Ehkäisykapseli on pieni tikku, joka laitetaan ihon alle. Kenelle se sopii? Kuinka luotettava sen on? Miten toimia, kun suunnitelmissa on raskaus?

Viimeksi päivitetty 24.3.2022

Ehkäisykapseli kuulostaa nykyaikaiselta ja huolettomalta tavalta hoitaa ehkäisy. Tulitikkua pienempi taipuisa muovisauva asetetaan paikallispuudutuksessa – ja kuin taikaiskusta ehkäisyhuolet on pois pyyhkäisty vuosikausiksi.

 



 

Mitä tiedetään ehkäisykapselin tehosta ja sen mahdollisista sivuvaikutuksista? Entä kuinka toimia, jos kapselista huolimatta tulee raskaaksi?

Tai kun suunnitelmat muuttuvat ja raskaus olisikin toivottu juttu – kuinka pian kapselin poistamisen jälkeen voi alkaa yrittää?

 

Miten ehkäisykapseli asetetaan?

Ehkäisykapseli sijoitetaan ihon alle olkavarren sisäsyrjään. Muutaman minuutin kestoinen toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Iho voi olla arka muutaman päivän ajan. Myös mustelma on mahdollinen.

Toimenpide on parasta ajoittaa kuukautiskierron alkuun. Suositus on, että ehkäisykapseli asetettaisiin 7 päivän kuluessa kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä. Kapselin voi toki laitattaa myös kierron muussa vaiheessa, mutta silloin lisäehkäisymenetelmä, esimerkiksi kondomi, on tarpeen viikon verran kapselin asettamisesta.

Ehkäisykapselin asetuskohtaan jää pieni arpi.

Miten ehkäisykapseli toimii?

Ehkäisykapselin ehkäisyteho perustuu suun kautta nautittavien minipillereiden tapaan keltarauhashormoniin.

Hormoni vaikuttaa naisen elimistössä kahdella tavalla. Ensinnäkin se estää ovulaation eli munasolun irtoamisen – ilman munasolua raskaus ei voi alkaa. Toiseksi se aiheuttaa muutoksia kohdunkaulan limakalvolla ja kohdunkaulan alueen eritteessä, mikä puolestaan tekee siittiösolujen liikkumisesta tavallista vaikeampaa.

Kuinka pitkään kapselin teho kestää?

Ehkäisykapseleista on valittavana kaksi vaihtoehtoa. Yksisauvaisen kapselin teho kestää 3 vuotta ja kaksisauvaisen vaihtoehdon teho on 5 vuotta.

Kuinka luotettava menetelmä on?

Ehkäisykapseli on kierukoiden ohella luotettavin ehkäisymenetelmä. Menetelmän luotettavuutta lisää sekin, että toisin kuin esimerkiksi pillereitä, ehkäisykapselia ei voi unohtaa, sillä se kulkee aina mukana ihon alla.

Duodecimin mukaan ehkäisykapselin teho voi tosin heikentyä naisilla, jotka painavat yli 75 kiloa.

Milloin ehkäisykapseli ei ehkä ole sopiva ehkäisymenetelmä?

Ehkäisymenetelmän sopivuuden arvioi aina lääkäri. Esimerkiksi maksasairaus, aiempi kohdunulkoinen raskaus tai selvittämätön verenvuoto synnyttimistä saattavat olla este ehkäisykapselin käytölle.

Mitä sivuvaikutuksia ehkäisykapselilla voi olla?

Ehkäisykapseli voi aiheuttaa erilaisia muutoksia kuukautisvuotoon. Sen käytön aikana ne voivat joko muuttua epäsäännöllisiksi tai jäädä jopa kokonaan pois.

Harvinaisempana sivuvaikutuksena vuodon määrä saattaa lisääntyä ja se saattaa kestää pidempään kuin ennen kapselin käyttöönottoa.

Joillekin kivulaista kuukautisista kärsiville ehkäisykapseli saattaa toisaalta tuoda helpotuksen.

Melko yleisiä ehkäisykapselin haittavaikutuksia ovat myös päänsärky, rintojen arkuus ja painonnousu.

Lisäksi – muiden keltarauhashormoniin perustuvien ehkäisymenetelmien tapaan – ehkäisykapseli saattaa aiheuttaa ihon rasvoittumista.

Ehkäisykapseli olkavarressa
Ehkäisykapseli asetetaan ihon alle olkavarteen.

Miten ehkäisykapseli poistetaan?

Ehkäisykapseli poistetaan pienellä kirurgisella toimenpiteellä paikallispuudutuksessa. Kapselin poistaminen voi olla jonkin verran kivuliaampaa ja hankalampaa kuin sen asettaminen.

Toisinaan kapseleiden paikannus poistoa varten voi sekin vaatia pientä salapoliisityötä, mutta jos ei muutoin, niin ultraäänen avulla kapselit löytyvät kyllä.

Kapselin poisto on helpompaa silloin, jos se on osattu asetusvaiheessa sijoittaa heti ihon alle eikä ihonalaiseen rasvakudokseen. Kovin syvälle asetettujen kapseleiden poistamisessa tarvitaan tarkkuutta siksikin, että käsivarren hermot ja verisuonet eivät vahingoittuisi.

Kuinka pian kapselin poiston jälkeen voi yrittää raskautta?

Raskauden yrittämisen voi aloittaa heti ehkäisykapselin poiston jälkeen. Kun kapseli on poistettu, sen ehkäisyteho lakkaa hyvin nopeasti ja hedelmällisyys palautuu omalle yksilölliselle tasolleen.

Kuinka pian synnytyksestä ehkäisykapselin voi asettaa?

Ehkäisymenetelmiä koskevan Käypä hoito -suosituksen mukaan synnytyksen jälkeen ei tarvitse odottaa, vaan ehkäisykapselin voi asettaa heti.

Ehkäisykapseli ja imetys

Ehkäisykapselin käyttö ei ole este imetykselle. Imettää voi siis normaaliin tapaan.

Raskaus alkoi kapselista huolimatta – kuinka toimia?

Jos huomaat ehkäisyn pettäneen, mitä silloin kuuluu tehdä? Ehkäisykapselia ei kuulu käyttää raskauden aikana. Raskautta voidaan jatkaa, mutta jos huomaat olevasi raskaana, käy poistattamassa kapseli pikimmiten.

Suomessa myynnissä kahden valmistajan kapseleita

Suomen markkinoilla on tarjolla kaksi ehkäisykapselivalmistetta.

Jadelle sine inserter -ehkäisykapseli sisältää levonorgestreeli-nimistä hormonia. Kaksikapselisen tuotteen ehkäisyteho on valmistajan mukaan 5 vuotta.

Nexplanon-valmiste sisältää etonogestreeli-hormonia. Se on yksisauvainen, ja sen ehkäisyteho kestää puolestaan 3 vuotta.

Lähteet:

Käypä hoito: Raskauden ehkäisy
Lääkeinfo.fi
Aikakauskirja Duodecim. Hormonaalinen ehkäisy
Ehkäisykapselien tuotetiedot

Mitä mieltä olet artikkelista?