Hedelmöittyminen voi tapahtua, kun se kohtaa matkalla siittiösolut. Vain pieni osa siemensyöksyssä vapautuneista siittiöistä pääsee munatorveen saakka. Munasolu imaisee yhden näistä terveistä, nopeista sukusoluista sisäänsä.
Viimeksi päivitetty 6.9.2011
Vanhemmat eivät ensin saa juurikaan merkkejä tapahtuneesta hedelmöittymisestä. He saattavat olla täysin tietämättömiä siitä, toivoa parasta tai panikoida ja puntaroida.
Jos lapsi on toivottu, onnellinen hehku saattaa lämmittää viikkoa. Lapsettomuudesta kärsivien vanhempien toivo on ehkä jo muuttunut epätoivoksi, ja hehkun sijaan heitä kuumottaa taas odotettavissa oleva pettymys. Raskaus saattoi saada alkunsa myös ehkäisyn pettäessä tai hetken mielijohteesta. Silloin tunteet voivat vaihdella pakokauhusta yllättyneeseen, levottomaan riemuun.
Vanhempien ajatukset perustuvat joka tapauksessa vielä arvailulle. Munanjohtimissa tapahtuu kuitenkin kiistatta jotain. Munarakkulassa kasvanut munasolu irtoaa ja munatorvi kuljettaa sitä kohti kohtua. Hedelmöittyminen voi tapahtua, kun se kohtaa matkalla siittiösolut. Vain pieni osa siemensyöksyssä vapautuneista siittiöistä pääsee munatorveen saakka. Munasolu imaisee yhden näistä terveistä, nopeista sukusoluista sisäänsä.
Hedelmöittynyt munasolu jatkaa muutaman päivän mittaista matkaansa kohtuun. Se alkaa jakautua saman tien. Hedelmöityshoitoihin kuuluvassa alkionsiirrossa vanhemmilla saattaa olla tilaisuus nähdä jakautumaan lähtenyt alkio mikroskoopissa: se näyttää saippuakuplaryppäältä. Saavuttuaan kohtuun alkio kasvaa suuremmaksi, solut alkavat erikoistua ja istukka kehittyä. Alkio kiinnittyy kohtuun 5–6 päivää hedelmöittymisestä.