Kun vauva syntyy ennenaikaisena, vanhemmat ovat syystäkin huolissaan. Isä – ja yhtä lailla äiti – voi panikoida konkreettisten, lasta koskevien riskien lisäksi omaa valmistautumattomuuttaan.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Noin neljä prosenttia suomalaislapsista syntyy ennenaikaisina. Keskosiksi kutsutaan lapsia, jotka painavat syntyessään alle 2500 grammaa tai jotka syntyvät ennen kuin 37. raskausviikko täyttyy. Sinällään keskosuuden ei tarvitse tarkoittaa mitään kovin dramaattista, mutta mitä aikaisemmin lapsi syntyy, sen enemmän hänellä on terveysriskejä.

 



 

Kun vauva syntyy ennenaikaisena, vanhemmat ovat syystäkin huolissaan. Isä – ja yhtä lailla äiti – voi panikoida konkreettisten, lasta koskevien riskien lisäksi omaa valmistautumattomuuttaan. Silloin ei juuri lohduta se, että myös täysiaikaisen synnytyksen alkaessa saattaa tuntua siltä, että päivän parin lisävalmentautuminen kelpaisi.

Mikäli varhainen synnytys tulee yllätyksenä ja tapahtuu nopeasti, isä todennäköisesti miettii enemmän lapsen ja äidin pärjäämistä ja lapsen selviämistä kuin omaa keskeneräisyyttään. Voisi kuvitella, että ennenaikaisuus ja siihen liittyvät pelot sitoisivat vanhemmat tavallistakin nopeammin lapseen, mutta vaikka lapsen näkeminen laukaiseekin usein helpotuksen tunteen, keskosten vanhemmilla voi olla yllättävän paljon vaikeuksia luoda intiimi ja luonteva suhde lapseen.

Lapsi joutuu todennäköisesti joksikin aikaa vastasyntyneiden teho-osastolle. Vaikka osastot on pyritty tekemään mahdollisimman stressittömiksi paikoiksi, vanhemmista saattaa tuntua ulkopuolisilta lapsen ensimmäisten päivien tai viikkojen ajan. Sairaala hoitaa lapsen, vanhemmat käyvät vain päiväseltään tutustumassa häneen. Voi myös olla, että vanhempien alitajunta jarruttelee kiintymistä lapseen, kun lapsen selviäminen ei ole itsestään selvää – mieli ei aina ota huomioon hyviäkään todennäköisyyksiä valmistautuessaan pahimpaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?