Kun halu saada lapsia on suuri, mutta jokin sosiaalinen tai fysiologinen seikka estää hedelmöityksen, saatetaan tarvita lahjasoluja. Tampereen AVA-klinikan ylilääkäri Liisa Häkkinen kertoo, miten heiltä saa apua tarvittaessa.

Viimeksi päivitetty 23.5.2011

Näin se käy: Jos tarvitset lahjasiittiöitä, soita ensin klinikalle. Saat ajan ensin gynekologille.

 



 

”Gynekologi tutkii, että estettä raskaaksi tulemiselle ei ole. Tämän jälkeen nainen saa ajan psykologille, joka antaa lahjasoluneuvontaa ja käy läpi elämäntilannetta”, ylilääkäri Häkkinen AVA-klinikalta sanoo.

Psykologi kertoo esimerkiksi lapsen oikeuksista saada tietää lahjasolun antajan henkilöllisyys hänen täytettyään 18-vuotta. Byrokratia velvoittaa klinikan myös tarkastamaan, että lapsi syntyy hoivaan kykenevään perheeseen.

”Jos naisella on esimerkiksi jokin sairaus, mikä vaikeuttaa raskautta, synnytystä tai lapsen hoivaamista, meidän täytyy selvittää, onko hoidon antaminen riittävän riskitön ja saako nainen tarpeeksi apua lapsen hoitamiseen”, Häkkinen kertoo.

Muita esteitä lahjasolujen käyttämiselle ei ole, ellei luovuttaja ole määritellyt siittiöilleen tiettyä kohderyhmää. Luovuttaja voi esimerkiksi säätää, että vain lesbot saavat käyttää hänen siemennestettään lisääntymiseen.

”Yleensä lahjoittajat antavat siittiöt yleisesti klinikan käyttöön, eikä tällaisia rajoitteita lahjasolujen käytölle yleensä ole”, Häkkinen huomauttaa.

Lue myös: Lapsia keinotekoisilla soluilla

Tyyriitä siimahäntiä, erikoiskalliita munasoluja

Halvin tapa tulla raskaaksi lahjasoluilla on kertalaaki, sillä jokainen uudelleen yrittämän maksaa lisää.

”Siittiöt maksavat 820 euroa. Inseminaatio eli siittiöiden ruiskuttaminen kohtuonteloon sekä lääkärikäynnit maksavat 486 euroa”, Häkkinen summaa.

Summa on maksettava itse, ellei sitten kyseessä ole Kelan korvaukseen oikeuttava hoito. Jos esimerkiksi pariskunta tarvitsee inseminaatiota lääketieteellistä syistä, kattaa Kela-korvaus osan kustannuksista.

”Munasolulahjoitusten hinta on korkeampi, sillä siinä lahjasolunostaja maksaa sekä oman että luovuttajan hoidon. Ilman Kela-korvausta hinta on 7275 euroa”, Häkkinen kertoo.

Lue myös: Suomalaisten spermanlaatu heikkenee

Pikkukaverit pakkaseen

Luovutetuista munasoluista on kova kysyntä ja ne otetaan käyttöön välittömästi. Siittiöitä pakastetaan puolestaan pitkiksikin ajoiksi ohuisiin oljiksi nimitettyihin pilleihin.

”Siemennesteellä täytetyt oljet upotetaan nestemäiseen typpeen, joka on -197 asteista. Näissä olosuhteissa siemenneste säilyy kymmeniä vuosia”, Häkkinen sanoo.

Ennen pakastamista luovuttava herrasmies on tarkastettu kaikin puolin. Esimerkiksi perinnölliset sairaudet syynätään tarkkaan.

”Miehen siittiöt analysoidaan, häneltä otetaan verikokeet, hän käy lääkärintarkastuksessa sekä psykologisessa keskustelussa”, Häkkinen kertoo.

Lue myös: Liukuvoiteet tuhoavat siittiöitä

Siittiöitä myös Tanskasta 

Munasoluista on krooninen pula, sillä luovutus ei ole mikään yksinkertainen operaatio. Siittiöitä klinikalla on puolestaan jatkuvasti käytettävissä. 

”Meillä ei ole sellaista tilannetta, että siittiöt olisivat lopussa. Saamme tanskalaispankista tilattua lisää siittiöitä, jos omassa on vajetta”, Häkkinen huomauttaa. 

Tällä hetkellä luovuttajien määrä on kuitenkin hyvä. 

”Kun uusi hedelmöityslaki tuli voimaan, oli Suomessa luovuttajissa notkahdus. Nyt asia on korjaantumaan päin”, Häkkinen kertoo. 

Uuden hedelmöityslain mukaan lahjasoluilla alkunsa saaneilla lapsilla on oikeus saada tietää biologinen vanhempansa, kun hän täyttää 18-vuotta. 

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lue myös:

Tavoitteena yksinhuoltajuus
Touhutipasta raskaaksi?
Camilla jätti ehkäisyn pois – mieheltään salaa

Mitä mieltä olet artikkelista?