Odottajan paino nousee raskausaikana keskimäärin noin 12 kiloa. Suurin osa tästä kertyy viimeisen raskauskolmanneksen aikana, jolloin sikiö kasvaa voimakkaasti. Odottajan raskausaikaa edeltävästä painosta riippuu, kuinka paljon kiloja olisi hyvä kertyä.

Viimeksi päivitetty 9.4.2008

Raskausaikana odottajan keho muuttuu. Paino nousee, vatsa ja rinnat kasvavat, ja kiloja saattaa kertyä myös lantiolle. Lisäksi kehon veri- ja nestemäärä kasvavat.

 



 

Keskimääräinen painonnousu raskausaikana on noin 12 kiloa. Sopiva painonnousu riippuu äidin painosta ennen raskautta: Alipainoisen äidin paino saa nousta enemmänkin. Ylipainoisilla taas on enemmän rasvavarastoja käytössään jo ennen raskautta, joten heidän painonsa olisi hyvä nousta maltillisesti.

Painonnousu vaihtelee raskauden aikana

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana painonnousu on yleensä melko vähäistä. Tänä aikana odottajalle kertyy tyypillisesti pari–kolme kiloa. Kiivaimmillaan painonnousu on viimeisellä raskauskolmanneksella.

”Viimeisten kolmen kuukauden aikana sikiö kasvaa voimakkaasti. Myös äidin kudokset kasvavat jonkin verran tässä vaiheessa raskautta. Odottajan suurin energiantarve ajoittuu tästä syystä viimeiselle raskauskolmannekselle”, sanoo kliinisen ravitsemustieteen dosentti Kirsi Laitinen Turun yliopistolta.

Erityisesti alipainoisilla odottajilla riittävä painonnousu on tärkeää, sillä riittämätön painon kertyminen voi hidastaa sikiön kasvua. Keski- ja loppuraskauden painonnousu on liian vähäistä, jos se on alle kilon kuukaudessa.

Näin paino jakautuu:

  • lapsi: n. 3,6 kg
  • lapsivesi: n. 0,8 kg
  • rinnat: n. 0,4 kg
  • neste kudoksissa: n. 1,2 kg
  • istukka: n. 0,6 kg
  • verimäärä: n. 1,2 kg
  • rasvaa: n. 3,5 kg
  • kohtu n. 1,0 kg

Yhteensä: n. 12,3 kg

Vaarana raskausdiabetes

Jos odottajan paino nousee hyvin runsaasti, myös sikiö on yliravittu, ja riski suurikokoiseen vauvaan kasvaa. Vauvan suuri koko lisää erilaisten synnytyskomplikaatioiden todennäköisyyttä.

”Jos odottaja syö tarpeeseen nähden liikaa ja laadullisesti heikosti, esimerkiksi paljon sokeria ja valkoista viljaa, se näkyy usein painossa ja voi vaikuttaa äidin sokeritasapainon säätelyyn. Tällainen ruokavalio voi altistaa raskausdiabetekselle. Monipuolinen, kuitupitoinen ravinto, säännölliset ruokailuajat ja liikunta puolestaan pienentävät riskiä”, Laitinen neuvoo.

Nopea painonousu voi olla merkki pre-eklampsiasta

Nopea ja runsas painonnousu, johon liittyy turvotusta ja verenpaineen nousua, voi olla merkki pre-eklampsiasta eli raskausmyrkytyksestä. Pre-eklampsia tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine nousee raskauden puolivälin jälkeen yli 140/90 mmHg ja virtsaan erittyy valkuaista.

Jos epäilet pre-eklampsiaa, ota yhteys neuvolaan. Tilaan on hyvä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pre-eklampsia voidaan todentaa mittaamalla valkuaisaineet virtsasta.

Pahoinvointi ei vaaranna sikiötä

Monia huolestuttaa pahoinvointiin liittyvä ruokahaluttomuus, jonka seurauksena paino ei nouse. On hyvä muistaa, että sikiö kyllä ottaa tarvitsemansa ravinnon odottajan varastoista. Lähes kaikilla naisilla nämä varastot riittävät varmistamaan sikiön ravinnonsaannin alkuraskauden aikana. Ja kun lapsi alkaa kunnolla kehittyä ja kasvaa, pahoinvointi on usein loppunut.

”Alkuraskauden pahoinvoinnista ei tarvitse huolestua. Se ei vielä vaaranna sikiön hyvinvointia. Koko raskausajan kestävä hyperemeesi on harvinainen tila, ja sen aiheuttama raju oksentelu voi vaikuttaa äidin painonnousuun ja sikiön kasvuun. Hyperemeesiä hoidetaankin usein sairaalassa”, Laitinen kertoo.

Yleiset suositukset raskausajan painonnousulle
Alipainoinen: painoindeksi < 18,5: painonnousu 12,5–18,0 kg
Normaalipainoinen: painoindeksi 18,5–24,9: painonnousu 11,5–16,0 kg
Ylipainoinen: painoindeksi 25,0–29,9: painonnousu 7,0–11,5 kg
Lihava: painoindeksi ≥ 30,0: 5,0–9,00 kg

Lähde: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?