Kolmea perättäistä keskenmenoa nimitetään toistuvaksi keskenmenoksi. Tähän ryhmään kuuluu yksi prosentti kaikista raskauksista. Apua on saatavilla niin lääketieteen kuin psykologian saralla. Toiset myös onnistuvat ilman apua.

Viimeksi päivitetty 28.1.2009

Mitä useamman perättäisen keskenmenon nainen saa, sitä todennäköisemmin myös seuraava raskaus päättyy keskenmenoon. Uuden keskenmenon riskiin vaikuttaa myös naisen ikä.
Toivoakin on: vielä kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen 60–86% naisista onnistuu seuraavissa raskauksissa ilman lääkehoitoa.
Osa syistä tunnetaan, aina syytä ei saada selville
Toistuvan keskenmenon syytä ei voida aina selvittää. Usein toistuvat keskenmenot johtuvat hylkimisreaktiosta. Naisen elimistö alkaa hylkiä vierasta kudosta. Näissä tapauksissa hoitomuotona voidaan käyttää esimerkiksi aspiriinia, joka vähentää veren hyytymistä ja pienentää hylkimisreaktion vahvuutta.
Harvinaisempiin syihin kuuluu esimerkiksi kohdun rakenteellinen poikkeavuus, kohdunkaulakanavan heikkous ja hormonaaliset tekijät. Näihin ongelmiin on olemassa hoitomuotoja, jotka saattavat parantaa raskauden mahdollisuutta. Mikään hoitomuoto ei kuitenkaan takaa seuraavan raskauden onnistumista.
Apua menetyksen käsittelyyn
Toistuvien keskenmenojen kierre on pariskunnalle raskas ja kivinen tie. Nainen voi kokea epäonnistuneen ”naisen tehtävässä”. Vihan, häpeän ja jopa raivon tunteet eivät ole keskenmenoja kokeneelle parille vieraita.
Menetystä onkin syytä käsitellä ennen seuraava kokeilua. On huomattu, että tulevat raskaudet onnistuvat paremmin, jos pari on saanut psykologista tukihoitoa.
Terveelliset elämäntavat voivat vähentää riskiä
Toistuvat keskenmenot johtuvat usein fysiologisista seikoista, joihin ihminen ei voi itse vaikuttaa. On kuitenkin muutamia seikkoja, joita vauvoja suunnitteleva pari voi pitää mielessä.
Hyvä yleiskunto ja terveellinen ruokavalio vähentävät aina keskenmenon riskiä. Tupakointi ja runsas alkoholin kulutus puolestaan lisää keskenmenoja.
Teksti: Jarkko Uro
 
 
Mitä mieltä olet artikkelista?