Ruokavalio, painoindeksi, alkoholinkäyttö... Lukuisat tekijät vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti nainen tulee raskaaksi. Kaikkein suurin tekijä on ikä. Korkea ikä laskee eniten naisen hedelmällisyyttä, mutta vaikuttaa myös miehen hedelmällisyyteen.

Viimeksi päivitetty 8.9.2014

Ehkäisyn pois jättämisen jälkeen voi mennä useampi kuukausi ennen kuin raskaustestiin ilmestyy kaksi viivaa. Toisaalta joskus tärppää heti ensimmäisestä kuukautiskierrosta. Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti nainen tulee raskaaksi. Osaan niistä voi vaikuttaa itse, kun taas toiset ovat synnynnäisiä.

 



 

E-pillerit eivät vaikuta hedelmällisyyteen

Ei ole osoitettu, että ehkäisypillerit pitkittäisivät raskaaksi tulemista vaikuttamalla naisen hedelmällisyyteen. Toisilla naisilla saattaa kuitenkin mennä muutama kuukausi ennen kuin kuukautiskierto käynnistyy kunnolla e-pillereiden lopettamisen jälkeen.

Pillerit saattavat joissakin tapauksissa jopa nopeuttaa raskaaksi tulemista.

”Toiset naiset ovat hedelmällisimmillään heti e-pillereiden käytön lopettamisen jälkeen. Jos naisella on pitkä kuukautiskierto, e-pillereiden käyttö tasoittaa kiertoa ja lisää monen kuukauden ajan raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Suosittelenkin, että pillerit jätetään pois vasta silloin, kun oikeasti aletaan yrittää lasta”, sanoo lääkärikeskus Aavan lapsettomuusklinikka Graviditaksen ylilääkäri Annika Tulenheimo-Silfvast.

Harrasta seksiä vähintään pari kertaa viikossa

Asia lienee kaikille selvä: raskaaksi tulee helpommin, jos harrastaa seksiä useammin. Mutta mikä sitten on riittävä määrä seksiä?

Siittiöt elävät 3–4 vuorokautta naisen munanjohtimissa. Kaksi kertaa viikossa on riittävä määrä seksiä hedelmöityksen kannalta. Jos seksiä harrastetaan harvoin, siittiöiden laatu laskee, koska ne eivät säily pitkään kivespusseissa”,  Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Nainen voi kuitenkin tulla raskaaksi jopa kuusi päivää ennen ovulaatiota harrastetusta seksistä. Myös seksi päivän ovulaation jälkeen voi vielä johtaa raskauteen.

”Parhaan tuloksen kuitenkin saa, kun harrastaa seksiä kaksi päivää ennen ovulaatiota”, Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Stressin vaikutus kyseenalainen

Stressillä saattaa olla vaikutusta hedelmällisyyteen. Stressaamista on kuitenkin hankala lopettaa. Joskus lasta yrittäville pareille sanotaan, ettei kannata yrittää liikaa. Ajatellaan, että stressi estää raskaaksi tulemisen.

”On tilanteita, joissa esimerkiksi adoptiolapsen jälkeen nainen tulee raskaaksi. Kun siis perheessä kiinnitetään huomio johonkin muuhun, ollaankin yllättäen raskaana. Nämä ovat kuitenkin yksittäisiä tilanteita, eikä niitä voi yleistää”, Tulenheimo-Silfvast muistuttaa.

Vältä tupakoimista, juo kohtuudella alkoholia

Tupakointi vaikuttaa sekä miehen että naisen hedelmällisyyteen. Tupakoivan miehen siittiömäärät ovat pienempiä, ja naisella nikotiini vaikuttaa munasolujen laatuun.

”Nikotiini kertyy munarakkulanesteeseen”, Tulenheimo-Silfvast selittää.

Alkoholin vaikutukset ovat samankaltaisia. Raskaaksi tulo voi viivästyä, jos nainen juo yli 10 alkoholiannosta viikossa.

”Absolutismi voi puolestaan viivästyttää raskautta. Alkoholin kohtuukäyttäjät tulevat raskaaksi helpoiten. Kohtuukäytön suotuisia vaikutuksia selittävät nimenomaan kohtuukäyttäjien terveelliset elämäntavat yleensä”, Tulenheimo-Silfvast sanoo.

Painolla merkittävä vaikutus hedelmällisyyteen

Ruokavaliolla on pieni vaikutus raskaaksi tulemiseen. Jos syö terveellisesti, on hieman suurempi mahdollisuus tulla raskaaksi. Epäterveellinen ruokavalio puolestaan laskee miesten siittiölaatua. Suurempi vaikutus on painolla – niin merkittävällä yli- kuin alipainollakin.

”Suuri ylipaino niin naisella kuin miehellä selittää raskaaksi tulemisen pitkittymistä. Matalaan painoon voi puolestaan liittyä alhainen hemoglobiini. Anemia hankaloittaa naisen raskaaksi tulemista. Miehillä alipaino ei ole selittävä syy”, Tulenheimo-Silfvast kertoo.

Vitamiinipuutos saattaa vaikuttaa raskaaksi tuloon

Tietyt vitamiinipuutokset saattavat viivästyttää raskaaksi tulemista. Merkitys on kuitenkin melko vähäinen.

”Siittiöntuotanto vaatii sinkkiä. Riittävä D-vitamiininsaanti saattaa parantaa raskaaksi tulon mahdollisuutta. Asiasta ei kuitenkaan ole selkeää tutkimusnäyttöä”, Tulenheimo-Silfvast sanoo.

Kemikaalialtistukset laskevat hedelmällisyyttä

Jos miehen äiti on tupakoinut raskausaikana, miehen siittiötuotanto saattaa olla matala. Myös muut länsimaisen yhteiskunnan luontoon päästämät kemikaalit saattavat vaikuttaa niin miehen kuin naisenkin hedelmällisyyteen.

”Ympäristöön päästetyt estrogeenin tavoin toimivat keinotekoiset aineet, kuten ftalaatit, saattavat vaikuttaa miehen ja naisen hedelmällisyyteen. Aineita käytetään muoviteollisuudessa. On myös pohdittu, vaikuttavatko lapsena käytetyt muovivaipat myöhempään hedelmällisyyteen”, Tulenheimo-Silfvast sanoo.

Myös meikkaamisen ja hiusten värjäämisen aiheuttaman kemikaalirasituksen vaikutusta hedelmällisyyteen on tutkittu. Selkeää näyttöä esimerkiksi meikkaamisen vaikutuksesta naisen hedelmällisyyteen ei kuitenkaan vielä ole.

Iällä suurin vaikutus hedelmällisyyteen

Vaikka lasta yrittävällä parilla olisi terveellinen ruokavalio, sopusuhtainen paino ja viriili seksielämä, olisi silti mahdotonta arvioida, kuinka pitkään juuri heillä kestää tulla raskaaksi. On kuitenkin yksi tekijä, jolla on valtavan suuri merkitys. Se on ikä.

”Naisen elimistössä tapahtuu muutoksia hänen ollessaan 25–35 vuotta. Myös miehen korkeampi ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen. Vaikka nainen olisi 25-vuotias, saattaa hedelmöittyminen viivästyä, jos mies on 40-vuotias”, Tulenheimo-Silfvast toteaa.

Naisen iän vaikutus raskaaksi tulemiseen on suurin. Prosentit ovat tutkimustiedon valossa seuraavat:

  • Alle 35-vuotiaista naisista 80–90 prosenttia tulee raskaaksi vuoden yrittämisellä.
  • 35-vuotiaista naisista 40 prosenttia tulee raskaaksi vuoden yrittämisellä.
  • 40-vuotiaista naisista 20 prosenttia tulee raskaaksi vuoden yrittämisellä.

Jos raskautta ei kuulu vuoden yrittämisen jälkeen, on yleensä syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?