Miksi liikkua riittävästi? Mitä tarkoittaa raskausajan terveellinen ruokavalio? Mitä haittaa tupakoinnista on sikiölle? Vau.fi listasi kymmenen vinkkiä, joiden avulla pidät raskauteen liittyvät riskit minimissä.
Viimeksi päivitetty 1.12.2011
1. Liiku riittävästi. Hyvä kunto vähentää keskenmenon riskiä. On tutkittu, että hyväkuntoisien äitien synnytykset ovat helpompia. Myös sikiö saa etua äidin liikunnasta, sillä tutkimusten mukaan liikkuvien äitien lapsilla on matalampi syke kuin vähän liikuntaa harrastaneiden äitien lapsilla.
2. Syö terveellisesti. Sikiön hyvinvoinnin kannalta tietyt ruoka-aineet ovat kiellettyjen listalla. Esimerkiksi liiallisen lakritsin syömisen on tutkittu haittaavan sikiön aivojen kehitystä. Foolihappoa sisältävät ainekset kuten parsakaali vaikuttavat puolestaan suotuisasti sikiön kasvuun.
3. Lopeta tupakointi. Viimeinen savuke kannattaa stumpata jo ennen raskaaksi tulemista. Tupakointi vaarantaa sikiön terveyden ja lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä oleellisesti. Tupakoivan äidin lapsella on myös huomattavasti suurempi riski sairastua ADHD-oireyhtymään. Poikalapsilla on keskimäärin heikompi siittiölaatu kuin tupakoimattomien äitien lapsilla.
4. Vältä alkoholia. Alkoholin käyttö kannattaa lopettaa kokonaan jo ennen raskauden yrittämistä. Alkoholi läpäisee helposti istukan ja aiheuttaa sikiölle vauriota. Ei ole varmaa tietoa siitä, miten alkoholi vaikuttaa raskauden ensimmäisillä viikoilla alkioon.
5. Tarkistuta hampaasi. Hammaslääkärissä on hyvä piipahtaa jo ennen raskautta. Hampaita kannattaa myös pestä ahkerasti raskausaikana. Raskaus tekee hampaista herkempiä peikkojen hyökkäyksille. Hammasinfektiosta voi olla haittaa niin äidille kuin sikiölle.
6. Vältä kissankakkaa. Kissanhiekan vaihtaminen ei ole raskaana hyvä ajatus. Toksoplasma on kissanulosteissa elävä loinen, jolla on ikäviä seurauksia sikiön terveydelle. Koirankakkaan ei liity samanlaista vaaraa.
7. Vältä lääkkeiden käyttöä. Myös ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä saattaa olla vaikutusta sikiön hyvinvointiin. Jos sinun on välttämätöntä käyttää jotakin lääkettä, keskustele asiasta ensin lääkärin kanssa.
8. Juo riittävästi vettä. Vesihörppy tunnin välein saattaa pitää raskauspahoinvointia kurissa. Myös pienet välipalat voivat auttaa pahoinvointiin.
9. Muista D-vitamiini. Tutkimukset osoittavat, että raskausaikana nautittu vitamiinilisä parantaa synnytyslihaksien kuntoa, ehkäisee ennenaikaisia synnytyksiä ja vahvistaa lapsen luita. D-vitamiinia voi hyvin ottaa suositeltua 10 mikrogrammaa enemmän, sillä uusimpien tutkimusten mukaan aikuisten D-vitamiinisaantia kannattaa korottaa.
10. Ota isä mukaan. Muistuta puolisoasi, että mieskin saa olla mukana perhejutuissa jo raskausaikana. Läsnä oleva mies pienentää tutkitusti raskausmasennuksen riskiä.