Graavilohi, pehmeät juustot, patee ja mäti – herkkuja, joita ei odottajille listeriavaaran vuoksi suositella. Katso, mitkä ruoka-aineet kuuluvat riskiryhmään!

Viimeksi päivitetty 12.11.2018

Listera monocytogenes eli lyhyemmin listeria on yleinen ympäristössä esiintyvä bakteeri. Listerian aiheuttamaa tautia ihmisellä kutsutaan listerioosiksi. Se tarttuu yleisimmin elintarvikkeiden välityksellä.

 



 

Listerioosi on tautina harvinainen, mutta kuolleisuus siihen on korkea, 20 – 40 %. Erityisen alttiita listeriatartunnoille ovat raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset, sekä henkilöt, jopiden vastustuskyky on perussairauden vuoksi heikentynyt. Raskaana oleville listeria aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisia oireita. Vakavimmat seuraukset ovat keskenmeno, ennenaikainen synnytys tai vastasyntyneellä aivokalvontulehdus. Vastasyntyneet voivat saada tartunnan myös äidiltään.

Suomessa on vuosittain 40 – 90 listerioositapausta – taudin ilmaantuvuus Suomessa on EU-maiden korkeimpia.

Lue myös: Raskausnenä on herkkä hajuille

Odottajan syytä välttää riskielintarvikkeita

Listeria tuhoutuu pastörointilämpötilassa (+72 celsiusastetta), eli kaikki ruoka, joka on kuumennettu sitä kuumemmaksi, on listerioosin kannalta turvallista syötävää. Tosin on mahdollista, että bakteeri tarttuu kuumennettuun tuotteeseen sitä käsiteltäessä, esimerkiksi likaisesta veitsestä. Onkin tärkeää käsitellä raakoja ja kypsennettyjä raaka-aineita aina eri työvälineillä, eri leikkuulaudoilla.

Listerian suhteen riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan syötävät tuotteet, joilla on pitkä säilyvyysaika. Tähän ryhmään kuuluvat erityisesti tyhjiöpakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalastustuotteet (myös itse graavatut), tyhjiöpakatut sillituotteet, pateet ja mäti.

Myös pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja juustoja pidetään riskielintarvikkeina. Tällaisia ovat esimerkiksi home-, kitti- ja tuorejuustot (esimerkiksi brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio). Myös pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot lasketaan riskielintarvikkeiksi. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. Mikäli juustot kuumennetaan yli +72C lämpöisiksi, listeriabakteeri tuhoutuu.

Kuumentamattomat pakastevihannekset ja pakastemarjat (esimerkiksi vain sulatettu herne-maissi-paprika -sekoitus) saattavat sisältää listeriaa. Ne tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Taudin itämisaika voi olla jopa useita viikkoja, joten tartuntalähdettä on usein hankala jäljittää.

Lue myös: Onko pakastekatkarapujen syöminen turvallista odotusaikana?

Vältä näitä:

– Tyhjiö- ja suojakaasupakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet
– Pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot
– Pehmeät juustot (esim. home- ja tuorejuustot)
– Kuumentamattomat pakastevihannekset ja pakastemarjat
– Pateet
– Mäti

Muista myös hyvä ruokahygienia:

– Kuumenna pakastevihannekset ennen syöntiä
– Kypsennä liha ennen syöntiä (kauttaaltaan yli 70 °C)
– Pese tai kuori raakana syötävät vihannekset ennen syöntiä
– Säilytä raa’at tuotteet erillään kypsennetyistä
– Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat pesuainetta käyttäen käsiteltyäsi niillä raakoja tai kypsentämättömiä elintarvikkeita

Harvinainen tauti

Eviran mukaan Suomessa on tutkittu säännöllisin väliajoin riskielintarvikkeita, erityisesti tyhjiöpakattuja, kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalajalosteita. Vuosien 2008-2009 kartoitustutkimuksessa listeriaa todettiin 32 %:ssa näytteitä. Lakisääteinen raja-arvo ylittyi kuitenkin vain 2 %:ssa näytteitä. Listeriapitoisuudet olivat pienentyneet huomattavasti verrattuna edellisiin kartoituksiin.

”Vuonna 2004 toteutetussa tutkimuksessa pastöroidusta maidosta valmistetuissa pehmeissä juustoissa ei löydetty listeriaa laisinkaan. Tuorejuustot ovat kuitenkin riskituote ja niissä saattaa esiintyä taudinaiheuttajaa. Samassa tutkimuksessa ilmeni, että kahdeksastatoista raakamaitojuustoerästä kahdesta löytyi Listeria monocytogenes -bakteeria”, Eviran mikrobiologian tutkimusyksikössä työskentelevä Tuula Johansson kertoo.

Monet kielletyt tuotteet eivät ole kovinkaan todennäköisiä taudinaiheuttajia Suomessa.

”Mädistä ei ole juurikaan todettu listeriapitoisuuksia, vaikka se onkin riskituotteiden listalla. Patee luetaan myös riskituotteisiin, vaikka siitäkään ei yleensä ole löydetty taudinaiheuttajaa kotimaisissa tutkimuksissa”, Johansson kertoo.

Vaikka riski on pieni, kannattaa raskaana ollessa välttää riskielintarvikkeita varmuuden vuoksi. Jos odottava äiti sattuu vahingossa nauttimaan listerialistalla olevaa ruoka-ainetta, on syytä pitää mielessä, että tauti on erittäin harvinainen. Tartuntoja on Suomessa keskimäärin vajaa yksi per satatuhatta asukasta.



Lähteet: THLEvira

Mitä mieltä olet artikkelista?