Lea-Ann Ellison teki voimaharjoituksia raskauden loppuun saakka. Kuvassa Ellisonilla on vain kaksi viikkoa synnytykseen. Olisiko Ellisonin pitänyt jättää painot nostelematta? Asiantuntija kertoo, kuinka rankasti raskausaikana saa liikkua.

Viimeksi päivitetty 30.11.2022

”Synnytys vaatii valtavasti äidin keholta. On parasta valmistautua synnytykseen lisäämällä omia voimiaan – varsinkin jos aikoo synnyttää ilman kipulääkkeitä”, Ellison sanoo.

 



 

Ellisonin mukaan hänen painonnostoa sisältävä CrossFit-harjoitusohjelmansa lisäsi äidin ja vauvan hyvinvointia.

Ellisonin raskauskuva levisi nopeasti Facebookissa. Kaikki eivät jakaneet Ellisonin positiivista kantaa voimaharjoituksia kohtaan.

”Tämä nainen on häpeäksi. Raskausaikana ei saa koetella kehon rajoja. On oltava hellä ja pidettävä itsestään huolta”, Ava Szlamas kommentoi Ellisonin kuvaa.

”Näin juuri menetät vauvasi”, Evan Kennedy puolestaan kommentoi.

Kunto vaikuttaa riskeihin

Ellisonin ääriesimerkki saattaa näyttää uhkarohkealta sikiön terveyden vaarantamiselta. Lääkäri Riitta Luoto kuitenkin muistuttaa, että riskit pitää suhteuttaa urheilijan kuntoon.

”Painonnosto on laji, jonka harrastamista raskausaikana suositellaan harkitsemaan. Toisaalta lajia pitkään harrastaneella naisella on todennäköisesti oikea nostotekniikka ja valtavat jalka- ja reisilihakset. Jos on harrastanut jotain lajia pitkään, sen harrastaminen ei ole samanlainen riski kuin se olisi lajia aloittelevalle”, Luoto huomauttaa.

Kaikki lajit sopivia raskausaikana – jos kokemus ja taidot ovat kohdillaan

On lajeja, joita ei suositella harrastettavaksi raskausaikana. Kieltolistalle ovat päätyneet monet lajit, jotka sisältävät putoamis-, kaatumis-, tai iskunsaantiriskin.

Yksi tällainen laji on ratsastus. Monet kokeneet ratsastajat kuitenkin luottavat omiin taitoihinsa ja ratsastavat raskaudesta huolimatta.

”Suosittelen, ettei esimerkiksi ratsastusta aloiteta raskausaikana. Ylipäätänsäkään uusia kaatumis- tai putoamisriskin sisältäviä lajeja ei kannata aloittaa. En kuitenkaan ehdottomasti kieltäisi mitään urheilulajia. Kaikkia lajeja voidaan harrastaa raskausaikana, jos odottaja on tottunut niihin”, Luoto sanoo.

Luoto kehottaa odottajaa käyttämään tervettä järkeä siinä, mikä laji on juuri hänelle sopivin.

”Esimerkiksi luistelussa voi kaatua. Toisaalta luonto on suojannut sikiön hyvin. Vaikka äiti kaatuisi, riski saada kova isku vatsaan on todella pieni. Vauhtia voi aina säätää sen mukaan, että tasapaino säilyy”, Luoto sanoo.

Liikunnan puute suurin riski

”Raskausaikana mieliala voi heitellä. Liikkumattomuus ei paranna näitä oireita”, Luoto sanoo.

Jos äiti ei harrasta laisinkaan liikuntaa, painonhallintaan liittyvät riskit lisääntyvät.

”Liikunta parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Liikkuvilla äideillä raskausdiabetesriski on pienempi”, Luoto sanoo.

Myös sikiö lihoo äidin mukana.

”Tiedetään, että sikiön rasvakudos on suurempi niillä odottajilla, jotka eivät liiku. Liikunnalla on siis hyvät puolet myös sikiön aineenvaihdunnalle. Liikkuvien äitien lapsilla on pienempi riski altistua myöhemmin lihavuudelle”, Luoto sanoo.

Myös synnytyksen tiedetään olevan keskimäärin vaikeampi huonokuntoisille äideille.

”Nykykäsityksen mukaan täydellinen liikkumattomuus on iso riski”, Luoto summaa.

Oireet pitää tunnistaa

Varsinkin rankempi treeni saattaa aiheuttaa erilaisia oireita. Nämä oireet on syytä tunnistaa.

”Pohkeeseen tuleva kipu saattaa tarkoittaa verisuonitukosta. Se on syytä selvittää ja hoitaa välittömästi”, Luoto sanoo.

Myös huimaus, päänsärky, rintakipu ja heikotus tarkoittavat, että liikuntasuoritus on keskeytettävä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi nestehukka.

”Supistuksia on normaalia tuntea tavallisen kävelyn aikana eivätkä satunnaiset supistukset haittaa. Jos supistukset tihenevät, se saattaa olla merkki uhkaavasta ennenaikaisesta synnytyksestä. Silloin suoritus pitää keskeyttää välittömästi ja ottaa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin”, Luoto sanoo.

Riskit eivät kuitenkaan ole suuria, jos äiti harrastaa oman tasonsa mukaan.

”Jos liikunnan kuormitus vastaa kävelyä, se on turvallista terveelle äidille. Suurempia ongelmia aiheuttaa liikkumattomuus”, Luoto sanoo.

Lue lisää liikunnasta raskausaikana:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?