Ensimmäinen neuvolakäynti, foolihappo, turvakaukalo autoon... Mitä asioita raskaana ollessa kannattaa ottaa huomioon? Katso listasta, oletko muistanut huomioida kaiken olennaisen.

Viimeksi päivitetty 27.6.2023

Raskaus on muutosten aikaa. Kaikkiin sen mukanaan tuomiin asioihin ei ehkä voi valmistautua, mutta on myös paljon sellaista, mitä odottaja voi ottaa huomioon yhdeksän kuukauden taipaleellaan.

 



 

Tämä lista auttaa sinua kartoittamaan, mitä kaikkea kannattaa huomioida missäkin raskauden vaiheessa.

Ensimmäinen raskauskolmannes

Kokeile raskauslaskuria

Kun raskaustesti näyttää positiivista, on mukava laskea itselle laskettu aika raskauslaskurilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että arvio synnytysajankohdasta saattaa vielä muuttua, sillä aikaa tarkennetaan ultraäänitutkimuksen avulla.

Ota foolihappoa

Foolihappoa on tärkeä nauttia jo raskauden suunnitteluvaiheessa, sillä se vähentää riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle. Tämä vaikea epämuodostuma kehittyy jo raskauden ensimetreillä.

Foolihapon nauttimista ei kuitenkaan kannata lopettaa odotusaikana, sillä tämän vitamiinin tarve lisääntyy raskausaikana.

Lopeta tupakointi

Tupakointi lisää keskenmenon riskiä. Tupakoivilla äideillä on myös kohonnut riski istukan repeämiseen.

Myrkkyjen tiedetään myös lisäävän lapsen riskejä saada kehityshäiriöitä. Lopeta siis tupakointi viimeistään, kun olet tehnyt positiivisen raskaustestin.

Älä juo alkoholijuomia

Alkoholilla on erittäin haitallinen vaikutus sikiön kehitykseen. Runsaasti alkoholia nauttivien äitien lapsilla todetaan fetaalialkoholisyndroomaa (FAS-oireyhtymä). Yksi oireyhtymän seuraus on lapsen älyllinen heikkolahjaisuus.

Myös vähäisempi alkoholimäärä voi aiheuttaa lapselle ongelmia – nykyisin puhutaankin alkoholin lapselle aiheuttamien ongelmien kirjosta (engl. fetal alcohol spectrum disorders, lyh. FASD) .

Lapsen myöhemmät oppimisvaikeudet saattavat olla äidin saunaoluiden seurausta. Kannattaa siis jättää alkoholipitoiset juomat kokonaan juomatta.

Varaa aika neuvolaan

Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään tyypillisesti 11.–13. raskausviikoilla. Ultrassa tutkitaan muun muassa, onko sikiö kehittynyt normaalisti. Lähetteen ultraäänitutkimukseen saa neuvolasta.

Neuvolan kautta odottaja pääsee myös tärkeisiin veri- ja virtsakokeisiin. Lisäksi neuvolassa annetaan esimerkiksi vinkkejä raskausajan ruokavaliota koskien. Kannattaa siis ottaa yhteyttä neuvolaan mahdollisimman pian positiivisen raskaustestin jälkeen.

Ole varovainen lääkkeiden käytön kanssa

Monia lääkkeitä ei suositella käytettäväksi raskauden aikana. Jos joudut käyttämään jotakin lääkettä, ota pikaisesti yhteys lääkäriin ja selvitä, kannattaako kyseistä lääkettä käyttää raskauden aikana. Voit kysyä neuvoa myös teratologisesta tietopalvelusta.

Vähennä kofeiinin käyttöä

Kofeiinia ei ole ainoastaan kahvissa. Sitä on myös esimerkiksi teessä, suklaassa ja monissa virvoitusjuomissa.

Kofeiini on keskushermostoa aktivoiva aine. Liiallinen kofeiinipitoisten tuotteiden nauttiminen raskausaikana voi heikentää sikiön kasvua ja johtaa lapsen pienikokoisuuteen.

Älä unohda liikuntaa

Liikunnan harrastaminen raskausaikana on suositeltavaa. Hyvä kunto helpottaa synnytystä. Liikunta ehkäisee myös raskausdiabetesta. Tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että liikkuvien äitien lapsilla on terveempi sydän.

Syö terveellisesti

Raskausaikana äiti tarvitsee hieman tavallista enemmän energiaa. Lisäenergiaksi riittää esimerkiksi yksi leipäpala, lasi maitoa ja omena. Ruoan määrän sijaan on hyvä pohtia ruoan laatua.

Äidin kannattaa syödä niin, että lapsi saa sikiön aivojen kehitykselle suotuisia DHA-rasvahappoja. Syömällä kaksi kala-ateriaa viikossa rasvahappojen tarve täyttyy. Kannattaa huomioida myös raskausaikana vältettävien ruoka-aineiden lista.

Harrasta seksiä – jos haluttaa

Pelottaako sinua, että seksi voisi vahingoittaa sikiötä? Normaaliraskaudessa tällaista vaaraa ei ole. Sikiö on turvassa kohdussa, eikä seksi lisää esimerkiksi keskenmenon riskiä.

Jos nautit seksistä, sillä on jopa myönteinen vaikutus vauvaan. Nautinto rentouttaa ja vähentää näin ollen sikiön altistumista haitallisille stressihormoneille.

Toinen raskauskolmannes

Juo riittävästi vettä

Raskaana olevan naisen tarvitsee juoda normaalia enemmän. Vesi on paras janojuoma myös raskaana oleville. Lisäämällä juomista vähennät kehosi turvotusta, sillä runsas vesimäärä poistaa kehosta suolaa. Myös ruoansulatus paranee ja ummetusriski pienenee.

Juttele mahallesi

Tuntuuko sinusta omituiselta puhua tai laulaa omalle mahallesi? Sikiön kuuloaisti kehittyy 24. raskausviikolla.

Sikiö kuulee selvimmin juuri sinun puheesi, sillä äänesi värisee koko kehossasi. Sikiölle jutteleminen tukee kielenkehitystä, sillä lapsi oppii kielen yksityiskohtia jo kohdussa.

Valmistele sisarukset uuteen tulokkaaseen

Jotkut kertovat vanhemmille sisaruksille vauvauutisen mahdollisimman pian. Toiset taas odottavat pidemmälle raskauteen. On kuitenkin tärkeää, että lapsesi saavat kuulla vauvauutisen juuri sinulta. Kertomisessa voi käyttää ultrakuvaa apuna.

Lasten on myös kiva tunnustella vauvan potkuja mahassa. Vaikka pikkuveli tai -sisko on myös lapselle iloinen asia, vanhempien kannattaa myös varautua mustasukkaisuuteen.

Tee vauvatavarahankintoja

Monet vanhemmat ostavat tarpeellisia vauvanhoitovälineitä jo hyvissä ajoin. Vaikka haluaisi jättää hankinnan myöhempään, kannattaa tehdä jo pientä kartoitusta valikoimasta.

Minkälaiset lastenvaunut olisivat juuri teille sopivat? Entäpä onko teillä jo pinnasänky? Voi myös olla hauskaa ostaa muutamia lastenvaatteita valmiiksi.

Tutustu äitiysvaatteisiin

Ovatko vanhat vaatteesi käyneet jo pieniksi? Toiset äidit ottavat äitiysvaatteet käyttöön jo varhain.

Olisiko aika piipahtaa vaatekaupassa? Vai saisitko ystäviltä tai sukulaisilta lainaksi tarpeettomaksi käyneitä äitiysvaatteita? Äitiysvaatteita kannattaa myös etsiä käytettynä verkosta.

Älä unohda puolisoasi

Raskausaika on monissa perheissä mukavaa parisuhdeaikaa. Vauvaa on hauska odottaa yhdessä. Aina isät eivät kuitenkaan osaa muuttaa elämäänsä samaa vauhtia kuin äidit.

On tyypillistä, että miesten isävaihde ei loksahda kohdalleen heti alkuraskaudesta. Syy tähän on ilmeinen: vauva on äidin sisällä – ei miehen. Voit auttaa miestäsi löytämään sisäisen isänsä erilaisin keinoin.

Puhu puolisosi kanssa vanhemmuudesta. Anna puolisosi myös tunnustella kasvavaa vauvamahaasi.

Kolmas raskauskolmannes

Harkitse vauvavakuutusta

Syntymättömälle lapselle otettuun vakuutukseen ei yleensä tule rajoituksia. Jos vakuutus otetaan vasta vauvan syntymän jälkeen, se ei yleensä kata niitä sairauksia, jotka on todettu ennen vakuutuksen ottamista.

Syntymättömän lapsen vakuutus on useimmissa vakuutusyhtiöissä otettava viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa.

Mieti nimeä vauvalle

Minkälainen nimi sopisi sinun lapsellesi? Haluatko antaa yleisen vai harvinaisen nimen? Onko teille tärkeää, että nimen pystyy lausumaan helposti ulkomailla? Onko suvussa nimeä, jonka haluaisit antaa lapsellesi?

Nimeämisellä ei ole vielä kiire. Anna asian hautua rauhassa. Nimeä on kuitenkin syytä miettiä hyvissä ajoin, joten ota avuksi nimikone!

Hanki turvakaukalo autoon

Ajattelitko ajaa vauvan kanssa kotiin sairaalasta? Jos sinulla ei vielä ole vauvan turvakaukaloa autossasi, nyt on oikea hetki asentaa se.

Ilmoita työnantajalle raskausvapaalle jäämisestä

Raskaus- ja vanhempainvapaasta sekä hoitovapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen kuin suunnittelet jääväsi töistä pois.

Raskausvapaalle 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa

Raskausvapaa alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Voit myös sopia työnantajasi kanssa, että jäät raskausvapaalle myöhemmin, mutta vapaa pitää aloittaa kuitenkin viimeistään 14 arkipäivää ennen laskettua aikaa.

Jos et ole työsuhteessa, voit jäädä raskausvapaalle oman valintasi mukaan 14–30 arkipäivää ennen laskettua aikaa.

Kela maksaa raskausrahaa 40 arkipäivältä riippumatta lapsen todellisesta syntymähetkestä. Raskausrahapäivät on pidettävä peräkkäin, eikä niitä voi siirtää myöhemmin pidettäväksi.

Juttele kätilölle

Pelottaako synnytys? Tuntuuko sairaala oudolta ja vieraalta ympäristöltä? Synnyttäjät saavat joillakin paikkakunnilla tehdä tutustumiskierroksen sairaalaan. Monissa sairaaloissa tarjotaan myös synnytyspelkoisille erityistä hoitoa. Ota yhteys omaan sairaalaasi ja kerro ajatuksistasi. Muista, että kätilöt tekevät työtään juuri sinua varten.

Pakkaa sairaalalaukkusi

Mitä tavaroita haluat mukaan synnytykseen? Kun synnytys alkaa, toiveet saattavat unohtua ja saat otettua mukaasi ainoastaan hammasharjan – jos sitäkään. Pakkaa siis laukku etukäteen ja valitse sellaiset tavarat, joita ajattelet kaipaavasi sairaalassa.

Järjestä hoitopaikka sisaruksille

Kun synnytys alkaa, sinulla on aivan muita asioita mietittävänä kuin vanpempien lastesi hoitopaikka. Selvitä siis etukäteen, kuka ottaa lapsesi hoitoon siksi aikaa, kun olet synnyttämässä. On ikävää, jos puolisosi joutuu jäämään kotiin ainoastaan siitä syystä, että olette unohtaneet järjestää hoitopaikan lapsille.

Perehdy vauvanhoitoon ja imetykseen

Monet ajattelevat, että synnytys on äidin suurin koettelemus. Näin ei kuitenkaan ole. Vanhemman suurin koettelemus on loppujen lopuksi lapsen kasvattaminen mallikelpoiseksi kansalaiseksi. Voit valmistautua tähän tehtävään jo ennen synnytystä.

Ota selvää imetyksestä. Tiesitkö esimerkiksi, että lisämaidon antaminen häiritsee imetystä? Lue myös vauvojen hoivaamisesta. Huomaat, että sinulla on lapsen elämän mittainen vuori kiivettävänäsi.

Onnea matkaan!

Mitä mieltä olet artikkelista?