RV 13 | 13. raskausviikko | raskausviikko 13
13. raskausviikosta puhutaan, kun raskaus on kestänyt 12 viikosta ja 0 päivästä 12 viikkoon ja 6 päivään (12+0 – 12+6).
Sikiön paino: 10-20 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 52 mm

Viimeksi päivitetty 19.12.2022

13. raskausviikon alussa sikiö on 10 viikon ikäinen. Raskauden ensimmäinen kolmannes on nyt takana, ja moni odottaja huokaisee tämän merkkipaalun kohdalla helpotuksesta – suurin osa keskenmenoista tapahtuu raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, joten herkin aika on nyt ohi.

 



 

Äitiä saattaa vaivata selkäsärky, sillä hormonit alkavat jo nyt löystyttää kehon niveliä – kasvava kohtu tarvitsee tilaa lantiossa.

Monella alkuraskauden väsymys ja pahoinvointi alkavat hiljalleen helpottaa – tilalle astuvat puuhakkuus ja pesänrakennusvietti.

Sikiön 13. raskausviikko

Ihminen pienoiskoossa

Sikiö alkaa nyt näyttää yhä enemmän pieneltä lapselta, vaikka se onkin vasta muutamia senttejä pitkä. Kasvoihin ovat kehittyneet silmät, nenä ja suu. Kurkku ja äänihuulet alkavat muodostua.

Kahdentoista raskausviikon jälkeen monet tärkeimmistä sisäelimistä ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä ansiosta keskenmenon riski pienenee selvästi.

Maksa alkaa erittää sappea, joka varastoituu sappirakkoon. Kilpirauhanen on kehittynyt ja haima alkaa tuottaa insuliinia.

Sukupuolta ei vielä näe

Lapsen sukupuolen selvittäminen ultraäänikuvasta on vielä tässä vaiheessa vaikeaa, vaikka sikiön ulkoiset sukuelimet alkavat jo muodostua.

Suurin osa sikiön liikkeistä on refleksejä, mutta aivot kehittyvät jatkuvasti taitavammiksi pienten raajojen koordinoinnissa.

Vartaloa peittävä ho on vielä erittäin ohut ja herkkä, lähestulkoon läpikuultava.

Odottajan 13. raskausviikko

Pesänrakennusvietti yllättää monet

Monella alkuraskauden raskausoireet, kuten pahoinvointi ja väsymys, alkavat tässä vaiheessa helpottaa.

13. raskausviikko eli RV13
Relaksiini-hormoni lisää nivelsiteiden ja lantion nivelten liikkuvuutta raskausaikana.

Uudenlainen puuhakkuus ja tomeruus saapuu kuvioihin. Puhutaan ”pesänrakennusvietistä” – ilmiö saa raskaana olevat naiset tarttumaan kodin järjestämiseen aiempaa painokkaammalla otteella. On tehtävä tilaa pian maailmaan saapuvalle jälkikasvulle ja hänen tarvikkeilleen!

Kaappien ja komeroiden lisäksi monet laajentavat järjestelyvimmaansa pihalle, varastoon ja jopa elämäänsä laajemminkin: jotkin harrastukset ja jopa ihmissuhteet saattavat uuden elämänvaiheen myötä jäädä taakse.

Selkäkipuja ja jalkasärkyä

Relaksiini-hormoni lisää nivelsiteiden ja lantion nivelten liikkuvuutta – synnytyksen aikana se puolestaan laajentaa kohdunsuuta.

Hormonin erittyminen raskauden aikana aiheuttaa myös sen, että muutkin isot nivelet naisen kehossa löystyvät: selkää alkaa helposti särkeä ja rivakatahtinen kävely saattaa pakottaa jalkoja lonkista tai polvista.

Nouse tuolilta ja etenkin autosta hallitusti, jalat vierekkäin ja tasapaino hyvänä, jotta vältyt nyrjähdyksiltä ja venähdyksiltä.

Älä harppaa kahta porrasta kerralla, vaan keskity etenemään tasaisen rauhallisesti. Kotitöistä erityisesti imuroiminen on sellainen, joka usein rasittaa selkää – ole siis tarkkana ja pidä runsaasti taukoja, tai delegoi tehtävä jonkun toisen hoidettavaksi.

Mikäli työssäsi jokin liike tai asento alkaa tuntu kivuliaalta, puhu asiasta työnantajasi kanssa. Pohtikaa, onko työpisteen tai työtehtävien muutoksella mahdollisuutta tuoda helpotusta asiaan.

Muut raskausviikot:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.  11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43.

Kaikki kuvat raskausviikoista © Vau Family Oy. Kuvien kopiointi ja käyttö muualla kielletty.

Mitä mieltä olet artikkelista?