Joogaa kehutaan mainioksi raskausajan liikuntamuodoksi, eikä syyttä: Parhaimmillaan jooga rentouttaa, auttaa sopeutumaan fyysisiin muutoksiin ja jopa helpottaa synnytystä.

Viimeksi päivitetty 3.6.2008

Raskaus ja jooga
Jokainen joogan harjoittaja työskentelee itsensä kanssa omista lähtökohdistaan ja omien edellytystensä mukaisesti. Raskausaikana jooga kannattaa aloittaa pätevän opettajan ohjauksessa.
Raskausaikana vartalon painopiste muuttuu, minkä vuoksi odottajan ryhdille ja tasapainolle saattaa käydä köpelösti. Kasvava vatsa on koettelemus myös selkä- ja vatsalihaksille.
Jooga helpottaa selkäkipuja
Oikein tehtynä joogasta voi olla suurta apua selkäkipuihin ja monia raskausaikana vaivaaviin alaraajojen kramppeihin ja suonenvetoihin.
Vaikka jooga toisaalta virkistää, se myös samalla rentouttaa ja voi tuoda avun uniongelmiin.
Vähemmän stressihormoneja ja enemmän happea sikiölle
Joogassa tavoitellaan rentoutumista ja rauhallista mielentilaa.  Kun odottava äiti on rentoutunut, stressihormonit eivät pääse häiritsemään sikiön kehitystä.
Sikiöön joogan arvellaan vaikuttavan myös niin, että se tehostaa istukan verenkiertoa ja parantaa näin sikiön ravinnon- ja hapensaantia.
Joogaopit auttavat synnytyksessä
Synnytykseen joogasta voi olla paljon hyötyä. Sen avulla tuleva äiti oppii rentoutumista ja hengitystekniikoita. Syvä hengitys ja erilaiset hengitystekniikat opettavat työskentelemään kivun kanssa ja säästämään voimia synnytyksessä.
Muutama vuosi sitten tehdyn yhdysvaltalais-intialaisen tutkimuksen mukaan jooga ennen synnytystä lisää syntymäpainoa, ehkäisee ennenaikaista synnytystä ja vähentää komplikaatioita. Joogaryhmässä synnytyksistä 14 prosenttia oli ennenaikaisia, tavanomaisen hoidon ryhmässä 29 prosenttia. Joogaryhmässä syntyi enemmän normaalipainoisia vauvoja, ja joogaryhmäläisillä oli myös vertailuryhmää harvemmin kohonnut verenpaine.
”Yoga” tarkoittaa yhteyttä
Sana ”yoga” on sanskritin kieltä ja tarkoittaa yhteyttä. Harjoituksessa liittyvät toisiinsa keho, mieli ja hengitys.
Jooga ei ole uskonto vaan jokainen voi harrastaa sitä oman elämänkatsomuksensa pohjalta. Kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä sopii kaikille omasta terveydestään, hyvinvoinnistaan ja henkisestä kasvustaan kiinnostuneille. Jokainen joogan harjoittaja työskentelee itsensä kanssa omista lähtökohdistaan ja omien edellytystensä mukaisesti.
Aloita harjoitukset pätevän opettajan ohjauksessa
Vaikka jooga on joka luonnollinen liikuntamuoto, jolla ei ole tunnettuja haittavaikutuksia, raskaudenaikaista joogaa ei kannata lähteä opettelemaan omin päin. Paras tapa aloittaa joogan harrastaminen on mennä pätevän opettajan kurssille.
Alkuun pääsee esimerkiksi Suomen Joogaopiston sivuilta, jonne on listattu opiston jäsenyhdistykset paikkakunnittain.
Lähteet:
Lue lisää hyvinvoinnista:
Mitä mieltä olet artikkelista?