Naisen sukupuolielinten ja lantion alueella tuntuva pitkäaikainen kipu, jolle ei löydy selkeää selittävää tekijää: taustalla saattaa olla vulvodynia. Kosketuksesta ja jopa tiukkojen vaatteiden paineesta syntyvä kipukokemus haittaa pahimmillaan elämää sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Viimeksi päivitetty 9.6.2021

Epämääräinen mutta voimakas kipu tai kirvely emättimen alueella, erityisesti koskettaessa tai seksiä yrittäessä – siinä tyypillisin vulvodynian oire. Tamponin laittaminen tai gynekologisen tutkimuksen tekeminen saattaa olla mahdotonta kivun vuoksi. Yhdyntäkipu saattaa ilmaantua myös vasta yhdynnän jälkeen tai jopa seuraavana päivänä.

 



 

Vulvodynia on kattokäsite erilaisille ulkosynnyttimien ja lantion alueen kiputiloille, ja usein kivun aikaansaamiseksi alueella riittää pelkkä kosketus. Vulvodynia on yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18–40-vuotiailla naisilla.

”Erilaisia genitaalialueen ja lantion kiputiloja on kokenut noin 8–16% naisista, mutta osalla kipu pitkittyy tai jää pysyväksi. Jos oireet jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan vulvodyniasta. Toisille kipu voi jäädä pitkäaikaiseksi, toisilla se saattaa vaihdella esimerkiksi kuukautiskierron mukaan”, kertoo toiminnanjohtaja Elina Purho Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:stä.

 

Syy epäselvä, hoito yksilöllistä

Tarkkaa syytä siihen, miksi joku saa vulvodynian ja toinen ei, ei tunneta.

”Taustalla saattaa olla esimerkiksi hiivatulehdus, tai sitten nuorena aloitetut e-pillerit ovat saattaneet olla laukaiseva tekijä. Läheskään aina mitään selvää syytä ei löydy: on vain voimakas kipu, joka haittaa elämää. Sen selvittäminen on iso ja voimia vievä vyyhti, sillä myös hoito on yksilöllistä. Toiselle apu voi löytyä fysioterapiasta, toiselle lääkityksestä tai puuduttavista voiteista. Joku voi tarvita leikkausta, jossa osa limakalvosta poistetaan”, Purho kertoo.

Lohdullista on, että valtaosaa potilaista pystytään auttamaan.

”Paraneminen on kuitenkin laaja käsite. Kaikki eivät parane siten, että kipu tai oireet kaikkoaisivat tyystin. Jonkinasteiset oireet jäävät osaksi elämää, mutta ne oppii tunnistamaan, nimeämään ja elämään niiden kanssa. Tietää esimerkiksi, mitä asioita tekemällä tai tekemättä jättämällä oma olo pysyy hyvänä”, Purho sanoo.

Iso vaikutus minäkuvaan, ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen

Vulvodynia vaikuttaa monella tasolla siihen sairastuneen henkilön elämään. Kun kosketus intiimialueille tai esimerkiksi kiihottuminen tuottaa kipua, moni alkaa jännittää tai jopa pelätä läheisyyttä. Jännittyminen, stressi ja pelko puolestaan pahentavat tilannetta entisestään:

”Ihmissuhteessa olevalle tämä on iso kriisi ja syyllisyyden aihe. Jos intiimiys ja seksuaalinen koskettelu muuttuu mahdottomiksi, putoaako suhteelta pohja? Sinkku taas saattaa pelätä, että hyväksyykö kukaan häntä suhteeseen vaivan vuoksi – kelpaanko kenellekään, jos en pysty yhdyntään? Vulvodynia aiheuttaa monelle epävarmuutta, ahdistusta ja jopa masennusta” Purho kuvailee.

Pitkittyessään vulvodynia myös hankaloittaa lasten saamisen mahdollisuutta: jos yhdyntä ei onnistu, raskaaksi tuleminen on vaikeaa. Apu saattaa löytyä erilaisista hedelmöityshoidoista, joissa sperma viedään munasolun luokse ilman emätinyhdyntää.

Lisää tietoa vulvodyniasta: Korento ry:n verkkosivut
Lähteenä artikkelissa käytetty myös: Terveyskirjasto

Mitä mieltä olet artikkelista?