Missä syy, jos kuukautiset ovat myöhässä, mutta raskaustestikin näyttää negatiivista? Kuukautisten viivästymiselle tai pois jäämiselle on monta mahdollista syytä.

Viimeksi päivitetty 20.10.2022

Jos kuukautiset ovat myöhässä, yleisin ja tyypillisin syy kuukautisten poisjäämiselle on alkanut raskaus.

 



 

Mutta mitä jos raskaustesti (tai useampikin) näyttää negatiivista, ja kuukautiset ovat silti useita päiviä myöhässä?

Kuukautisten myöhästyminen ei välttämättä ole merkki mistään vakavasta

Synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo lohduttaa, että jos nainen on perusterve, ei välitöntä syytä huoleen ole.

”Kyseessä saattaa olla esimerkiksi anovulatorinen kierto: eli siis tämän kuukautiskierron aikana munasolu ei olekaan jostain syystä kypsynyt ja keltarauhashormonia ei erity – silloin kuukautisetkin voivat jäädä tulematta. Joskus tällaiseen tilanteeseen liittyy munasarjakysta: sille alueelle, josta munasolun piti irrota, tuleekin munasarjan nesterakkula, joka haittaa hormonitoimintaa”, Polo kertoo.

Jos olo on muuten kohdillaan, yksinkertaisinta on odottaa seuraaviin kuukautisiin asti ja katsoa, korjautuuko tilanne itsestään.

Ikääntyminen vaikuttaa kuukautiskierron säännöllisyyteen

Myös naisen ikä saattaa saada kuukautiset sekaisin.

”Yli 35-vuotiaalla naisella kierron pituus saattaa jo vaihdella, ja erityisesti 40-vuotiailla ja sitä vanhemmilla kiertoon ilmestyy jo poikkeamia ja epäsäännöllisyyksiä”, Polo kertoo.

Voiko raskaustesti muuttua positiiviseksi?

Polo vakuuttaa, että nykyaikaiset raskaustestit ovat erittäin tarkkoja havaitsemaan raskauden, jotkut jopa ennen kuukautisten pois jäämistä.

Ei ole siis todennäköistä, että raskaustesti muuttuisi positiiviseksi myöhemmin. Mahdotonta se kuitenkaan ei ole:

”Jos kierto on ollut jostain syystä poikkeuksellisen pitkä ja ovulaatio on viivästynyt, silloin raskauskin alkaa vasta myöhemmin. Tällöin raskaus puolestaan näkyy positiivisena raskaustestinä vasta tavallista myöhemmässä vaiheessa”, Polo toteaa.

Kuukautiset voivat olla myöhässä myös kilpirauhasen vuoksi

Kuukautiskiertoon vaikuttaa esimerkiksi kilpirauhasen toiminta: sekä yli- että alitoiminta saattaa sekoittaa kierron.

Polo kertoo, että ylitoiminnassa paino laskee, hikoiluttaa, hiukset rasvoittuvat helposti ja keho tuntuu muutenkin käyvän ylikierroksilla.

Kilpirauhasen alitoiminnassa puolestaan hiukset ja iho tuntuvat todella kuivilta, ummetus vaivaa ja väsymys ei tunnu poistuvan nukkumallakaan.

”Mikäli tämän tyyppisiä oireita on, olisi syytä olla yhteydessä lääkäriin”, Polo kehottaa.

Kuukautishäiriöiden syyllinen sittenkin PCOS?

Kuukautisten myöhästymisen ja muiden kierron häiriöiden taustalla voi olla PCOS eli polykystinen munasarja-oireyhtymä.

Tämä selviää ultraäänitutkimuksella. PCOS:n oireita ovat kuukautisten epäsäännöllisyyden lisäksi esimerkiksi akne ja karvoituksen lisääntyminen.

”Myös stressaaminen voi vaikuttaa kuukautiskiertoon, vaikka se ei tyypillisin oire olekaan”, Polo huomauttaa.

Kehon rasvaa tarvitaan kuukautisiin

Kuukautiset voivat olla myöhässä tai muuttua epäsäännölliseksi myös silloin, jos kehon rasvaprosentti laskee liian alhaiseksi.

Näin voi käydä, jos urheilee erittäin tavoitteellisesti: tällöin lihasmassan osuus kehon painosta on niin suuri ja rasvan niin pieni, että hormonitoiminta heikentyy.

Myös erilaiset painoon vaikuttavat syömishäiriöt saattavat sekoittaa kuukautiskierron: esimerkiksi anoreksian myötä paino putoaa niin reilusti, että estrogeenin tuotanto häiriintyy.

Jos toisetkin kuukautiset myöhässä

Mikäli toisetkin kuukautiset ovat myöhässä tai jäävät välistä, mutta loogista syytä ei tunnu löytyvän, Polo ohjeistaa olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon.

”Saattaa olla, että tarvitaan kymmenen päivän keltarauhashormonikuuri, joka saa elimistön takaisin raiteilleen. Muutenkin asia on hyvä tutkia ja pyrkiä selvittämään, mistä tilanne johtuu.”

Yksi vaihtoehdoista voi olla se, että vaihdevuodet tai ”esivaihdevuodet” ovat alkaneet, ja kuukautiset oikuttelevat sen vuoksi.

Vaihdevuosien tai sitä edeltävän perimenopaussin oireisiin saatetaan tarvita hormonikorvaushoitoa – ratkaisu kuitenkin valitaan jokaisen kanssa yksilöllisesti.

Mitä mieltä olet artikkelista?