Kaikkia itsehoitolääkkeitä ei voi käyttää raskaus- ja imetysaikana. Tyypillisimpiin raskausajan vaivoihin on kuitenkin saatavilla helpotusta. Apteekissa asioidessaan tulee aina kertoa tilanteestaan avoimesti, jotta henkilökunta osaa suositella turvallisia tuotteita.

Viimeksi päivitetty 10.6.2020

Raskaus saa aikaan fyysisiä muutoksia, jotka voivat aiheuttaa hoitoa vaativia oireita, kuten nenän tukkoisuutta, närästystä tai ummetusta. Odotuksen aikana voi myös iskeä esimerkiksi hengitystieinfektio, jonka oireet kaipaavat lievitystä.

 



 

Itsehoitolääkkeitä ei kuitenkaan voi käyttää täysin vapaasti odotusaikana. Vaikka niitä pidetään yleisesti ottaen melko turvallisina, osalla niistä voi olla haitallisia vaikutuksia sikiön kehitykseen.

”Itsehoitolääkkeiden valmisteyhteenvedoissa ja pakkausselosteissa pääsääntöisesti mainitaan, ettei lääkettä pidä käyttää raskauden tai imetyksen aikana, koska asiaa ei ole tutkittu riittävästi. Jokaisen lääkkeen kohdalla pitää varmistaa apteekista tai lääkäriltä, voiko sitä käyttää odotus- tai imetysaikana”, painottaa farmaseutti ja tuotetiedon koordinaattori Hertta Hurme Yliopiston Apteekista.

Ei tulehduskipulääkkeitä raskausaikana

Tulehduskipulääkkeet ovat hyvin yleisiä itsehoitolääkkeitä, joita käytetään kipuun ja kuumeeseen sekä lihas- ja niveltulehduksen oireisiin. Ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo. Näitä tulisi välttää raskausaikana.

”Tulehduskipulääkkeitä ei saa käyttää raskauden viimeisellä kolmanneksella lainkaan ja raskauden alkuaikoina ainoastaan lääkärin määräyksellä”, Hurme sanoo.

Tulehduskipulääkkeet saattavat lisätä keskenmenon riskiä. Viimeisen raskauskolmanneksen aikana ne voivat vaikuttaa haitallisesti sikiön verenkiertoelimiin. Niiden sijaan kipua ja kuumetta voi hoitaa särkylääkkeellä, kuten parasetamolilla.

Kuituvalmisteita ummetukseen

Ummetus ja siitä mahdollisesti seuraavat peräpukamat ovat tavallinen raskausajan vaiva. Osaa ummetuslääkkeistä ei suositella käytettäväksi odotusaikana, mutta jos ummetus vaivaa, apua on saatavilla.

”Ummetuksen hoitoon löytyy muun muassa kuituvalmisteita ja laktuloosia, joita voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana”, Hurme kertoo.

Oireileviin peräpukamiin voi puolestaan käyttää käsikauppalääkkeenä saatavia valmisteita ohjeen mukaan.

Osa närästyslääkkeistä turvallisia odottajalle

Myös toista yleistä raskausajan vaivaa, närästystä, voi hoitaa käsikauppalääkkeillä. Vaikka kaikki markkinoilla olevat itsehoitovalmisteet eivät sovi odottajalle, suurin osa niistä on turvallisia.

”Raskauden aikana sopivia itsehoitolääkkeitä närästyksen hoitoon ovat muun muassa antasidit ja alginaatti”, Hurme kertoo.

Nenäsuihketta voi käyttää lyhytaikaisesti

Moni odottaja kärsii nenän tukkoisuudesta, vaikkei sairastaisi flunssaa. Tukkoinen nenä voi johtua raskaushormoneista. Osalla tavallisimmista nenäsuihkeista on verisuonia supistava vaikutus, jonka vuoksi niitä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön raskausaikana.

”Nenän tukkoisuuteen voi kuitenkin käyttää lyhytaikaisesti muun muassa ksylometatsoliinia sisältävää nenäsuihketta. Tukkoisuuden pitkäaikaisesta hoidosta tulee keskustella lääkärin kanssa”, Hurme sanoo.

Helpotusta allergiaoireisiin

Allergialääkkeiden raskauden aikainen käyttö on ajankohtaista erityisesti siitepölyajan odottajille. Kaikkia allergialääkkeitä ei kuitenkaan voi käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

”Suun kautta otettavista antihistamiineista loratadiini ja silmiin tai nenään paikallisesti annosteltavista ketotifeeni ja levokabastiini sopivat raskauden ja imetyksen aikaiseen käyttöön”, Hurme kertoo.

Kerro tilastasi apteekissa

Iho-oireita odottaja ja imettäjä voi helpottaa paikallisesti käytettävillä kortisonivoiteilla lyhytaikaisesti. Pidempiaikaisesta käytöstä on syytä keskustella lääkärin kanssa.

”Raskaana olevan tai imettävän äidin tulee ehdottomasti kertoa tilastaan apteekissa. Se vaikuttaa oleellisesti siihen, mitä lääkettä tai hoitoa hänelle suositellaan”, painottaa Hurme.

Lähteet:
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Hus.fi
Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?