Raskausajan autoiluun liittyy riskejä. Sikiöön ei saa kohdistua iskuja onnettomuustilanteessa. Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi näyttää, miten turvavyötä on paras käyttää raskausaikana.

Viimeksi päivitetty 16.2.2023

Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi kertoo videolla, kuinka turvavyö tulee kiinnittää raskausaikana:

 



 

  • Alavyö tulee vatsan alle, lonkkaluiden päälle. Mitä lähempänä lonkkaluita, sitä paremmin se toimii. Vyötä voi vielä hieman kiristää käsin.
  • Turvavyön väliin ei saisi tulla talvitakkia.
  • Ristivyön tulee kulkea olkapään yli. Jos vyö on kainalon alla, kolaritilanteessa saattaa syntyä vauriota kylkiluille.
  • Ristivyötä ei missään tapauksessa saa laittaa selän taakse. Tällöin kolaritilanteessa äiti paiskautuisi eteenpäin vatsan päälle, mikä aiheuttaa sikiölle ison riskin.
  • Ristivyötä säädetään niin, että se menee napakasti olkapään ylitse. Vyö ei saa jäädä hankaamaan kaulaa.

Turvatyynyt etupenkillä ongelmallisia

Etupenkki on turvatyynyjen takia takapenkkiä turvallisempi, kun matkustaja tai ajaja ei ole raskaana. Raskaana matkustavalle turvallisin paikka on takapenkillä.

”Suositellaan, että raskauden loppuvaiheesta äiti ei ajaisi. Jos on ajettava, niin silloin pitää tietysti ajaa”, Rossi kertoo.

Etupenkillä riskejä aiheuttaa esimerkiksi turvatyyny. Koska turvatyyny täyttyy valtavalla nopeudella, se voi vatsaan osuessaan tehdä pahaa jälkeä.

”Aina kun mahassa on jotain mikä voi vaurioitua, turvatyynyä on hyvä välttää. Jos voi olla takapenkillä, miksi ei olisi. Äiti voi matkustaa siellä kuin kuningatar”, Rossi pohtii.

Uusista autoista turvatyynyn voi kytkeä pois päältä. Joten jos joutuu ajamaan raskaana ollessaan, kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta, onnistuuko tämä omassa autossa.

Turvavyön alennin

Rossi ei pidä turvavyön alenninta erityisen tarpeellisena turvallisuuden takia.

”Alentimesta ei ole suurta hyötyä, jos tuntuu, että vyö pysyy paikallaan. Jos hyödyttää vyön paikallaan pitämisessä, niin ei siitä vaaraakaan ole”, Rossi kertoo.

Taukoja ja aikataulutusta

Istuminen autossa varsinkin raskauden viimeisellä kolmanneksella voi olla raskasta. Niinpä tauot ovat suositeltavia.

”Äidit varmasti haluavat pitää taukoja pitkällä matkalla. Ihmiset pitävät ylipäätänsä autoillessa liian vähän taukoja. Jos auto saadaan pysähtymään edes raskauden takia, siitä ei koskaan ole haittaa”, Rossi huomauttaa.

Raskaana autoillessa kannattaa myös pohtia aikatauluvalintoja.

”Kannattaa suosia rauhallisia aikoja. Jos vain pystyy ajoittamaan ajamisen niin, ettei silloin ole ruuhkia ja muuta liikennettä, aina parempi”, Rossi kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?