Viimeksi päivitetty 23.7.2020
Kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään, kiinnityskohtaan kasvaa istukka, joka alkaa tuottaa koriongonadotropiinia (hCG) eli istukkahormonia. Tätä virtsaan erittyvää hormonia kutsutaan myös raskaushormoniksi. Raskaustestit perustuvat juuri tämän hormonin mittaamiseen – jos naisen virtsassa on istukkahormonia, testiin piirtyy positiivisesta tuloksesta kertova viiva.
Haalea viiva voimistuu – tai sitten ei
Joskus raskaustestiin piirtyy hyvin haalea viiva, jota ei paljain silmin tahdo edes erottaa. Tällainen niin sanottu haamuviiva kertoo siitä, että virtsassa on istukkahormonia vielä hyvin vähän. Hormonin määrä kuitenkin lisääntyy nopeasti, joten viivan tulisi voimistua parissa päivässä. Jos testi näyttää ”haamuviivaa”, se kannattaakin uusia kahden vuorokauden kuluttua.
Aina hailakka viiva ei kuitenkaan voimistu. Tällöin on yleensä kyseessä niin sanottu biokemiallinen raskaus. Biokemiallisessa raskaudessa hedelmöittynyt munasolu on kiinnittynyt kohdun seinämään ja ehtinyt muodostaa sen verran istukkasolukkoa, että herkkä raskaustesti näyttää positiivista tulosta. Kuukautiset kuitenkin alkavat ajallaan tai hieman myöhässä. Kyseessä on varhainen keskenmeno, josta nainen ei todennäköisesti olisi edes tietoinen, ellei olisi tehnyt herkkää raskaustestiä mahdollisesti jo ennen kuin kuukautisten olisi edes pitänyt alkaa.
Kysyimme Vau.fi-foorumilla ja Facebook-sivullamme lukijoidemme kokemuksia raskaustestien haamuviivoista. Monilla oli kokemuksia hailakoista, hädin tuskin silmin erotettavista viivoista, jotka olivat kuin olivatkin vahvistuneet vedenpitäviksi raskauksiksi. Toisaalta joukosta löytyi myös kemiallisiksi raskauksiksi paljastuneita haamuviivoja.
Lähes näkymättömät viivat
Viiva vahvistui ahkeran testailun myötä
Haamuviiva olikin biokemiallinen raskaus
”Kaikki saamani haamuviivat ovat päättyneet keskenmenoon aikaisessa vaiheessa, vaikka testi on tehty ”oikeaan” aikaan. Vain vahvat viivat ovat kantaneet loppuun asti”, sanoo puolestaan Jenni Lehtimäki.
Mikä ihmeen roskishaamu?
Raskaustestisanastoon kuuluu myös termi nimeltä ”roskishaamu”. Sellaiseksi kutsutaan testiä, johon ilmestyy positiivisesta tuloksesta kertova viiva vasta kontrolliajan jälkeen. Tällaiseen roskishaamuun ei kannata luottaa, vaan testi on hyvä uusia esimerkiksi parin vuorokauden jälkeen. Tosin roskishaamuistakin on tiettävästi syntynyt terveitä vauvoja:
”Kuvaa ei ole, mutta haamuviiva on nyt reilu 2-vuotias sekä ns. roskisplussa on reilu 5-vuotias”, kertoo Anne Mutanen.
”Kaksi haamuviivavauvaa minulta löytyy, 8-vuotias ja pian 10-vuotias. Molemmat halpistestin haamuviivoja. Ai niin, vanhin taisi olla roskisplussa”, kirjoittaa puolestaan Jonna Meriläinen.
Lähde: Terveyskirjasto