Viimeksi päivitetty 31.8.2021
Kalaöljyvalmisteita markkinoidaan raskaana oleville naisille erilaisilla terveysväittämillä, mutta THL:n erikoistutkija Sari Niinistön mukaan tieteellinen tutkimus niiden hyödyistä on parhaimmillaankin ristiriitaista.
”Yksittäisissä tutkimuksissa on saatu joitain positiivisia tuloksia, kun puolestaan toisissa tutkimuksissa ei ole löydetty yhteyttä terveyshyötyihin. Isossa kuvassa ei ole riittävästi todisteita hyödyistä, eikä siten perusteita suositella yleisesti kalaöljykapseleiden käyttöä. Esimerkiksi pohjoismaiset ravitsemussuositukset raskaana oleville laaditaan yhdistelemällä lukuisista tutkimuksista koostuvaa tietoa, jotta saadaan luotettava käsitys kokonaisuudesta”, kertoo varhaiseen ravitsemukseen ja rasvahappoihin tutkimustyössään perehtynyt Niinistö.
”Toisin kuin kalaöljyn, kalan syömisen on osoitettu olevan yhteydessä moniin terveyshyötyihin, ja siksi kalan syömiseen kannustetaan 2-3 kertaa viikossa”, Niinistö jatkaa.
Tällä hetkellä ravitsemussuosituksissa kehotetaan Suomessa asuvia raskaana olevia naisia käyttämään kahta ravintolisää, D-vitamiinia läpi raskauden ja foolihappoa ennen raskautta ja alkuraskauden ajan. Muiden ravintolisien tarve pitää arvioida yksilöllisen tilanteen mukaan.
TÄRKEÄÄ: Kalanmaksaöljyn käyttämistä raskauden aikana tulee välttää, sillä sen sisältämä rasvaliukoinen A-vitamiini on suurina annoksina haitallista sikiölle.
Lue myös:
Myös monivitamiinit yleensä tarpeettomia
Niinistö kehottaa suhtautumaan ylipäänsä tarkalla harkinnalla ravintolisiin, olipa kyseessä raskausaika tai muu hetki elämässä.
”Yleisesti ravintolisiä käyttävät eniten ne ihmiset, jotka jo syövät terveellisesti. Tällöin ravitsemus on jo valmiiksi kunnossa, eivätkä he tarvitsisi ravintolisiä”, Niinistö tietää.
Esimerkiksi hän nostaa monivitamiinitabletit: jos henkilön ruokailutottumukset ovat jo monipuolisella tolalla, ei lisävitamiineilla saavuteta enää mitään lisäetuja.
”Monivitamiinit ovat yleensä käyttäjälleen tarpeettomia, mutta ne ovat yrityksille kannattava bisnes.”
Ravintolisien liikakäytöstä voi olla jopa haittaa. Esimerkiksi kalaöljylisän runsas käyttö voi hidastaa veren hyytymistä, ja siksi niiden käyttö suositellaan lopetettavaksi vähintään kuukautta ennen oletettua synnytyksen ajankohtaa tai suunniteltua leikkaustoimenpidettä.
”Erilaisia vitamiini- ja kivennäiseita sekä muita lisäravinteita käyttämällä ei voi lisätä hyvinvointiaan, vaan jos ruokavalion perustekijät ovat kunnossa, se on jo kaikki mitä ihminen tarvitsee. Päin vastoin, lisäravinnevalmisteiden kaikkia vaikutuksia ei välttämättä edes tunneta, kun taas monipuolisen ruokavalion terveysvaikutuksista on pitkäaikaista näyttöä”, Niinistö toteaa.