Viimeksi päivitetty 10.3.2020
Odottavan äidin tupakoinnin vaikutuksista sikiöön puhutaan paljon, mutta viime vuosina yleistyneen sähkötupakan haitoista tiedetään toistaiseksi vähemmän. Selvää kuitenkin on, että myöskään sähkötupakkaa ei tulisi käyttää raskausaikana.
Sähkötupakassa on perinteistä tupakkaa vähemmän haitallisia aineita, mutta on vaikea arvioida luotettavasti, kuinka suuri ero näille aineille altistumisen vaikutuksissa on pitkällä aikavälillä. Sähkösavukkeiden käytön ja tupakoinnin haitat voivat myös olla osittain erilaiset.
HUS:n teratologinen tietopalvelu toteaa, että sähkötupakka ei ole perinteiseen tupakkaan verrattuna turvallisempi vaihtoehto. Sen mukaan sähkötupakan käyttö on uusissa tutkimuksissa arvioitu yleisiltä terveysvaikutuksiltaan yhtä haitalliseksi kuin tupakointi.
Lääkeainejäämiä ja raskasmetalleja
Sähkötupakan nesteiden koostumus voi vaihdella suuresti, eikä tuotteiden sisältöä valvota riittävästi. Nesteissä voi olla huomattavan korkeita nikotiinipitoisuuksia. Lisäksi ne voivat sisältää muitakin sikiölle haitallisia aineita. Sähkötupakan nesteistä on löydetty muun muassa lääkeainejäämiä, synteettisiä huumausaineita, raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
”Sähkösavukkeista on löytynyt samoja haitallisia aineita kuin savukkeistakin, kuten asetaldehydia ja formaldehydia – tosin pienempiä määriä. Sähkösavukkeissa voi olla myös yhtä paljon nikotiinia kuin savukkeissakin, joten tältä osin sen haittavaikutukset voidaan olettaa samanlaisiksi”, sanoo THL:n tutkija Otto Ruokolainen.
Onko nikotiiniton sähkötupakka turvallinen vaihtoehto?
Nikotiinitontakaan sähkösavuketta ei voi pitää täysin turvallisena, sillä sähkösavukkeessa käytettävien aineiden vaikutuksista höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä ei ole vielä paljonkaan tutkimustietoa.
”On tapaustutkimuksia, jossa vastasyntyneellä on havaittu esimerkiksi vatsaoireita ja hengitysvaikeuksia äidin käytettyä sähkösavukkeita. Tarkemmin sähkösavukkeissa esiintyvien haitallisten aineiden vaikutusta sikiölle tai vauvalle ei ole kuitenkaan vielä tutkittu”, Ruokolainen kertoo.
Tupakoinnin monet haitat
Raskaudenaikaisen tupakoinnin aiheuttamien haittojen lista on pitkä. Nikotiini esimerkiksi supistaa verisuonia ja heikentää verenvirtausta kohdussa ja istukassa, jolloin sikiön hapensaanti häiriintyy. Seurauksena on lisääntynyt keskenmenoriski.
”Nikotiini haittaa sikiön aivojen kehitystä. Muita raskausajan tupakoinnin haittoja ovat muun muassa ennenaikaisen synnytyksen riski ja lapsen pienipainoisuus”, Ruokolainen sanoo.
Tupakoivilla äideillä on myös selvästi suurempi riski muillekin raskaus- ja synnytyskomplikaatioille, kuten istukan ennenaikaiselle irtoamiselle, verenvuodolle ja kohtukuolemalle. Tupakointi vähentää myös vastustuskykyä ja altistaa siten infektioille. Lisäksi raskausajan tupakointi lisää selvästi kätkytkuoleman riskiä.
Nikotiinikorvaushoito sopii myös odottajille
Ruokolaisen mukaan nikotiinikorvaushoito on raskaana oleville ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin tupakointi. On kuitenkin muistettava, että myös nikotiinikorvaushoidon käyttö voi johtaa korkeisiin nikotiinimääriin veressä, mikä voi aiheuttaa haittoja lapselle.
Korvaushoito tulisikin toteuttaa viimeistään raskauden alkuaikana, jolloin sikiön kasvu hidastuu vähemmän. On todettu, että jos odottaja lopettaa tupakoinnin ennen raskauden puoliväliä, sikiön kasvu normalisoituu.
Sen sijaan sähkösavukkeita ei voida pitää tehokkaana apuvälineenä tupakoinnin lopettamisessa, sillä tutkimusnäyttö asiasta on puutteellista ja osin ristiriitaista.