Viimeksi päivitetty 9.6.2022
Mitä supistukset ovat?
Supistukset ovat kohtulihaksen kramppeja. Niiden määrä lisääntyy raskauden loppua kohden. Kohtulihas supistelee kivuttomasti jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Nämä harjoitussupistukset parantavat kohdun verenkiertoa ja valmistavat kohdunkaulakanavaa synnytystä varten.
”Kun supistukset ovat säännöllisiä ja kestoltaan yli yhden minuutin, ne alkavat avata kohdunsuuta. Lihas tekee krampin ja venyttää kohdunsuuta auki”, kätilö Inge-Maj Ekström kertoo.
Mikä on supistusten tehtävä?
Supistuksilla on tärkeä tehtävä. Ne työntävät lasta kohti kohdun ulkopuolista maailmaa.
”Kohdun supistukset saavat lapsen pään tekemään tietyt kertoliikkeet lantiossa. Kun lapsi on riittävän alhaalla ja kohdunsuu täysin auki, kohtu alkaa tehdä ponnistussupistuksia. Näiden supistusten on kuitenkin oltava riittävän voimakkaita, jotta ne työntäisivät vauvaa”, Ekström kertoo.
Mitkä asiat voivat aiheuttaa supistuksia?
Väliaivojen tumakkeista erittyy oksitosiinihormonia, joka saa kohtulihaksen supistumaan. Yleensä elimistö osaa arvioida sikiön kehittymiseen tarvittavan 9 kuukautta melko tarkasti, mutta toisinaan oksitosiinia erittyy verenkiertoon liian aikaisin.
”Emme osaa selittää, mikä käynnistää synnytyksen, miksi siis oksitosiinia erittyy verenkiertoon juuri tietyllä hetkellä. Ilmiö on edelleen mysteeri. Joskus on ajateltu, että vauvan ahdinko kohdussa aiheuttaa oksitosiinin erittymisen ja sitä kautta ennenaikaisen synnytyksen”, Ekström huomauttaa.
Usein ennenaikaiseen synnytykseen ei kuitenkaan löydetä mitään syytä. Toisilla äideillä on jopa taipumus synnyttää ennen laskettua aikaa. Selvitä oma laskettu aikasi raskauslaskurilla.
Miltä supistukset tuntuvat?
Supistuskivuille on tyypillistä aaltoileva kipu ja paine lantiossa ja ylävatsassa. Varsinaiset supistukset aiheuttavat kipua alaselässä, kun taas ennakoivat supistukset eivät. Supistukset yleensä kestävät 60-90 sekuntia ja ne pitenevät hiljattain. Ne toistuvat 5-10 minuutin välein ja aika supistusten välissä lyhenee. Supistukset voivat myös vaikeuttaa kävelemistä.
Miten supistusten väli lasketaan?
Supistusten väli lasketaan supistuksen alusta seuraavan supistuksen alkuun.
Mistä supistuskivut johtuvat?
”Ajatellaan tiukan puseron päälle pukemista. Pusero joutuu venymään ja venymään. Nyt jos ajattelemme, että pusero olisi kohdunsuu ja täynnä hermopäitä, saamme hyvän kuvan siitä, mikä aiheuttaa avautumiskipuja”, Ekström kertoo.
Supistuksista koituu myös muita kipuja, koska itse kohtulihaksen kramppaaminen tuottaa kipua kuten minkä tahansa muunkin lihaksen kramppi. Ponnistusvaihe ei ole kivuton, vaikka monet pitävät avautumisvaihetta kivuliaimpana.
”Vaikka synnytyskanava on tarkoitettu sellaiseksi, että vauva mahtuu sieltä ulos, vauvan puskeminen tuottaa emättimeen tietysti myös venytyskipua. On kuitenkin syytä muistaa, että kaikki tuntemukset ovat yksilöllisiä”, Ekström lisää.
Ennakoivat supistukset vai varsinaiset supistukset?
Varsinaiset supistukset kertovat, että synnytys tapahtuu pian. Kannattaa pitää silti mielessä, että supistukset voivat olla myös ennakoivia supistuksia. Ennakoivat supistukset ovat heikompia, eivät niin säännöllisiä ja ne menevät pois ajan kanssa. Liikkuminen tai asennon vaihtaminen auttavat ennakoiviin supistuksiin, mutta ei varsinaisiin supistuksiin. Ennenaikainen synnytys voi aiheuttaa supistuksia ja silloin on parasta soittaa lääkäriin mahdollisimman pian.
Milloin sairaalaan?
Kun supistukset tuntuvat kipeinä ja tulevat säännöllisinä vähintään 10 minuutin välein, synnytys on käynnissä. Silloin pitää mennä sairaalaan.
Miltä supistus tuntuu vauvasta?
Supistusten vaikutusta lapseen on vaikea tutkia. Kätilö voi päätellä kuitenkin jotain vauvan liikkeiden perusteella.
”Ennen vanhaan sanottiin, että vauvat hiljentyvät ennen synnytyksen käynnistymistä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä monet vauvat liikkuvat koko synnytyksen ajan”, Ekström sanoo.
Liikkuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä.
”Toinen vauva liikkuu synnytyksen aikana kun taas toinen pysyy paikoillaan. Toiset vauvat jopa nukkuvat synnytyksen aikana. Myös napanuoran kiertyminen voi pitää lapsen liikkumattomana, sillä silloin vauvan sydämensyke harvenee supistusten aikana”, Ekström kertoo.
Entäpä miltä synnytys tuntuu vauvasta?
”Usein tuntuu siltä, että toisilla vauvoilla olisi pää kipeä, kun he ovat pusertuneet emättimen läpi”, Ekström pohtii.
Supistusten kokeminen on kaikesta huolimatta tärkeää vauvalle, sillä synnytys valmistaa lasta kohdun ulkopuolista maailmaa varten. Keuhkot pusertuvat tyhjiksi paineen vaikutuksesta, mikä käynnistää lapsen hengityksen.
Lue lisää aiheesta: Miten vauva kokee syntymän?
Lähteet: verywellfamily | Sairaala Nova |
Lue myös: