Perhettä perustettaessa ikä on yksi suosikkipuheenaiheista. Vanhemmuudesta haaveilevat pohtivat usein, onko nyt hyvä ikä perustaa perhe tai alanko olemaan jo liian vanha lasten tekoon. Milloin nuoria vanhempia paheksutaan, milloin vanhempia yrittäjiä pelotellaan ikääntymisen tuomista riskeistä. Myös Vau.fi:n foorumilla ikäkeskustelu pysyy jatkuvasti pinnalla. Minkä ikäisenä niitä lapsia oikein tulisi hankkia?
Viimeksi päivitetty 18.11.2014
Nuorena ei ole valmis ja vanhana ei jaksa?
”Jotkut sanovat, että pitäisi odottaa, ja toiset taas, että lapset kannattaa hankkia mahdollisimman nuorena kun ’ei vanhana enää jaksa'”, nimimerkillä Aari kirjoittava odottaja kertaa monille tutut mielipiteet.
Yleisen mielipiteen mukaan näyttää siltä, että toisaalta pitäisi olla elämänkokemusta ja vakaa taloudellinen tilanne, toisaalta taas ensisynnyttäjän tulisi olla korkeintaan kolmekymppinen. Tosielämässä muutaman vuoden haarukkaan sijoittuva optimaalinen lastenhankitaikä on liian kapea muuttuvia elämäntilanteita ajatellen.
Kumpi sitten on parempi: hankkia lapsi nuorena vai hieman vanhempana? Vau.fi:n foorumilaiset vastaavat.
Lue myös: ”Normaaleista, fiksuista nuorista äideistä ei mediassa puhuta”
”Parempi liian aikaisin kuin liian myöhään”
”Sinänsä monet asiat varmasti vaikuttaa tuohon ikä-asiaan, mutta ajattelisin, että parempi liian aikaisin kuin sitten, kun on liian myöhäistä”, SaPaRo pohtii.
SaPaRo kertoo, että toivoi itse tulevansa äidiksi nuorena. Hän valmistui yliopistosta jo 22-vuotiaana, ja oli saanut jo ammatin sekä työpaikan, ja ajatteli perustavansa heti perheen. Ihmissuhteet ja ajoitus eivät kuitenkaan osuneet yksiin toiveiden kanssa. SaPaRo sai esikoisensa 27-vuotiaana.
”Meinasin jo säikähtää, että onko hedelmällisyys neljässä vuodessa jo näin kauheasti heikentynyt, kun en 30-vuotiaana millään meinannut tulla raskaaksi, ja siis ilman lääketieteen apua en taitaisi olla vieläkään… Eli kyllä tilanne varmasti huononee mitä enemmän mittariin tulee ikää ja tietty riskit myös kasvaa”, Hän pohtii.
Siihen, ettei vanhempana jaksaisi, SaPaRo sen sijaan ei jaksa uskoa.
”Eiköhän se ole melko yksilöllistä. Ja toisaalta sanotaan, että vanhempana oilisi kypsempi äidiksi, mutta mielestäni tuokaan ei ole ikäkysymys vaan riippuu yksilöstä”, hän miettii.
”Sain esikoiseni heti 22 täytettyäni. Toisen lapsen sain ollessani 24. Olen aina halunnut lapset nuorena enkä olisi aiemmin ikinä uskonut, että vielä näin vanhana saisin iltatähden. Täytän 35 pari kuukautta ennen vauvan syntymää, ja se on myös aina ollut jotenkin ehdoton takaraja lasten saannille.
Sain lapset nuorena ja opiskelin vasta myöhemmin, asiat ovat järjestyneet hienosti enkä ole koskaan katunut valintaani”, TestaRossa puolestaan kertoo.
Lue myös: Nelikymppiset odottajat: ”Ikä on vain numero”
”Ensin halusin matkustella ja nähdä maailmaa”
”Itse olen aina ajatellut, että haluan, että molemmilla vanhemmilla on koulut käyty ja hyvät ammatit sekä työpaikat ennen lapsien hankkimista. Lisäksi olen halunnut vähän ’elää elämää’, eli nähdä maailmaa ja matkustella paljon, ennen kuin sitten asetutaan aloilleen ja perustetaan perhe”, Sophie82 kertoo.
Sophie alkoi odottaa esikoistaan ollessaan 30-vuotias.
”Kun katson millaista elämää elin kakskymppisenä, ei lapsi olisi siihen sopinut mukaan”, hän toteaa. Samoilla linjoilla on myös Just_Pam, joka sai esikoisensa 34-vuotiaana.
”Nyt täytin juuri 37 ja kolmas tulossa. Itse en olisi ollut valmis saamaan lapsia parikymppisenä – itse asiassa en halunnut lapsia ollenkaan. Tuli kuitenkin se oikea mies kuvioihin ja mieli muuttui”, Just_Pam kirjoittaa.
”Menetän nopeasti malttini, kun työkaverit puhuivat että lapset pitää tehdä nuorena. Kuka niin päättää?” hän ihmettelee ja kertoo, ettei hänellä iästä huolimatta ole ollut mitään ongelmia raskauksissa tai synnytyksissä.
”Ja jaksan oikein hyvin pienten lasteni kanssa. Ei ole yhtä oikeaa ikää saada lapsia. Jokaiselle se aika on varmasti oikea, kun niitä lapsia saa”, Just_Pam summaa.
Mitä mieltä sinä olet? Tulisitko äidiksi mieluummin nuorena vai hieman vanhempana?
Lue kaikki tarinat ja osallistu keskusteluun: Äidiksi mieluummin nuorena vai sitten myöhemmin?