Viimeksi päivitetty 2.7.2021
Raskauden aikana auringon paahteelta tulee suojautua ensisijaisesti vaatteilla ja pysyttelemällä varjossa tai sisällä päivän kuumimpina tunteina.
Kemialliseen suojaan perustuvaa aurinkorasvaa ei suositella käytettävän, sillä sen sisältämät kemikaalit imeytyvät ihon kautta odottavan äidin verenkiertoon ja saattavat vaikuttaa sikiön kehitykseen.
”Kemiallisen suojan antavat aineet toimivat hieman estrogeenin kaltaisesti, ja kehittyvä sikiö on näille vaikutuksille altis: alkaa muodostua haittoja esimerkiksi sukupuolielinten kehityksessä, hedelmällisyydessä ja myös riski saada syöpä kohoaa”, kertoo proviisori Jaakko Lehtinen.
Jos kerran tai kaksi kesässä sipaisee aurinkorasvaa estääkseen palamista, niin siitä tulevat kerta-annokset eivät vielä vaikuta. Mutta jos käyttö on päivittäistä, vaikutukset kertaantuvat, sillä altistus kasvaa.
”Kaikkein haitallisinta kuitenkin on, jos iho pääsee palamaan. Eli jos kemiallinen aurinkosuoja on ainut tapa välttää palaminen jossakin tilanteessa, silloin kannattaa käyttää sitä”, Lehtinen muistuttaa.
Imetys ja pienet lapset – entä silloin?
Myöskään alle kaksivuotiaalle lapselle ei tulisi käyttää kemialliseen suojaan perustuvaa aurinkorasvaa, samasta syystä: pienen lapsen elimistö on vasta kehittymässä. Toisaalta lapsen iho on erittäin ohut, ja kemikaalit läpäisevät sen helpoimmin kuin aikuisen ihon.
”Alle kaksivuotiaille lapsille suositellaan auringolta suojautumista vaatteilla ja varjossa pysyttelyllä.”
Entäpä lasta imettävä äiti? Voiko hän käyttää kemiallisen suojan antavaa aurinkorasvaa?
”Kemikaalien siirtyminen maitoon ei ole erityisen voimakasta, joten imettävälle äidille ei ole olemassa suosituksia. Kuitenkin kannattaa muistaa, että kaulan, rintojen ja vatsan iho kannattaa jättää rasvaamatta, sillä pieni lapsi on imetyksen aikana siinä ihokontaktissa ja tällöin rasva hieroutuisi häneen”, Lehtinen huomauttaa.
Vaihtoehtona fysikaalinen aurinkosuoja
Jos auringolta ei pysty muutoin suojautumaan, Lehtinen suosittelee raskaana olevaa käyttämään mieluummin fysikaalista aurinkosuojaa. Fysikaalinen suoja perustuu siihen, että voiteen sisältämät titaani- tai sinkkioksidit kerrostuvat iholle ja heijastavat osan UV-säteilystä pois.
”Se ei ole tietysti yhtä mukavan näköistä, sillä fysikaalinen aurinkosuoja jää iholle valkoiseksi kerrokseksi.”
Fysikaalista aurinkosuojaa valitessa purkit pitää tutkia tarkoin – Lehtisen mukaan aina paketista ei ole helppo selvittää, minkälaista suojaa auringolta sen sisältämä tuote tarjoaa.
”Suoja saattaa olla kemiallinen, fysikaalinen tai sekä-että. Erityisesti ”sekä-että”-paketit saattavat näyttää hämäävästi siltä, että niiden tarjoama suoja olisi vain fysikaalinen.”
Lue myös: