Raskausaika vaikuttaa myös suun toimintaan: hampaat reikiintyvät helpommin ja ientulehdus iskee jopa 80 prosentille odottajista. Parasta aikaa hampaiden hoidattamiselle on toinen raskauskolmannes. Hoito kannattaa, sillä suun tulehdukset voivat altistaa lapsen syntymiselle ennen aikojaan ja alhaiselle syntymäpainolle.

Viimeksi päivitetty 13.3.2024

Raskauden aikana kannattaa olla erittäin tarkka hyvästä hammashygieniasta. Hormonimuutokset saavat aikaan suun ph-tasapainon laskua – tämä johtaa siihen, että sylki ei enää neutraloi happohyökkäyksiä normaaliin tapaan. Suu on siis tavanomaista alttiimpi sekä happohyökkäyksille että plakin vaikutukselle.

 



 

Suuta kuivaa – vesi auttaa

Monia vaivaa raskauden aikana suun limakalvojen kuivuminen: se saa monet odottajat napostelemaan tai hörppimään pitkin päivää, mikä puolestaan aiheuttaa suuhun lukuisia pieniä happohyökkäyksiä pitkin päivää.

Paras tapa torjua kuivaa suuta on pitää vesipullo käden ulottuvilla.

Älä pese hampaita pahoinvoinnin jälkeen

Varsinkin odotuksen alkuaikana monia vaivaava oksentelu aiheuttaa hammaskiilteeseen eroosiota. Happamet vatsahapot pehmittävät kiillettä: onkin erittäin tärkeää, että heti yökkäämisen jälkeen ei singahda pesemään hampaita, sillä tällöin aiheuttaa kiilteelle entistä enemmän vaurioita.

Ota avuksi ksylitolipastilli, joka auttaa kiillettä kovettumaan takaisin.

Ientulehdus vaanii odottajaa

Vuotaako ikenistä verta harjatessa? Kyllä, sinullakin on silloin ientulehduksen oireita.

Raskaushormonien lisääntyminen toisella ja kolmannella raskauskuukaudella vaikuttaa odottavan äidin suun kuntoon. Raskaana oleva nainen on tavanomaista herkempi saamaan tulehduksia, joten pienikin määrä plakkia suussa laukaisee helposti ientulehduksen. Ientulehdus vaivaa jopa 80% odottajista, joten et ole yksin ongelmasi kanssa.

Pahimmassa tapauksessa ientulehduksesta saattaa kehittyä parodontiitti, eli hampaiden kiinnityskudossairaus. Sen on todettu olevan yhteydessä ennenaikaiseen synnytykseen sekä alhaiseen syntymäpainoon.

Tarkistus ja toimenpiteet toisella kolmanneksella

Parasta aikaa hampaiden hoidattamiselle on raskauden toinen kolmannes, ja monissa kunnissa raskaana olevaa naista kehotetaankin toisen raskauskolmanneksen aikana käymään suuhygienistin tarkastuksessa. Ajankohta on hyvä, sillä alun pahoinvointi ei enää vaivaa, mutta maha ei ole vielä niin iso, että se haittaisi tutkimuksen tekijää tai äitiä.

Mahdollista ientulehdusta hoidetaan huolellisella puhdistuksella hammashoitolassa ja jatkohoidolla kotona. Synnytyksen jälkeen tulehdus yleensä rauhoittuu, kun hormonitasapaino palautuu ennalleen.

Älä tartuta kariesta lapseesi!

Raskauden jälkeenkin hyvää hammashoitorutiinia kannattaa jatkaa, ja samalla välttää omien sylkibakteerien joutumista vauvan suuhun. Vanhempi voi tartuttaa kariesbakteerin omasta suustaan lapsilleen, ja erityisen haavoittuvaista aikaa on se, jolloin ensimmäiset maitohampaat puhkeavat lapsen suuhun.

Pitäkää siis lusikat ja juomapullot erillisinä, ja puhdista pudonnut tutti hanan alla – ei koskaan omassa suussa!

Mitä mieltä olet artikkelista?