Viimeksi päivitetty 30.7.2021
Tavallisimmissa tarjolla olevissa ehkäisymenetelmissä on amerikkalaisen tutkimuksen mukaan huomattavia eroja luotettavuudessa. Ehkäisyvälineiden luotettavimmasta päästä ovat kohdun sisälle laitettavat kierukat, eniten vahinkoraskauksia puolestaan tapahtui kondomien käyttäjille.
Eri ehkäisykeinojen luotettavuutta tarkasteltiin tutkimuksessa kahdesta eri näkökulmasta: täydellisen käytön ja tavanomaisen käytön kannalta.
Täydellinen käyttö tarkoittaa sitä, että ehkäisyvälinettä on käytetty juuri siten, kuin sen ohjeissa neuvotaan, joka ikinen kerta. Prosenttiluku kertoo, kuinka moni ehkäisyvälinettä näin käyttänyt nainen tulee raskaaksi vuosittain.
Tavanomainen käyttö tarkoittaa sitä, että ehkäisyvälinettä käytettäessä saattaa tapahtua erehdyksiä ja unohduksia, jotka vaikuttavat ehkäisyn tehoon. Prosenttiluku kertoo, kuinka moni ehkäisyvälinettä näin käyttänyt nainen tulee raskaaksi vuosittain.
Ei ehkäisyä
Mikäli nainen on hedelmällisessä iässä ja parisuhde on seksuaalisesti aktiivinen, tutkimus arvioi, että 85 naista 100:sta tulee raskaaksi vuoden aikana.
Täydellinen käyttö: 85% todennäköisyys raskauteen
Tavanomainen käyttö: 85% todennäköisyys raskauteen
Keskeytetty yhdyntä
Vaikka keskeytetty yhdyntä ei varsinaisesti ole ehkäisykeino, se vähentää raskautumisen todennäköisyyttä. Se ei kuitenkaan poista raskaaksi tulemisen mahdollisuutta: tutkimuksen mukaan hedelmöityskykyisiä siittiöitä kuitenkin vapautuu jo ennen siemensyöksyä, ja lisäksi keskeytetyn yhdynnän kontrollointi on vaikeaa.
Täydellinen käyttö: 4%
Tavanomainen käyttö: 22%
”Varmat päivät” eli kierron tarkkailu
Kierron tarkkailussa ehkäisyvarmuuden hajontaluku on varsin iso, sillä on paljon erilaisia tapoja toteuttaa oman kuukautiskierron seurantaa. Päivien laskeminen, emättimen limamuutosten tarkkailu tai peruslämmön mittaaminen ovat yleisimpiä keinoja. Koska erehtymisen mahdollisuus on suuri ja kierron mitta vaihtelee, ehkäisyteho jää tavanomaisesti varsin kauas täydellisestä tilanteesta.
Täydellinen käyttö: 0,4%–5% tekniikasta riippuen
Tavanomainen käyttö: 24%
Kondomi
Kondomeita on kahden tyyppisiä: siittimen päälle asetettavia ja emättimen sisään asetettavia. Siittimen päälle asetettava on näistä tavanomaisempi. Raskauden lisäksi kondomi ehkäisee myös sukupuolitautien tarttumista oikein käytettynä. Siittimen päälle asetettavaa ja emättimen sisään asetettavaa kondomia ei tule käyttää yhtäaikaisesti.
Siittimen päälle asetettavaa kondomia tulee käyttää yhdynnän alusta loppuun asti, sen tulee olla ehjä ja oikean kokoinen ja käyttöaika ei saa olla umpeutunut. Siemensyöksyn jälkeen kondomista pidetään kiinni vedettäessä siitin ulos, jotta siemennestettä ei päädy emättimeen. Kondomi on kertakäyttöinen.
Siittimen päälle asetettava kondomi
Täydellinen käyttö: 2%
Tavanomainen käyttö: 18%
Emättimen sisään asetettavaa kondomia tulee käyttää yhdynnän alusta loppuun asti. Sen tulee olla ehjä ja käyttöaika ei saa olla umpeutunut. Liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa, sillä se ehkäisee kondomin repeytymistä. Kondomi on kertakäyttöinen.
Emättimen sisään asetettava kondomi
Täydellinen käyttö: 5%
Tavanomainen käyttö: 21%
Ehkäisypillerit ja minipillerit
Ehkäisypillerit sisältävät estrogeenia ja progestiinia, minipillerit pelkästään progestiinia. Menetelmien teho perustuu munasolun irtoamisen estoon: tällöin se ei voi hedelmöityä, eikä raskaus ala.
Pilleri otetaan kerran vuorokaudessa, mieluiten mahdollisimman samaan aikaan joka päivä. Teho laskee, mikäli pillerin ottaminen viivästyy tai unohtuu kokonaan.
Täydellinen käyttö: 0,3%
Tavanomainen käyttö: 9%
Ehkäisyrengas
Ehkäisyrengas sisältää ehkäisypillerien tapaan estrogeenia ja progestiinia, ja se estää niiden avulla munasolua irtoamasta. Rengas asetetaan emättimeen ja sen annetaan olla paikoillaan kolmen viikon ajan – mikäli rengas poistuu tai poistetaan emättimestä yli kolmeksi tunniksi, ehkäisyteho heikkenee.
Täydellinen käyttö: 0,3%
Tavanomainen käyttö: 9%
Kuparikierukka
Kuparikierukka on kohdun sisään asetettava T-kirjaimen muotoinen ehkäisyväline, jonka teho perustuu steriilin tulehdusreaktion muodostumiseen: siittiöt eivät pääse etenemään kohdussa, eikä hedelmöitynyt munasolu kiinnittymään.
Kuparikierukan asettaa paikalleen gynekologi, ja se ehkäisee raskautta viiden vuoden ajan asetuspäivästä. On harvinaista, mutta mahdollista, että kierukka olisi asetettu paikoilleen väärin: tämä vaikuttaa heikentävästi kierukan ehkäisytehoon.
Täydellinen käyttö: 0,6%
Tavanomainen käyttö: 0,8%
Hormonikierukka
Hormonikierukka on kohdun sisään asetettava T-kirjaimen muotoinen ehkäisyväline, joka vapauttaa kohtuun progestiini- eli keltarauhashormonia. Se muuttaa kohdunkaulan liman paksummaksi, jolloin siittiöiden kulku munasolun luokse vaikeutuu. Lisäksi kohdun limakalvo menee hormonin vaikutuksesta ”lepotilaan”, mikä estää alkion kiinnittymisen.
Hormonikierukan asettaa paikalleen gynekologi, ja se ehkäisee raskautta viiden vuoden ajan asetuspäivästä. On harvinaista, mutta mahdollista, että kierukka olisi asetettu paikoilleen väärin: tämä vaikuttaa heikentävästi kierukan ehkäisytehoon.
Täydellinen käyttö: 0,2%
Tavanomainen käyttö: 0,2%
Ehkäisykapseli
Ehkäisykapseli on olkavarren ihon alle paikallispuudutuksessa asetettava sauva, joiden toiminta perustuu keltarauhashormoniin. Ehkäisyteho kestää valmisteesta riippuen kolme tai viisi vuotta.
Täydellinen käyttö: 0,05%
Tavanomainen käyttö: 0,05%
Lähteenä käytetty myös: Käypähoito