteita että raakoja äyriäisiä listeriariskin vuoksi.
Uskaltaako odottaja siis napsia katkarapuja?
”Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeissa mainittu äyriäistuotteiden kuumennusvaatimus koskee raakoja äyriäisiä. Ohjeissa ei ole neuvottu välttämään kypsennettyjä pakastekatkarapuja, koska raaoissa katkaravuissa mahdollisesti oleva listeriabakteeri kuolee kypsennyksessä eikä pakastekatkarapuihin ole liitetty erityistä listeriariskiä, toisin kuin esimerkiksi pakastevihanneksiin, kertoo Ruokaviraston ylitarkastaja ja hygieenikkoeläinlääkäri Enni Tuutti.
Tavanomaiset pakastealtaassa myytävät katkaravut ovat kypsennettyjä. Kypsennetyt katkaravut tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä – raa’at katkaravut ovat harmaita.
Voi kiehauttaa riskin minimoimiseksi
Sellaisenaan syötävät kypsätkin tuotteet, kuten pakastekatkaravut, voivat kuitenkin Tuutin mukaan joissain tapauksissa saastua listerialla tuotteen kypsennyksen jälkeen. Sen vuoksi pakastekatkaravut voi halutessaan vielä kiehauttaa ennen syömistä, jos haluaa olla täysin varma ettei listeriariskiä ole.
”Pakastekatkaravut tulisi myös syödä hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöajankohtaa ja mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen”, Tuutti huomauttaa.